Hoe je baas, collega of klant duidelijk maken dat je teveel werk hebt?
Te veel werk? Enkele manieren die je helpen om anderen duidelijk te maken dat je wat krap bij tijd zit ...
Bij het begin van de arbeidsrelatie wordt een arbeidsovereenkomst getekend tussen de werkgever en de werknemer waarin onder meer vermeld wordt welke functie de werknemer zal gaan uitoefenen en wat de inhoud hiervan is.
Bij het sluiten van een arbeidsovereenkomst aanvaard je als werknemer dat je arbeid verricht in ondergeschikt verband en dat je onder het gezag, de leiding en het toezicht staat van je werkgever. Dit houdt in dat de werkgever het recht heeft instructies te geven over het uit te voeren werk en het werk in zijn onderneming op dusdanige wijze te organiseren dat alles vlot verloopt.
Om te weten of je tijdens de vakantie van je collega zijn werk erbij moet nemen, moeten de twee bovenstaande elementen tegen elkaar afgewogen worden.
Wat tussen de werknemer en werkgever wordt overeengekomen in een arbeidsovereenkomst, kan immers niet zomaar eenzijdig gewijzigd worden door de werkgever. Zo kan de werkgever geen eenzijdige wijzigingen aanbrengen aan jouw functie of andere essentiële bestanddelen van jouw arbeidsovereenkomst (zoals arbeidsplaats, -tijd, loon, arbeidsduur enzovoort). Een werkgever kan in die zin niet plots van een commercieel bediende eenzijdig eisen en verwachten dat deze ook de functie en het werk van de administratieve bediende op zich neemt.
De werkgever heeft echter wel het recht om met het oog op de goede werking van zijn onderneming en rekening houdend met de aan- en afwezigheden van zijn personeel en de functies die door iedereen worden uitgevoerd, het werk te organiseren of te reorganiseren naar aanleiding van een vakantie van een of meerdere werknemers. Het spreekt voor zich dat dergelijke reorganisatie van het werk kan inhouden dat welbepaalde opdrachten of het werk van de afwezige collega wordt herverdeeld en doorgeschoven naar één of meerder andere collega‘s. Dit alles uiteraard binnen de grenzen van de arbeidsduur (de officiële arbeidsduur bedraagt 38 uur per week); logischerwijze kan de werkgever immers niet van een werknemer eisen dat hij twee maal meer uren presteert dan voorzien in de arbeidsovereenkomst.
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Te veel werk? Enkele manieren die je helpen om anderen duidelijk te maken dat je wat krap bij tijd zit ...
De nachtmerrie van elke ja-knikker is 'neen' leren zeggen. Hoe kan je dit antwoord best gebruiken zonder je baan te verliezen?
Altijd al willen weten hoe efficiënt jij eigenlijk te werk gaat? Ga na of jij aan een van de volgende kenmerken voldoet en maak komaf met je inefficiëntie!
In de vakantieperiode gunt iedereen zijn ijverige collega's een welverdiend verlof. Als 'overblijver' moet je er dan wel de problemen van hun afwezigheid bijnemen.
Niet iedereen kijkt uit naar de zomervakantie. Veel collega’s zijn op reis en dus moeten de overblijvers een tandje bijsteken. Maar dat vinden ze minder erg dan vorig jaar.
Onze hersenen kunnen helemaal niet meerdere dingen tegelijk doen. Multitasken is dus eigenlijk onmogelijk en vooral een kwestie van snel kunnen switchen ...
Als je tijdskrediet wilt opnemen, moet je je werkgever daar schriftelijk en op voorhand van op de hoogte brengen.
Niet elke werknemer die vakantie neemt, neemt ook écht vakantie. Dat blijkt toch uit een onderzoek van hr-dienstverlener Liantis.
Een hoge werkdruk en stress zorgen er af en toe voor dat sommigen uit de bocht gaan en beginnen schelden. Hoe jij dan moet reageren? Jobat geeft 3 tips!