Meer burn-outs door virtuele leiband?
Hoeveel e-mails ontvang jij tijdens het weekend? En is er een relatie met het stijgend aantal burn-outs?
Mieke Meynen: “Na mijn burn-out volgde ik een loopbaancoachingstraject dat me nieuwe, belangrijke inzichten gaf. Voor mezelf was een drastische carrièrewending het gevolg … al hoeft dat niet altijd het geval te zijn.
Steven jij af op een burn-out? Een kleine test …
Hoeveel energie krijg jij van je werk? Kleef er eens een cijfer op van 0 tot 10. Als dit cijfer gedurende een lange periode onder de 5 zit, kom je in de gevarenzone. Dan is er risico op een burn-out. Bij een burn-out zit je te lang in je effort zone. Je doet dingen die niet bij je passen en die teveel moeite kosten.
Een burn-out is een negatieve en aanhoudende energiestoornis die werk gerelateerd is. Je bent niet meer in staat om te functioneren op je werk.
De symptomen van een burn-out zijn: emotionele uitputting, moeheid, een gevoel van onbekwaamheid en schuld, apathie, angst, onrust, lager concentratievermogen en demotivatie. Je hebt last van vage fysieke klachten zoals hartkloppingen, maag- en darmklachten, benauwdheid op de borst en spierpijn.
“Ook ik viel ten prooi aan een resem fysieke klachten, maar bevond me lang in een ontkenningsfase”, bekent Mieke Meynen. “Het negeren van fysieke klachten is typisch in de aanloop naar een burn-out. Uiterlijk zijn ze trouwens niet zichtbaar. Het is vaak een sluimerend proces van jaren, waarbij je eerst in vuur en vlam staat voor een job. Vervolgens gaat de vlam op een lager pitje branden, om tenslotte bijna helemaal uit te doven.”
Herken je één of meerdere van bovenstaande symptomen, maar ben je nog in staat te werken? Dan heb je nog geen burn-out. Je zit in de voorfase en je kan nog voorkomen dat je volledig uitvalt en nood hebt aan een lange recuperatie en medische begeleiding. Een loopbaancoachingstraject is in deze fase hét hulpmiddel bij uitstek.
Wanneer je werk kan doen dat je graag doet en goed kan (= je talenten inzetten), werk dat aansluit bij wat je belangrijk vindt (= je waarden) en waarbij je kan ontwikkelen wat jij graag wil ontwikkelen, dan …
Weet je niet waar je goed in bent? Vraag aan collega’s, familie of vrienden waar zij jou goed in vinden en waarom. Analyseer ook eens de feedback die je kreeg tijdens je evaluatiegesprekken.
Vergelijk je talenten met een oplaadbare batterij: doen waar je goed in bent en wat je graag doet, levert energie op en laadt je batterijen op. Als je dingen doet waar je niet goed in bent of die je niet graag doet, dan lopen je batterijen leeg. Logisch, toch?
Mieke Meynen: “Zelf ondervond ik dat enkel een leuke jobinhoud niet voldoende is om mijn energie hoog te houden, maar dat de waarden van mijn werkgever ook moeten aansluiten bij mijn persoonlijke waarden, zoals vrijheid, zelfstandigheid, ondernemerschap en een goede werk/privé-balans. Een loopbaancoach hielp me met de uitkomst en matchte mijn waarden met mijn professionele droom: mijn eigen baas zijn! Ondanks de vele vragen en onzekerheden (want zou ik het financieel wel redden?), zei iets in mezelf me dat ik dit gewoon moest doen.”
“Vandaag leef ik mijn droom als zelfstandig carrièrecoach en HR-consultant in competentiemanagement. Ik begeleid Limburgse groeibedrijven en ondernemende dertigers en veertigers naar succes en dat geeft ontzettend veel voldoening. Elke dag geniet ik met volle teugen van mijn job.”
Krijg jij energie van je werk? Of zuigt het jou juist leeg? Weet jij wat je wil? Waar krijg jij energie van? Ken jij jouw talenten en waarden? Wil je zicht krijgen op hoe je meer energie kan krijgen uit je werk? Bekijk dan ons programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’ en ga aan het roer staan van je leven en je carrière. Dit programma komt in aanmerking voor loopbaancheques. Hierdoor krijg je 8 coaching-uren voor 80 euro.
(mm)
We werken vanuit de filosofie van Personal Branding. Je leest er meer over in het gratis eBook Personal Branding. Veel leesplezier!
22 oktober 2015Hoeveel e-mails ontvang jij tijdens het weekend? En is er een relatie met het stijgend aantal burn-outs?
Stress- en burn-outklachten dwingen je tot verandering, want je zit in de knoop. Dit kan angst opleveren, maar je kan er ook je voordeel uithalen.
Vroeger bestond een burn-out gewoon niet. Is een burn-out een ingebeelde ziekte van aandachtzoekers of is er meer aan de hand?
Kun je een beroep doen op je hospitalisatieverzekering als je een burn-out hebt? Slechts bij de helft van de Belgische verzekeraars, zo blijkt.
"Volgens de radio is op twee jaar tijd het gebruik van de loopbaancheques met bijna 87 procent gestegen. Loopbaanbegeleiding zit enorm in de lift."
Burn-outs zijn spijtig genoeg schering en inslag, maar de minder bekende ‘burn-in’ is dat ook. Hoe weet je of je een burn-in hebt en wat is dat eigenlijk?
Ruim zes op tien Belgen zijn (heel) enthousiast over hun werk. Hoeveel punten geef jij gemiddeld aan je werk?
Geen enkele organisatie is zo nauw betrokken bij de Vlaamse landbouwsector als Boerenbond. “We maken op heel wat vlakken het verschil”
Artificiële intelligentie duikt steeds vaker op bij rekrutering... Blijft menselijke input nog wel nodig in het wervingsproces?