Mag ik onbeperkt bellen met mijn bedrijfsgsm?
Voor heel wat jobfuncties kan een gsm van het werk een interessant extralegaal voordeel zijn. Toch betekent dit meestal niet dat je onbeperkt mag bellen…
Tijdens de werkuren moet een werknemer zijn arbeidstijd volledig wijden aan de uitvoering van zijn arbeidsovereenkomst. Het is niet de bedoeling dat een werknemer tijdens zijn arbeidsuren om de haverklap privé belt. Dit volgt ondermeer uit het basisprincipe dat elke werknemer geacht wordt zijn arbeidsovereenkomst te goeder trouw uit te voeren (zoals opgenomen in de Arbeidsovereenkomstenwet van 3 juli 1978).
Het is dan ook niet absoluut noodzakelijk dat je werkgever uitdrukkelijk in zijn arbeidsreglement of in elke arbeidsovereenkomst een clausule opneemt waarin privégesprekken tijdens de arbeidsuren verboden worden. Het basisprincipe geldt sowieso voor elke werknemer. Er hoeft bovendien geen onderscheid gemaakt te worden tussen het bellen met een privé-gsm en het bellen met de gsm of het toestel van de werkgever. In beide gevallen blijft je collega in gebreke zijn arbeidsovereenkomst naar behoren uit te voeren. In het tweede scenario is het wel zo dat dit bovendien op kosten van de onderneming gebeurt.
Een opmerking maken aan je collega behoort tot de mogelijkheden. Deze privégesprekken storen je duidelijk en meer nog, ze verhinderen de optimale uitvoering van jouw werk. Voel je je niet geroepen om rechtstreeks je collega aan te spreken, dan kan je dit steeds bij jouw werkgever aankaarten. Deze laatste moet er immers voor zorgen dat alle werknemers hun werk in een goede werkomgeving kunnen uitvoeren. Zo kan jouw werkgever een mondelinge opmerking geven aan de betrokken collega. Uiteraard kan ook een schriftelijke aanmaning verzonden worden mocht een mondelinge opmerking niet volstaat.
Ook al is het geen wettelijk verplichting, elke werkgever kan het privé bellen uitdrukkelijk verbieden (althans de gesprekken die geen ‘dringend’ karakter hebben), bijvoorbeeld via het versturen van een interne nota aan alle medewerkers. Dit is minder omslachtig dan het aanpassen van het arbeidsreglement.
Het verbod om privégesprekken te voeren kan ook gekoppeld worden aan het verbod om tijdens de werkuren privé te mailen of het internet te gebruiken voor niet-professionele doeleinden. Dit verbod wordt meestal opgenomen in een policy, waarbij gewaakt wordt over de naleving van de privacywetgeving (het beluisteren of detecteren van de gevoerde privégesprekken is bijvoorbeeld niet toegelaten) en waarbij de nadruk gelegd wordt op het feit dat de werkinstrumenten (in casu, het telefoontoestel of de gsm) die door de werkgever ter beschikking gesteld worden tijdens de arbeidsuren slechts voor beroepsdoeleinden gebruikt mogen worden.
26 oktober 2010Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Voor heel wat jobfuncties kan een gsm van het werk een interessant extralegaal voordeel zijn. Toch betekent dit meestal niet dat je onbeperkt mag bellen…
Het nieuwe schooljaar is begonnen en voor heel wat werkende ouders betekent dat weer alle hens aan dek om de kinderen op tijd aan de schoolpoort te krijgen. Uit een onderzoek van Securex blijkt dat meer dan een op drie werknemers de combinatie werk-privé nauwelijks gebolwerkt krijgt.
Dankzij internet, smartphones en aanverwanten is het werk nooit veraf. Maar ook de mogelijkheden - en de verleiding - om op kantoor privézaken af te handelen, worden steeds groter. Die nieuwe trend heet ‘weisure’, een combinatie van work (werk) en leisure (ontspanning).
Er is een stijgende lijn te zien in het aantal Belgen met een tweede job. Maar waarom is dat nu zo populair? We nemen de cijfers onder de loep.
Betaalt je werkgever je een fietsvergoeding van maximaal 0,35 euro per kilometer dan moet je er geen belastingen of sociale lasten op betalen.
Wat als je professionele relatie plots overgaat in een liefdesrelatie? Hoe ga je ermee om en hoe behoud je een goede relatie met de rest van je collega’s?
Sinds 1 april 2023 moet jij je als werknemer niet langer verantwoorden wanneer je na de werkuren niet meteen antwoordt op een mail of bericht van je werkgever.
Werkgevers beleven turbulente tijden, maar qua vacatureaanbod valt het vandaag nog mee. Vooral de vaste job lijkt het nog behoorlijk goed te doen.
Wat doe je als je te maken hebt met ongewenst gedrag op de werkvloer? Of wanneer je er getuige van bent? Een overzicht...