Gepest op het werk = beter beschermd tegen ontslag
Recent haalden een aantal pestgevallen de media. De federale Kamercommissie Sociale Zaken heeft aanbevelingen klaar om pesten op de werkvloer aan te pakken.
Het gebeurt daarom wel vaker dat een werkgever een werknemer die ontslag wil nemen, tracht op andere gedachten te brengen. Toch kan een werkgever een ontslag niet als zodanig weigeren. Het ontslag is niets meer dan de eenzijdige wilsuiting van één van de contractspartijen om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. De geldigheid van het ontslag hangt dan ook niet af van het akkoord van je werkgever.
Natuurlijk moet je wel alle wettelijke formaliteiten vervullen om op een regelmatige wijze ontslag te nemen. Je moet in je ontslagbrief duidelijk het begin en de duur van de opzeggingstermijn vermelden. Je moet de brief aan je werkgever overhandigen en hem vragen het duplicaat voor ontvangst te ondertekenen. Indien je werkgever weigert de ontslagbrief te ondertekenen, kan je de ontslagbrief aangetekend versturen of zelfs door een gerechtsdeurwaarder laten betekenen.
De duur van de in acht te nemen opzeggingstermijn hangt af van je statuut als arbeider of bediende, je anciënniteit en je loonniveau. Voor arbeiders liggen de opzeggingstermijnen duidelijk vast en bestaat er in de praktijk weinig discussie. Voor bedienden van wie het jaarloon niet hoger is dan 32.254 euro bruto (geldt voor 2013) bedraagt de opzeggingstermijn de helft van de opzeggingstermijn die de werkgever zou moeten in acht nemen zonder meer dan drie maanden te bedragen. Wanneer de bediende een hoger loon heeft, moeten werkgever en werknemer akkoord gaan over de opzeggingstermijn. De opzeggingstermijn mag niet langer zijn dan 6 of 4,5 maanden naargelang je loon respectievelijk hoger is dan 61.071 euro (geldt voor 2011) of niet.
Als je werkgever niet akkoord gaat met de voorgestelde opzeggingstermijn, rest je geen andere keuze dan de opzeggingstermijn ter kennis te brengen die jij redelijk acht. De weigering van je werkgever tast de geldigheid van je ontslag niet aan. Je riskeert wel dat je werkgever de betaling van een opzeggingsvergoeding zal vragen gelijk aan het loon overeenstemmend met de duur van opzeggingstermijn die je volgens je werkgever langer had moeten presteren.
(Stijn Demeestere)
27 december 2012Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Recent haalden een aantal pestgevallen de media. De federale Kamercommissie Sociale Zaken heeft aanbevelingen klaar om pesten op de werkvloer aan te pakken.
Het verstrengde rookverbod in de horeca, ambtenaren die niet meer mogen roken op de stoep … Kan je je job verliezen als je het rookverbod overtreedt?
Een Australische rechtbank voor arbeidszaken heeft een werkgever veroordeeld die een medewerkster ontsloeg via sms. De werkgever moet 7.500 euro betalen.
Werknemers die na lange afwezigheid weer aan de slag gaan, worden vaak geconfronteerd met ontslag. ‘Disability management’ moet daar verandering in brengen.
"Ik voel dat mijn functie overbodig wordt. Hoe gemakkelijk kan mijn werkgever me ontslaan?" Stijn Demeestere, advocaat bij Lydian, geeft antwoord ...
De zorgsector is nog altijd een zorgenkindje op de arbeidsmarkt. Toch is er een opvallende trend zichtbaar bij de instroom van nieuwe werkkrachten...
Een platform dat je medewerkers uitnodigt om aan vrijwilligerswerk te doen: BNP Paribas Fortis heeft het ondertussen al bijna zes jaar.
Ooit al van een burn-on gehoord? De kans is groot van niet, want deze aandoening blijft een onderbelicht probleem. Wat is het en wat kan je ertegen doen?
In België heb je als werknemer op zijn minst recht op het wettelijke minimumloon. Hoeveel bedraagt dat?