Slechte werksfeer zorgt voor baaldag
Niet een gruwelijke baas of een saaie job leiden tot een baaldag. De grote schuldige daarvan is een negatieve werksfeer.
Eens tegen een collega uitvallen, komt de creativiteit ten goede. Je gedacht zeggen zonder je al te veel in te houden, zorgt namelijk voor vernieuwing.
Grote strategieën komen bovendrijven wanneer mensen worden aangemoedigd om de huidige stand van zaken in vraag te stellen. Stel vreemde vragen en onderzoek de ‘heilige huisjes’ op de werkvloer, raadt consultancybedrijf Cognosis aan op basis van een onderzoek bij meer dan 1.000 leidinggevenden.
“Een verhit debat kan tot doorbraken leiden”, zegt Richard Brown van Cognosis. “Het helpt als het team vooraf een sfeer van wederzijds respect heeft opgebouwd en als er basisregels zijn om hevige conflicten in goede banen te leiden.”
Worden discussies niet goed aangepakt, dan kunnen ze meer schade dan goed doen. “Een discussie mag nooit ontaarden in een persoonlijke aanval. Het mag ook geen middel zijn voor je persoonlijke agenda of om iemand anders in een slecht daglicht te plaatsen”, waarschuwt Brown. “Het is ook belangrijk debatten af te ronden zodat ze niet verder sluimeren op de werkvloer.”
Cognosis geeft alvast tips voor een goede discussie:
Niet een gruwelijke baas of een saaie job leiden tot een baaldag. De grote schuldige daarvan is een negatieve werksfeer.
Is het normaal om je collega's te haten?
Ik doe mijn job heel graag, en presteer zeer goed. Alleen botst het volledig met mijn baas. Stap ik niet beter over naar een ander bedrijf?
Stress op het werk gaat al te vaak hand in hand met rampzalige eetgewoonten met nog meer vermoeidheid, en waarschijnlijk ook overgewicht, tot gevolg.
Artificiële intelligentie en slimme robots zijn al lang geen sciencefiction meer. Wat is de impact op de arbeidsmarkt? Welke jobs zijn futureproof?
Mediahuis rolde de afgelopen vier jaar al veel acties uit binnen de pijler ‘slimmer en groener onderweg’. Daarnaast startte de uitgever van De Standaard, Nieuwsblad, Gazet Van Antwerpen en het Belang van Limburg een project rond werkdruk. Zo is Mediahuis voor het derde jaar op rij baanbrekend.
Het veelvuldig kussen van collega’s lijkt toch wat in de verdrukking te geraken. Maar hoe duurzaam is het vuistje?
De helft van de kmo’s krijgt sollicitanten over de vloer met onrealistische loonverwachtingen. Hoe komt dat? Er blijken diverse redenen in omloop.