Deze factoren bepalen hoeveel jij netto overhoudt van je loon
Je hebt exact hetzelfde brutoloon als je collega, maar op het einde van de maand hou jij een lager nettoloon over. Hoe is dat eigenlijk mogelijk?
“Ik deed al sinds mijn vijftiende meerdere studentenjobs, dus ik wist over het algemeen wel hoe zo’n loonbrief eruit zag”, vertelt Cedrien Maenhout, werkzaam als projectmanager in de communicatiesector, in de podcast van Jobat over starten. “Als je vast werkt, ziet zo’n loonbrief er anders uit, en ook qua belastingen is het anders. Maar ik kon op mijn werk vlot bij de hr-dienst terecht om het een en ander te vragen.”
Je loonbrief ontcijferd: een overzicht
Qua loon begint op zo’n loonbrief alles bij je brutoloon. Dat bestaat uit het loon voor het gepresteerde werk en eventuele overuren. Ook je loon voor betaalde afwezigheden (denk aan feestdagen, ziekteverlof en vakantie) zit daar bij. Net als commissielonen, premies of bonussen, voordelen in natura (maaltijdcheques, bedrijfswagen, …) of je verbrekingsvergoeding bij ontslag.
Vervolgens houdt de Rijksdienst Sociale Zekerheid (RSZ) een deel van je brutoloon af. Dat geld wordt gebruikt om zaken als werkloosheid, pensioen, ziekteverzekering en kinderbijslag te (kunnen) betalen.
Bereken: Hoeveel blijft er van mijn brutoloon netto over?
Heb je een werkbonus, dan betaal je minder aan sociale zekerheid. Zo kom je tot het belastbaar loon: wat je overhoudt als de RSZ-bijdrage van je brutoloon is gegaan. Tenzij je dubbel vakantiegeld hebt of het openbaar vervoer wordt terugbetaald. Alles wat vrijgesteld is van RSZ wordt er dan nog bij opgeteld.
Dan passeert de fiscus om van je belastbaar loon nog een bedrijfsvoorheffing af te trekken: een voorschot op je belastingen. Wat overblijft, is je nettoloon. Dat is het bedrag dat op je bankrekening verschijnt. Of toch bijna. Als je bv. maaltijdcheques of een laptop kreeg van je baas, dan moet dat allemaal nog worden verrekend. Als vuistregel heb je dus: belastbaar loon = brutoloon min RSZ. Het nettoloon = belastbaar loon min bedrijfsvoorheffing.
Beluister de Podcast-reeks van Jobat over solliciteren, starten, veranderen en (je kost) verdienen op www.jobat.be/podcast
(William Visterin)
28 februari 2022Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Je hebt exact hetzelfde brutoloon als je collega, maar op het einde van de maand hou jij een lager nettoloon over. Hoe is dat eigenlijk mogelijk?
Voel jij je elke maand weer een dummie bij het lezen van je loonbrief? Je bent niet alleen: 1 op 4 Belgen snapt er ook niks van.
België heeft op twee landen na de meest complexe salarisadministratie ter wereld. Alleen in Frankrijk en Italië is de loonberekening nog ingewikkelder.
Door van jouw brutoloon RSZ (Rijksdienst voor Sociale Zekerheid)-bijdragen af te trekken, bekom je je belastbaar loon. Maar hoeveel rsz moet je nu betalen?
Niet helemaal tevreden met je loon? Waarschijnlijk verdien je meer dan het cijfer dat op je loonbrief staat...
Je loonfiche begrijpen is cruciaal. Maar wat staat er nog allemaal op je loonfiche?
Door de werkbonus houden bepaalde werknemers netto meer over van hun brutoloon. Wie komt in aanmerking en hoe wordt het berekend?
Volgt de loonfiche de maaltijdcheque op? Terwijl vóór de pandemie 22% van de werkgevers de loonbrief digitaal stuurde, is dat aantal intussen verdubbeld.
Job te pakken? Da’s dan goed nieuws voor je bankrekening. Maar doen al die cijfers op je loonbrief je duizelen? Geen zorgen, wij hebben ‘m ontcijferd!