Privacy
Vorige

1 van 69

Volgende
Volgend artikel:

Hoe zit het met je privacy tijdens het pendelen?

Kan je baas het coronavaccin verplichten?

Coronavaccin
Het antwoord is heel eenvoudig. Nee, dat kan hij of zij niet. In België is één vaccinatie wettelijk verplicht: die tegen polio of kinderverlamming. Andere vaccins zijn sterk aanbevolen. Vaccineren tegen COVID-19 zal eerder een morele dan een wettelijke plicht zijn.

Op dit moment is er geen wet waarop werkgevers kunnen steunen om hun werknemers verplicht te laten vaccineren tegen COVID-19. Zo’n verplichting zou een inbreuk zijn op het recht op privéleven en het recht op lichamelijke integriteit zoals beschreven in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens én de Belgische grondwet. Bovendien kan een vaccinatieplicht ook het recht op godsdienstvrijheid en levensovertuiging schenden.

Ook testen geen verplichting

Om diezelfde reden kunnen niet alle werkgevers hun personeel verplichten om een coronatest af te leggen. Dat kan enkel in specifieke groepen van werknemers. Mensen die actief zijn in de gezondheidszorg, werknemers die in aanraking komen met het virus (door bijvoorbeeld (vermoedelijk) besmette personen te vervoeren) of medewerkers in laboratoria.

Sterk aangeraden vaccinaties

Toch zijn er enkele vaccinaties die sterk aangeraden zijn in bepaalde beroepen omdat de werknemers blootgesteld kunnen worden aan allerlei risico’s. Het gaat om vaccins tegen tetanus (o.a. in land-, tuinbouw- en afvalverwerkingsbedrijven) en hepatitis B (in de gezondheidszorg).

Ook een tuberculosetest kan verplicht zijn voor werknemers in de gezondheidszorg en laboratoria met risico op contact met TBC. In deze gevallen moeten werkgevers het vaccin of de test aanbieden en zijn werknemers verplicht de inenting of test te aanvaarden. Wie weigert kan niet aan de slag blijven in de functie waarvoor het vaccin of de test verplicht is.

Gezonde werkomgeving

Werkgevers moeten een veilige en gezonde werkomgeving bieden. Binnen dit kader kunnen ze maatregelen treffen om de verspreiding van het coronavirus op de werkvloer te stoppen. Ook al kunnen werkgevers hun werknemers niet dwingen om zich te laten vaccineren tegen COVID-19, toch zijn er voor beide partijen veel voordelen aan een vaccinatie. In de eerste plaats voor de gezondheid van de werknemers, zijn of haar gezin én de collega’s. Bij gevaccineerde werknemers is de kans op uitval én op nieuwe besmettingen immers kleiner.

Werkgevers mogen werknemers die zich niet willen laten vaccineren niet nadelig behandelen. Doet een werkgever dit wel, dan is hij schuldig aan directe discriminatie. Dit kan leiden tot een schadevergoeding voor de werknemer.

Lees ook: 20% meer zieke werknemers door corona

Privacy over gezondheid

Ook als je gaat solliciteren, mag je potentiële nieuwe werkgever niet informeren of je al dan niet gevaccineerd bent. Het is zelfs niet toegestaan je vragen te stellen over je gezondheidstoestand. Werkgevers mogen namelijk geen onderscheid maken tussen werknemers op basis van hun huidige of toekomstige gezondheidstoestand. Uitzonderingen zijn er voor bepaalde functies. Denk maar aan een politieagent of zorgverlener. Daar maakt het gezondheidsonderzoek deel uit van de selectieprocedure.

Extra: Dit mag je baas eisen van jouw privégewoontes

(gg/em) - Bron: Beci.be, Ardent.be

8 februari 2021

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook