De opmars van timeboxing: to-dolijstje krijgt upgrade
Wat hebben Michelle Obama, Bill Gates en Richard Branson met elkaar gemeen? Ze doen allemaal aan timeboxing!
Indien jullie dezelfde functie uitoefenen en beiden de vooropgestelde doelstellingen behalen, is jouw werkgever verplicht je op dezelfde manier te behandelen als jouw collega ongeacht of deze nu vlugger werkt dan jou. Jouw werkgever mag je dus geen extra bijkomend werk geven enkel en alleen omdat jouw collega sneller werkt.
Het extra bijkomend werk mag bovendien in principe niet tot gevolg hebben dat meer uren gepresteerd worden dan het aantal uren en het uurrooster opgenomen in jouw arbeidsovereenkomst. Enkel indien je een leidinggevende of vertrouwensfunctie bekleedt mag van dit basisprincipe afgeweken worden. In deze gevallen is het immers rekening houdend met de verantwoordelijkheden verbonden aan jouw functie gerechtvaardigd dat jouw werkgever je af en toe vraagt extra inspanningen te leveren die noodzakelijk zijn voor de goede werking van het bedrijf.
Het kan in deze situatie ook een oplossing zijn zelf ‘de koe bij de horens te vatten‘ en hierover een open en constructief gesprek aan te gaan met jouw verantwoordelijke. Als je van oordeel bent dat jouw werkgever niet echt tevreden is over je geleverde prestaties, kan je eveneens zelf een aantal suggesties formuleren.
Een mogelijke suggestie kan zijn dat je via een opleiding jouw werk beter leert organiseren wat tot een optimalisatie van jouw tijdsgebruik zou kunnen leiden. Er zijn immers tal van opleidingen of seminaries rond timemanagement. Bovendien impliceert sneller werk niet noodzakelijkerwijze beter werk. Het is m.a.w. mogelijk dat jouw collega minder nauwkeurig werkt. Om een goede vergelijking mogelijk te maken, zou het dus nuttig kunnen zijn niet alleen kwantiteit maar evenzeer kwaliteit te vergelijken.
Heb je de indruk dat de situatie uit de hand loopt (dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer jouw werkgever je begint af te breken in het bijzijn van andere collega’s of wanneer je enkel nog oninteressante taken krijgt toegewezen)? Dan kan je altijd terecht bij de vertrouwenspersoon of de preventieadviseur voor psychosociaal welzijn aangesteld voor je onderneming. De naam en contactgegevens kan je in principe doorgaans terugvinden in het arbeidsreglement. Deze laatste zal samen met jou een oplossing trachten te vinden voor het probleem dat je bezighoudt. Is er sprake van mobbing, weet dan dat er een zeer specifieke wetgeving bestaat ter bescherming van de werknemers.
Wat hebben Michelle Obama, Bill Gates en Richard Branson met elkaar gemeen? Ze doen allemaal aan timeboxing!
Heb je soms het gevoel dat jij de enige bent die slechts 24 uren in een dag heeft? Dringend tijd om je workflow te optimaliseren!
Artificiële Intelligentie kan je dagtaak een pak efficiënter maken. Zo levert het gebruik van AI gemiddeld bijna 5 uur tijdwinst op per week.
Applicaties maken je (werk)leven een stuk makkelijker. We lijsten enkele beproefde apps en tools op.
Paradoxaal genoeg blijkt dat hoe minder uren je werkt, hoe meer je gedaan krijgt! Op één voorwaarde toch: dat je je werk echt graag doet.
Het is een heel typische functie bij Colruyt Group: vijftig werkvereenvoudigers kijken waar het werk efficiënter kan verlopen. En vooral ook duurzamer.
Moeite met organiseren? Het helpt om efficiënter te werken. Deze tips helpen je om jezelf beter te organiseren. Kies degene uit die voor jou werken.
Wil jij ook minder uren werken en toch méér gedaan krijgen? Goed nieuws: met deze tips en tools zal het jou effectief lukken!
Hoeveel kan je sparen voor je 65ste? En wat hou je over op het einde van de rit?