Wie krijgt welke extralegale voordelen?
De samenstelling van het loonpakket kent ontelbaar veel varianten. Krijg jij evenveel als jouw collega’s?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je werkgever voor je computer en internetabonnement te laten betalen.
De wetgever heeft zelfs een speciale regeling uitgewerkt voor werkgevers die hun personeel financieel willen steunen bij de aankoop van een privécomputer. Die kreeg de naam ‘pc-privéplan’ mee. Er zijn wel strikte voorwaarden verbonden aan dit pc-privéplan.
Zo is de tussenkomst van de werkgever in een privé-pc en/of randapparatuur en internetverbinding vrijgesteld van belasting voor maximum 1.030 euro (aanslagjaar 2024).
Dit voordeel krijg je echter enkel wanneer je jaarinkomen onder de grens van 40.440 euro ligt (aanslagjaar 2024). Je werkgever mag bovendien op geen enkel moment zelf eigenaar zijn van het informaticamateriaal.
Lees ook: Wie krijgt welke extralegale voordelen?
Je werkgever kan je ook volledig gratis een pc, laptop en/of internetaansluiting geven, wat dan als voordeel in natura wordt gezien. Indien je die pc en/of internetverbinding ook privé mag gebruiken, dan is dat een voordeel waarop sociale bijdragen en bedrijfsvoorheffing verschuldigd zijn. Daarvoor gelden specifieke forfaitaire bedragen.
Op jaarbasis moet je 72 euro voor de pc, en 60 euro voor het internetabonnement betalen aan de fiscus en de sociale zekerheid. Voor een gratis internetverbinding komt dit dus neer op één maal 5 euro per maand (sinds 2018), wat verrekend wordt op je loonfiche. Voor een pc of laptop betaal je een maandelijks forfait van 6 euro per toestel (sinds 2018). Krijg je gratis een tablet ter beschikking van je werkgever? Dan betaal je maandelijks 3 euro, of 36 euro jaarlijks.
Als je meer dan één pc of laptop krijgt, dan geldt er een voordeel alle aard voor elk toestel. Het voordeel voor internet wordt echter maar één keer toegepast, ook wanneer het om meerdere verbindingen gaat. In dat geval worden de bedragen samengeteld.
Checklist: Alle extralegale voordelen op een rij
(dvh/lm) - Bronnen: Sbb.be/sd.be / Securex.eu
31 december 2023De samenstelling van het loonpakket kent ontelbaar veel varianten. Krijg jij evenveel als jouw collega’s?
Niet helemaal tevreden met je loon? Waarschijnlijk verdien je meer dan het cijfer dat op je loonbrief staat...
Zowel lonen, aangeboden extralegale voordelen als vakantiedagen zitten in de lift voor de werkende Belg. Alleen stijgt niet iedereen in gelijke mate...
Werknemers die van werk veranderen mogen hun mobiel nummer behouden.
Maak jij soms stiekem een doktersafspraak tijdens de werkuren? Je bent niet alleen. Maar mag een werkgever eigenlijk neuzen in wat je allemaal doet?
Thuiswerk is weer terug, van nooit helemaal weg te zijn geweest. Voor de digitale nomaden - die letterlijk overal werken - is plaatsonafhankelijk werken dagelijkse kost.
Leerkrachten spenderen tot 40% van hun werktijd, zo’n 13 uur per week, aan activiteiten die door artificiële intelligentie kunnen worden geautomatiseerd.
Velen van ons brengen heel wat uurtjes per dag door achter een scherm. Wat is het gemiddelde? En hoe schadelijk is het voor je gezondheid?
De hele dag door zijn we digitaal verbonden met alles en nog wat. Van telefoon, tot laptop, tot smart-apparaten. Dat kan technostress opleveren.