Steeds meer Belgen fietsen betaald naar het werk
Goed nieuws voor de fietsers onder ons: sinds 1 mei 2023 heeft elke werknemer die naar het werk fietst recht op een belastingvrije fietsvergoeding!
Je kan in principe vrij kiezen met welk vervoersmiddel je naar het werk gaat. Regels over het te gebruiken vervoersmiddel zijn niet onmiddellijk voorhanden. Contractuele afspraken hierover zijn in de praktijk uitzonderlijk. Dit betekent echter nog niet dat je de volle vrijheid hebt om met het openbaar vervoer alle professionele verplaatsingen te doen.
Je geeft aan dat je vaak de baan op moet voor je werk. Verplaatsingen zijn dus een wezenlijk deel van je functie. Mogelijks is het niet evident om met het openbaar vervoer dezelfde verplaatsingen binnen dezelfde tijd te doen. Het gebruik van het openbaar vervoer zou, minstens in de ogen van je werkgever, een nadelige invloed kunnen hebben op de uitvoering van je arbeidsovereenkomst.
Duurzamer woon-werkverkeer: wat zijn de opties?
Het valt daarom niet uit te sluiten dat je werkgever aanstoot neemt aan je weigering om nog langer je eigen wagen te gebruiken. Deze ontevredenheid zou je werkgever ertoe kunnen aanzetten om bij aanhoudende weigering je arbeidsovereenkomst te beëindigen. Weliswaar niet om dringende reden – je weigering is immers geen fout - maar met toepassing van de gewone ontslagregels.
Het is dus aan te bevelen om je verzuchting aan te kaarten bij je werkgever. Wie weet staat hij open voor je verzoek of kan je een bedrijfswagen uit de brand slepen.
Het mobiliteitsbudget: maak jij er al gebruik van?
(Met dank aan Stijn Demeestere, advocaat bij Lydian).
Goed nieuws voor de fietsers onder ons: sinds 1 mei 2023 heeft elke werknemer die naar het werk fietst recht op een belastingvrije fietsvergoeding!
Zou jij blij zijn met een bedrijfswagen in plaats van een loonsverhoging bij je welverdiende promotie?
Duurzame alternatieven voor de bedrijfswagen, zoals carpooling en de fiets, winnen terrein.
Mijn werkgever verwacht dat ik verplaatsingen maak voor het werk met mijn eigen wagen. Kan ik dat weigeren?
Of je nu fietst, rijdt of het openbaar vervoer neemt, je werkgever komt bijna altijd voor een deel tussen in je pendelkosten. Welke voorwaarden zijn er?
Op vijf jaar tijd is het aantal werknemers dat kan terugvallen op een bedrijfswagen met bijna 10 procent toegenomen.
In steeds meer bedrijven kan je als medewerker gebruikmaken van een mobiliteitsbudget. Maar door het wetgevend kader is de groeimarge nu beperkt.
Het aantal woon-werkongevallen is de laatste jaren in stijgende lijn. Vooral ‘s ochtends kun je maar best uit je doppen kijken op de weg...
Er zijn veel redenen waarom we met z’n allen meer carpoolen. Ook Rashid en Saad doen het.