10 bewijzen dat een bureaujob je lichaam ruïneert
Naast de stress waar sommige kantoorwerkers mee te kampen krijgen, blijken er nog talrijke andere kwalen hand in hand te gaan met de typische bureaujob.
Uiteraard is het vooral de werknemer zelf die de regie van zijn gezondheid in handen zou moeten nemen, maar toch blijkt ondersteuning nodig te zijn. Zo investeerde de Nederlandse verzekeraar Achmea begin dit jaar 900.000 euro in het programma Gezond Werken. Dit initiatief bestaat uit een rondreizend ‘Gezondheidsplein’, waar zorgprofessionals op verschillende locaties klaar staan om medewerkers met werk- en gezondheidsgerelateerde problemen op te vangen.
Daarnaast heeft Achmea een online gezondheidsportaal geopend en organiseert het bedrijf regelmatig gezondheidsevents. De nadruk ligt hierbij op preventie waarbij Achmea ervan uitgaat dat gezonde medewerkers productiever zullen zijn.
Iedereen beseft natuurlijk dat werkgevers zich hier op glad ijs begeven. Heel wat werknemers zitten namelijk niet te wachten op een ‘big brother’ die meekijkt naar wat we eten of hoe vaak we per week gaan sporten.
Niemand is verplicht om mee te doen, maar helemaal vrijblijvend is het dan ook weer niet. Zo is het thema een vast onderwerp bij beoordelingsgesprekken. Net zoals het bijblijven aan de hand van vakliteratuur of opleidingen verwacht Achmea namelijk ook dat hun mensen ook op het vlak van gezondheid de nodige verantwoordelijkheid opnemen en doordachte keuzes maken.
(tc)
Tim Christiaens is de oprichter van de Time Management Company en auteur van Win Tijd Op Jouw Manier. Hij is een expert in time management en coacht medewerkers in tijdsbeheer.
Heb je interesse om efficiënter te gaan werken? Schrijf je dan in voor de open opleiding. Lezers van Jobat ontvangen 10% korting.
Naast de stress waar sommige kantoorwerkers mee te kampen krijgen, blijken er nog talrijke andere kwalen hand in hand te gaan met de typische bureaujob.
Wie meer dan drie tot vier uur per dag overwerkt, heeft meer kans op een zware depressie dan andere werknemers.
Ontevredenheid op het werk kan verschillende oorzaken hebben. Maar wanneer wordt het écht tijd om uit te kijken naar iets anders?
Als werknemer heb je vaak meer rechten dan je denkt. Zo heeft je baas bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid om je welzijn op de werkvloer te garanderen.
Jaarlijks gaan er heel wat werkdagen verloren aan ziekte. Wat zijn de grootste boosdoeners en wat kan je er tegen doen?
Elke dag met het openbaar vervoer een lange afstand afleggen, is voelbaar aan je gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek van de Zweedse Lund University.
Last van een slechte nachtrust? Misschien ligt het aan je werkplek...
Wie dit jaar in mei zijn verlof sluw inplant, heeft 21 vrije dagen. En die ‘meesterzet’ kan je realiseren door 10 verlofdagen (strategisch) in te plannen.
Als Belgische werknemers staan we hoog aangeschreven op de arbeidsmarkt. Toch kunnen we niet op onze lauweren rusten want onze taalvaardigheid daalt…