Bazen
Vorige

1 van 499

Volgende
Volgend artikel:

Hoe vaak presteer jij overuren?

Kan mijn baas eisen dat ik sneller werk?

"Mijn collega, die dezelfde job heeft als ik, werkt vlugger. Beiden halen we onze doelstellingen. Toch vraagt mijn baas me geregeld een tandje bij te steken."
#

Indien jullie dezelfde functie uitoefenen en beiden de vooropgestelde doelstellingen behalen, is jouw werkgever verplicht je op dezelfde manier te behandelen als jouw collega ongeacht of deze nu vlugger werkt dan jou. Jouw werkgever mag je dus geen extra bijkomend werk geven enkel en alleen omdat jouw collega sneller werkt.

De koe bij de horens

Het extra bijkomend werk mag bovendien in principe niet tot gevolg hebben dat meer uren gepresteerd worden dan het aantal uren en het uurrooster opgenomen in jouw arbeidsovereenkomst. Enkel indien je een leidinggevende of vertrouwensfunctie bekleedt mag van dit basisprincipe afgeweken worden. In deze gevallen is het immers rekening houdend met de verantwoordelijkheden verbonden aan jouw functie gerechtvaardigd dat jouw werkgever je af en toe vraagt extra inspanningen te leveren die noodzakelijk zijn voor de goede werking van het bedrijf.

Het kan in deze situatie ook een oplossing zijn zelf ‘de koe bij de horens te vatten‘ en hierover een open en constructief gesprek aan te gaan met jouw verantwoordelijke. Als je van oordeel bent dat jouw werkgever niet echt tevreden is over je geleverde prestaties, kan je eveneens zelf een aantal suggesties formuleren.

Kwantiteit vs. kwaliteit

Een mogelijke suggestie kan zijn dat je via een opleiding jouw werk beter leert organiseren wat tot een optimalisatie van jouw tijdsgebruik zou kunnen leiden. Er zijn immers tal van opleidingen of seminaries rond timemanagement. Bovendien impliceert sneller werk niet noodzakelijkerwijze beter werk. Het is maw. mogelijk dat jouw collega minder nauwkeurig werkt. Om een goede vergelijking mogelijk te maken, zou het maw. nuttig kunnen zijn niet alleen kwantiteit maar evenzeer kwaliteit te vergelijken.

Heb je de indruk dat de situatie uit de hand loopt (dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer jouw werkgever je begint af te breken in het bijzijn van andere collega’s of wanneer je enkel nog oninteressante taken krijgt toegewezen) kan je altijd terecht bij de vertrouwenspersoon of de preventieadviseur voor psychosociaal welzijn aangesteld voor je onderneming. De naam en contactgegevens kan je in principe doorgaans terugvinden in het arbeidsreglement. Deze laatste zal samen met jou een oplossing trachten te vinden voor het probleem dat je bezighoudt. Is er sprake van mobbing, weet dan dat er een zeer specifieke wetgeving bestaat ter bescherming van de werknemers.

in samenwerking met Securex 7 december 2010
Anderen bekeken ook