Hoe kan jouw baas je helpen bij thuiswerk?
Thuiswerken was de afgelopen weken voor velen verplichte kost als gevolg van de coronamaatregelen. Helaas blijkt het toch niet iedereen gegeven.
Op kantoor is het duidelijk en zichtbaar: wie na de kantooruren nog wat langer aanwezig blijft om te kunnen doorwerken, maakt fysiek overuren. Voor telewerkers geldt een andere werkorganisatie. Wie van thuis uit werkt, kan zijn werkdag grotendeels zelf indelen, zolang het werk maar op tijd gedaan wordt. Overwerk is hierbij in principe niet van toepassing, behalve wanneer je baas jou dat expliciet vraagt.
“Overuren mogen enkel in bijzondere omstandigheden worden gepresteerd, zoals bijvoorbeeld in geval van een buitengewone toename van het werk of bij een ongeval”, vertelt Catherine Mairy, Legal Expert bij Partena Professional.
“Bovendien moeten deze uren op verzoek van de werkgever worden gepresteerd om misverstanden met de werknemer te voorkomen. Het is nooit aan de werknemer om zelf te beslissen om overuren te presteren, zonder de toestemming van zijn werkgever."
Telewerkers voor wie de voorziene tijdsduur voor een opdracht toch iets te krap is, kunnen dit best eerst bespreken met hun leidinggevende. Zelf beslissen om overuren door te geven aan de HR-afdeling heeft dus weinig zin: zonder akkoord van de werkgever kun je het overwerk niet laten uitbetalen.
Betekent dit dat je als telewerker niet beloond kunt worden voor je overwerk? Toch wel, er is een alternatief om de gepresteerde overuren te compenseren, nl. recup.
Catherine Mairy van Partena Professional: “Als er sprake is van een noodgeval of een uitzonderlijk werk waardoor de telewerker genoodzaakt is om meer uren te werken dan afgesproken, dan is dit vaak voor discussie vatbaar. In de praktijk is het altijd beter om de dialoog tussen de partijen te bevorderen om zo tot een regeling te komen. De volgende situatie zou zich bijvoorbeeld kunnen voordoen: een werknemer die op verzoek van zijn werkgever een hele avond heeft moeten werken om een dringend werk uit te voeren, zou bijvoorbeeld met hem kunnen overeenkomen om op een andere dag waarop de werklast minder is vroeger te stoppen.”
Conclusie: overwerk bij telewerk wordt niet uitbetaald, behalve wanneer je baas het expliciet vraagt. Heb je bij een dringende opdracht meer tijd nodig dan voorzien? Praat erover met je leidinggevende, als goede collega zal hij of zij gegarandeerd jouw overwerk waarderen én compenseren.
(mr)
14 juli 2020Thuiswerken was de afgelopen weken voor velen verplichte kost als gevolg van de coronamaatregelen. Helaas blijkt het toch niet iedereen gegeven.
Merk je dat je steeds meer en meer werk hebt, al werk je hard? Misschien ben je jezelf wel de das aan het omdoen ...
De voordelen van telewerk zijn legio, maar toegegeven: het is is soms weleens nefast voor de concentratie. Daarom deze tips!
Thuis aan het werk, doet de Belg er een uurtje bij. Al blijkt de combinatie met thuisonderwijs niet evident.
De arbeidsduur mag volgens de arbeidswet niet meer dan 38u per week en 8u per dag bedragen. Hoe het exact in elkaar zit lees je hier.
Aan thuiswerken zijn ook kosten verbonden. Is je baas verplicht om deze allemaal te betalen?
Het is erg belangrijker om je werk te kunnen doen op een plek waar je je helemaal thuis voelt. Alleen dan kun je het beste van jezelf geven.
Zelfs de kleinste ingreep kan al een impact hebben en je productiviteit, energie én levenskwaliteit ten goede komen.