Ziekteverzuim brak records in 2023
De stijging van het ziekteverzuim in ons land zet zich voort. In 2023 waren Belgische medewerkers bijna 10% van de werktijd afwezig door ziekte...
Je kunt vanzelfsprekend altijd vragen aan je werkgever of een andere functie met lichter werk beschikbaar is. In bepaalde ondernemingen bestaat een ouderenbeleid die in de mogelijkheid voorziet om vanaf een zekere leeftijd ander of lichter werk te verrichten, maar dat is veeleer de uitzondering.
Lees ook: Heb jij een zwaar beroep?
Je werkgever is dus in principe niet verplicht om in te gaan op je vraag en moet zijn antwoord evenmin motiveren. Je kunt dus geen lichtere functie afdwingen.
De situatie is iets anders in het geval je definitief arbeidsongeschikt zou worden verklaard in je huidige functie door je behandelende arts. De wet voorziet in dat geval dat je de mogelijkheid hebt een herplaatsing aan te vragen. Dat betekent dat de arbeidsgeneesheer je zal onderzoeken en beslissen of je al dan niet geschikt bent om je huidige functie voort uit te oefenen.
De arbeidsgeneesheer kan inderdaad beslissen dat je niet meer geschikt bent om je huidige functie uit te oefenen, maar wel nog in staat bent om een andere, lichtere functie uit te oefenen. In dat geval is de werkgever evenmin verplicht om in te gaan op je vraag, maar hij moet de arbeidsgeneesheer wel inlichten over het feit dat het technisch, noch objectief mogelijk is om een andere functie te geven of dat dit niet kan worden geëist om gegronde reden.
Ontdek: Wanneer ben je arbeidsongeschikt?
Momenteel is er nog geen rechtspraak die duidelijk maakt wat een gegronde reden kan zijn, of wanneer er een technische of objectieve onmogelijkheid is. Ook is niet duidelijk wanneer en hoe de werkgever de arbeidsgeneesheer moet inlichten. Vaststaat dat de werkgever toch wel een ruime beoordelingsmarge heeft en zeker niet het onmogelijke moet doen.
Let wel op, aan deze situatie is een groot risico verbonden. De arbeidsgeneesheer zou namelijk ook kunnen beslissen dat je definitief ongeschikt bent. Je kan weliswaar tegen deze beslissing in beroep gaan, maar als de beslissing definitief is, dan kan de werkgever op grond van deze beslissing de arbeidsovereenkomst zonder opzeggingstermijn of –vergoeding beëindigen op grond van overmacht wegens definitieve arbeidsongeschiktheid. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.
CHECK: Wanneer heb jij recht op aangepast werk?
(Met dank aan Stijn Demeestere, advocaat bij Lydian).
De stijging van het ziekteverzuim in ons land zet zich voort. In 2023 waren Belgische medewerkers bijna 10% van de werktijd afwezig door ziekte...
De meesten onder ons ervaren onze job af en toe wel eens als 'zwaar'. Maar wat maakt een beroep zwaar? En wat zeggen de officiële cijfers?
ACV voerde een onderzoek naar de zwaarte en gezondheidsrisico’s van het schoonmaakberoep. 74% van de respondenten gaf daarin aan fysieke of psychische klachten te ondervinden.
Je werkgever moet zorgen dat jij veilig en gezond kan werken tijdens je zwangerschap. In beroepen waar die garantie er niet is, mag je vaak meteen thuisblijven.
Ziek en toch kunnen én willen werken? Voor meer dan een vijfde van de zieke werknemers is dat het geval. Toch zijn er enkele struikelblokken...
Na een langdurige afwezigheid terug meedraaien op de werkvloer is niet altijd zo vanzelfsprekend. Soms kan aangepast werk een haalbare optie zijn.
De bouwsector zoekt volk. We overlopen de grootste knelpunten: zowel de beroepen als de uitdaging waar de sector voor staat om werkkrachten aan te trekken.
Denk jij soms dat je een gevaarlijke job hebt? Aan elk beroep zijn risico's verbonden. Maar haal jij ook de lijst van 20 meest gevaarlijke jobs ter wereld?
Vroeg opstaan, weekends en fysiek zwaar werk: veel jobkandidaten passen ervoor, merken ze in de horeca, zorg en bouw. “Onze sector is zoveel meer.”