Bedrijfswagen
Vorige

1 van 120

Volgende
Volgend artikel:

In welke functies heb je de meeste kans op een bedrijfswagen?

Kan jouw baas je betalen met 'voordelen in natura'?

Kan jouw baas je betalen met voordelen in natura
Een voordeel in natura kan een mooie aanvulling zijn op je maandelijkse loon. Maar kun je hier effectief mee betaald worden? Zit er een addertje onder het gras? En hoe wordt het uiteindelijk belast?

Strikt gereglementeerd

Iedereen krijgt graag cadeautjes en maar weinig werknemers staan afkerig tegenover een bijkomend voordeel in natura. Ook de fiscus ontvangt deze voordelen met open armen. Reden: het voordeel in natura wordt beschouwd als loon en is dus - in de meeste gevallen - belastbaar.

Voordelen in natura maken in principe deel uit van het cafetariaplan, het gepersonaliseerde loonpakket waarbij je als werknemer heel flexibel zelf je verloning kunt samenstellen met een aantal extralegale voordelen.

De uitbetaling in natura wordt door de loonbeschermingswet strikt gereglementeerd. Zo mag er maximaal 20% van je brutoloon in natura betaald worden en moet het vermeld staan in de cao of arbeidsovereenkomst. Je kunt dus niet zomaar van de ene dag op de andere een tijdelijk voordeel in natura ontvangen.

Gelukkig met wat je verdient?

Populaire voordelen in natura: belastbaar of niet?

1. Maaltijdcheques en ecocheques

Elektronische cheques waarmee je voeding (maaltijdcheques) of ecologische producten en diensten (ecocheques) kunt kopen.

  • Belastbaar? NEE
CHECK: Wat zijn maaltijdcheques?

2. Bedrijfswagen met tankkaart

Een bedrijfswagen is één van de meest populaire extralegale voordelen bij werknemers. Wanneer er ook privé met de bedrijfswagen mag gereden worden, krijg je als werknemer een voordeel van alle aard (VAA). Dit wordt forfaitair berekend door een CO2- en ouderdomspercentage toe te passen op 6/7de van de cataloguswaarde van het voertuig.

  • Belastbaar? JA

Krijg je geen bedrijfswagen maar wel een tankkaart, dan is het privégebruik van die tankkaart eveneens een voordeel van alle aard. Hierbij wordt de werkelijke waarde belast, m.a.w. het bedrag dat je met je tankkaart betaald hebt voor de brandstof die je tijdens je privéverplaatsingen hebt verbruikt.

  • Belastbaar? JA
Lees ook: Liever wél of geen bedrijfswagen?

3. Hospitalisatieverzekering en groepsverzekering

Door de hospitalisatieverzekering van het werk ben je goed beschermd tegen de kosten van een onverwachte opname in het ziekenhuis.

  • Belastbaar? NEE

Bij de groepsverzekering zet je baas elk jaar een bedrag opzij voor jouw aanvullend pensioen. Het bedrag kan zowel een bepaald percentage zijn van het loon als een forfaitair bedrag. Het totaal van alle bijeen gespaarde premies wordt bij je pensionering uitgekeerd.

  • Belastbaar? NEE

4. Smartphone, pc, laptop of tablet

Het privégebruik van deze electronic devices is eveneens een voordeel van alle aard (VAA) dat forfaitair wordt berekend.

  1. Smartphone en tablet: 3 euro per maand
  2. Computer en laptop: 6 euro per maand
  • Belastbaar? JA
Lees meer: Gsm en internet op kosten van je baas

5. Terugbetaling woon-werkverkeer

  • Met de auto: belastingvrij, zolang je kiest voor een forfaitaire berekening en een bepaald bedrag niet overschrijdt.
  • Met de fiets: al naargelang de kilometervergoeding wel of niet belastingvrij.
  • Met het openbaar vervoer: vrijgesteld van belastingen, zolang je werkgever het abonnement voor z’n rekening neemt.
  • Wanneer je carpoolt: grotendeels belastingvrij, zolang je voor een forfaitaire berekening kiest.

6. Internetabonnement

Aangezien je de internetverbinding ook privé (dus na de werkuren) mag gebruiken, geldt hierbij een VAA van 60 euro per jaar.

  • Belastbaar? JA
Ontdek: Kan mijn werkgever mijn computer en internetabonnement betalen?

(fd) - Bron: Socialsecurity.be / Vlaanderen.be

19 augustus 2024
Anderen bekeken ook