Valt je vakantie in het water? Zo kan je toch nog genieten
Valt je verlof in het water door de coronacrisis? Wij serveren je enkele tips. 100 % coronaproof!
“Onze kinderen zijn volwassen, ik heb genoeg vrije dagen en ik ben blij dat ik de jongere collega’s daarmee kan helpen”, zo vertelt Tania De Brabanter, teamleader contactcenter bij de Gezinsbond. “Bovendien weet ik hoe hectisch het vroeger was toen onze kinderen klein waren. Zeker in deze coronaperiode kunnen jonge ouders alle steun gebruiken.”
Tania is een van de medewerkers die bij de Gezinsbond via het zogenaamde solidariteitsverlof eigen vakantiedagen afstond aan een collega. Veel van die collega’s met kinderen waren de voorbije maanden genoodzaakt om al extra vrije dagen op te nemen omdat er geen opvang of school voor de kinderen was voorzien.
Daarom vroegen ze bij de Gezinsbond om één of meerdere verlofdagen af te staan. In totaal werden 65 volle verlofdagen geschonken aan de collega’s. 15 medewerkers met kinderen maken er dus uiteindelijk gebruik van.
Verlofdagen van de ene werknemer aan de andere schenken, kan, zo klinkt het bij de Gezinsbond, enkel bij een individueel akkoord tussen de drie betrokken partijen: de werkgever, de schenker en de krijger. Er kunnen ook geen wettelijke verlofdagen worden geschonken, het gaat over anciënniteitsdagen, arbeidsvrijstellingsdagen of andere extra verlofdagen die een werkgever aan zijn werkgevers geeft. Gewone wettelijke vakantiedagen afstaan, is niet mogelijk omdat Europa elke lidstaat verplicht om werknemers een vakantie van vier weken te garanderen.
In elk geval blijkt zo’n paar dagen vakantie in coronatijden meer dan welkom voor gezinnen met kinderen. “De vier dagen solidariteitsverlof splits ik op in twee delen. Zo kan ik een weekendje vroeger op reis en op het einde van de zomer kan ik zo het nieuwe schooljaar beter voorbereiden”, vertelt Relinde Bingé, educatief medewerker jonge gezinnen bij de Gezinsbond. “Ik had nooit verwacht dat de collega’s daar zo massaal zouden op reageren en ik vind het hartverwarmend dat dat zo evident bleek.”
(William Visterin)
17 juli 2020Valt je verlof in het water door de coronacrisis? Wij serveren je enkele tips. 100 % coronaproof!
Straks mogen kersverse Finse ouders méér tijd doorbrengen met hun kleine spruit: veertien maanden om precies te zijn.
Je werkgever doet beroep op tijdelijke of economische werkloosheid. De vraag is: wat nu? Wat zijn je rechten? En hoeveel uitkering krijg je?
Nu we met zijn allen ‘verbannen’ zijn tot ons kot, is thuiswerk de nieuwe norm. Maar wat als de crisis helemaal voorbij is? De voordelen zijn legio...
Er kan een corona-ouderschapsverlof aangevraagd worden. Wat is dat precies? Wie kan het aanvragen en hoe? En hoeveel bedraagt de uitkering?
Bedrijven zoeken naar alle mogelijke manieren om hun personeel tijdelijk minder te doen werken om de coronacrisis uit te zweten.
De Belg gebruikt steeds meer de fiets om naar het werk te gaan.
Volgens onderzoek staat België op plaats drie van landen met de beste werk-privébalans. Hoe komt dat nu precies?
Voor jongeren is het aanbieden van maaltijdcheques van doorslaggevend belang bij het wel of niet aannemen van een job… en daar hebben ze een goede reden voor.