Inhoud contract
Vorige

1 van 50

Volgende
Volgend artikel:

Arbeider/bediende: wat zijn de grote verschillen?

Kan mijn werkgever me dwingen om parttime te gaan werken?

De arbeidsduur die je bent overeengekomen met jouw werkgever maakt een essentieel onderdeel uit van de arbeidsovereenkomst waaraan jouw werkgever geen belangrijke wijzigingen mag aanbrengen zonder jouw toestemming.
#

Een voltijds arbeidsregime wijzigen naar een deeltijds arbeidsregime is zonder enige twijfel een belangrijke wijziging. Jouw werkgever mag de arbeidsduur niet eenzijdig wijzigen. Hij kan je dus niet dwingen om deeltijds te gaan werken en kan je dan ook geen deeltijds uurrooster ‘opleggen’. Wanneer jouw werkgever voorstelt om deeltijds te gaan werken, kan je op verschillende wijzen reageren:

Akkoord

Je gaat akkoord met de overstap naar een deeltijds arbeidsregime. Stem je volledig vrijwillig in met een deeltijds arbeidsregime van onbepaalde duur, dan zal je als vrijwillig deeltijdse werknemer beschouwd worden. Dit heeft tot gevolg dat je tijdens je deeltijdse arbeidsovereenkomst in principe geen recht zal hebben op ‘bijkomende’ werkloosheidsuitkeringen. Jouw loon zal dus verminderen en hiervoor zal niets in de plaats komen, tenzij je uiteraard elders nog een tweede deeltijdse job zoekt.

Hou er in dit geval ook rekening mee dat door je vrijwillige aanvaarding om deeltijds te gaan werken, dit geenszins een garantie op werkzekerheid inhoudt. Het is mogelijk dat, ook al heb je ingestemd met een deeltijds arbeidsregime, jouw werkgever daarna alsnog beslist een einde te stellen aan jouw deeltijdse arbeidsovereenkomst. In dat geval zal je recht hebben op een eventuele verbrekingsvergoeding rekening houdend met je deeltijdse tewerkstelling en loon. Ook voor de berekening van jouw werkloosheidsuitkeringen zal dit in principe gevolgen hebben.

Niet akkoord

Je gaat niet akkoord met het voorstel van jouw werkgever om deeltijds te werken, maar deze wijzigt toch de arbeidsduur waardoor je voortaan een deeltijds arbeidsregime krijgt. Dit houdt in dat jouw werkgever tegen jouw wil éénzijdig een belangrijke wijziging doorvoert aan een essentieel onderdeel van jouw arbeidsovereenkomst. In dergelijk geval is het aan te raden jouw werkgever (liefst schriftelijk en aangetekend) in gebreke te stellen. Blijft jouw werkgever volharden, dan kan je de beëindiging van jouw arbeidsovereenkomst door jouw werkgever inroepen. Praktisch heeft dit tot gevolg dat je een verbrekingsvergoeding kan vorderen (rekening houdend met je voltijdse tewerkstelling en loon) en je ook onvrijwillig volledig werkloos wordt. Je zal met andere woorden na de beëindiging van de arbeidsovereenkomst recht hebben op werkloosheidsuitkeringen zoals een voltijdse werknemer.

Je gaat niet akkoord met het voorstel van jouw werkgever om deeltijds te werken. Het is mogelijk dat jouw werkgever gewoonweg niet meer in de mogelijkheid is om jou verder voltijds tewerk te stellen omdat het water hem aan de lippen staat en hij wel maatregelen moet nemen. Noodgedwongen zal hij dan overgaan tot ontslag (met de eventuele uitbetaling van een verbrekingsvergoeding rekening houdend met een voltijdse tewerkstelling en loon). Het gevolg zal evenzeer zijn dat je onvrijwillig volledig werkloos wordt en je na het ontslag recht zal hebben op werkloosheidsuitkeringen zoals een voltijdse werknemer.

Simulatie

Indien je geconfronteerd wordt met deze problematiek en je twijfelt, raadpleeg dan een specialist ter zake. Het is aan te raden een simulatie laten maken van je inkomen in de verschillende situaties.

in samenwerking met Securex 15 maart 2012
Anderen bekeken ook