Hoe regelt jouw baas je woon-werkverkeer?
Je hebt het mobiliteitsbudget enerzijds, het cafetariaplan anderzijds. Wat zijn de voor- en nadelen van beide formules? En wat wordt de impact van telewerken?
De bedrijfsfiets is 100% fiscaal aftrekbaar, waardoor jij en je werkgever hier geen belastingen op moeten betalen. De enige voorwaarde hierbij is dat je de bedrijfsfiets gebruikt voor je woon-werkverkeer, maar dat hoeft niet uitsluitend zo te zijn. Bij regenweer bv. kan je de auto in plaats van de fiets nemen, en je mag ook slechts een deel van je traject met de fiets afleggen.
Indien je je bedrijfsfiets wel uitsluitend gebruikt voor privéverplaatsingen en niet voor woon-werkverkeer, dan wordt de fiets gezien als een loonvoordeel. In dat geval moeten er RSZ-bijdragen en belastingen op betaald worden.
Ook alle onderhoudskosten (zoals reparatie van de fietslichten, controle van de bandenspanning, ...) zijn volledig fiscaal aftrekbaar. Hetzelfde geldt voor bijbehorende uitgaven zoals de aankoop van fietskledij, hangsloten, de plaatsing van een fietsenstalling, enzovoort.
Met de fiets naar het werk: de pro's en contra's
Je werkgever kan je bovenop een bedrijfsfiets ook een fietsvergoeding geven. Sinds 1 mei 2023 is dit verplicht. Het precieze bedrag van de fietsvergoeding varieert per sector en bedrijf. In de sectoren en ondernemingen waar geen fietsvergoeding bestaat, geldt echter de nationale standaard. Het gaat om 0,28 euro voor elke gefietste kilometer in het woon-werkverkeer, met een maximale afstand van 40 kilometer per dag.
Fietsvergoedingen zijn belastingvrij voor zover ze niet hoger liggen dan 0,35 euro per afgelegde kilometer (voor inkomstenjaar 2024).
Lees ook: Hoeveel bedraagt de fietsvergoeding?
Krijg je een hybride fiets, elektrische fiets of speed pedelec van het bedrijf? Dan gelden dezelfde voordelen als bij een klassieke stadsfiets: geen sociale bijdragen of belastingen wanneer de fiets dient voor het woon-werkverkeer, en 100% aftrekbare kosten en fietsvergoeding. Op die manier wil de overheid bedrijven en werknemers stimuleren om bij woon-werkverplaatsingen voor de fiets te kiezen.
Extra: Vergoeding nu ook voor elektrische fietsen
(lm) - Bron: sdworx.be
2 februari 2024Je hebt het mobiliteitsbudget enerzijds, het cafetariaplan anderzijds. Wat zijn de voor- en nadelen van beide formules? En wat wordt de impact van telewerken?
Betaalt je werkgever je een fietsvergoeding van maximaal 0,35 euro per kilometer dan moet je er geen belastingen of sociale lasten op betalen.
De fiets is populairder dan ooit. Niet alleen om in het weekend een tochtje door de velden of langs het kanaal te maken, maar ook om naar kantoor te rijden.
Tot 400 kilometer: zo veel file staat er soms tijdens een regenachtige ochtendspits. Toch zijn er efficiënte remedies, al moet de werkgever meewillen.
Steeds meer werkgevers betalen de fiets van hun werknemers. Zo’n leasefiets kost gemiddeld 3.600 euro, met prijzen die oplopen tot zo’n 15.000 euro.
Met de fluctuerende brandstofprijzen in het achterhoofd, is je woon-werkverkeer al fietsend afleggen geen slecht plan. We fietsen samen door alle cijfers en mogelijkheden.
Goed nieuws voor de fietsers onder ons: sinds 1 mei 2023 heeft elke werknemer die naar het werk fietst recht op een belastingvrije fietsvergoeding!
Fietsen zorgt niet alleen voor een gezonde geest in een gezond lichaam, het zorgt ook voor een tevreden baas!
Quiet quitting, dat kenden we al. Het is de minimale invulling van je job. Maar wat is quiet firing precies?