Daarom werkt hybride werken: 5 redenen
Telewerken thuis vanuit je eigen, vertrouwde bubbel maar toch op geregelde tijdstippen op kantoor afspreken met collega’s: the best of both worlds?
De gunstige evolutie van het aantal hospitalisaties en de vlotte uitrol van de vaccinatiecampagne maakt dat het normale leven stilaan weer binnen handbereik ligt. Eén van de versoepelingen die het Overlegcomité in het vooruitzicht stelt is de organisatie van terugkeerdagen op het werk.
Concreet betekent dit dat werknemers vanaf 9 juni 2021 één dag per week mogen terugkeren naar de werkvloer. De limiet op het aantal werknemers dat zich effectief op de werkvloer mag bevinden, bedraagt voorlopig 20 %. Bij kmo’s met minder dan 10 werknemers ligt die limiet op maximaal 5 werknemers.
Lees ook: Kantoor gaat van werkplek naar ontmoetingsplek
Toch zit niet iedereen te wachten op die terugkeerdagen … Telewerken zorgt bij heel wat werknemers voor een meer evenwichtige werk-privébalans en ook wie nog niet gevaccineerd is, neemt soms liever het zekere voor het onzekere door vanop een veilige afstand te telewerken. Maar kan je baas je wel verplichten om naar de terugkeerdagen te komen?
Neen. Terugkeermomenten zijn vooralsnog niet verplicht, maar ze worden wel aanbevolen. Zo pleiten de sociale partners in een gezamenlijke verklaring om terugkeermomenten te organiseren om het geestelijk welzijn van werknemers en de groepsdynamiek onder collega’s te bevorderen.
Maar ook de relatie met de leidinggevende kan een opkikker gebruiken. Uit een onderzoek van HR-dienstverlener Tempo Team in samenwerking met de KU Leuven blijkt dat 1 op 3 werknemers sinds het begin van de crisis minder tevreden is over zijn baas dan voorheen.
Reden: de soms onduidelijke communicatie en een gebrek aan vertrouwen en empathie. Ook verwacht de werknemer, door het vele telewerken, nu vooral een leidinggevende met een minder hiërarchische stijl en een meer coachende rol.
Een betere band met je baas: 5 tips
Zolang de coronacijfers gunstig blijven evolueren, komen er nog extra versoepelingen aan. Zo voorziet het Zomerplan van de federale regering dat telewerk vanaf juli 2021 niet langer verplicht wordt maar wel aanbevolen blijft. Of je als werknemer dan wel of niet van thuis uit mag/kan werken, zal afhangen van wat er met je werkgever is afgesproken.
Extra: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier
Door de geplande versoepelingen en terugkeerdagen is het alvast uitkijken naar het nieuwe normaal op de werkvloer. Of dat met dezelfde collega’s en met dezelfde samenstelling zal zijn, valt nog te bezien.
Uit een Brits onderzoek blijkt namelijk dat vrouwen minder geneigd zijn om terug te keren dan mannen. Dit komt vooral omdat vrouwen procentueel meer verantwoordelijkheid dragen voor het huishouden en de kinderen, en daardoor vaker van thuis uit zouden willen werken.
(fd/mr)
9 juni 2021Telewerken thuis vanuit je eigen, vertrouwde bubbel maar toch op geregelde tijdstippen op kantoor afspreken met collega’s: the best of both worlds?
Heb je tijdens de coronacrisis de smaak van het telewerken helemaal te pakken gekregen? Laat je baas zien dat thuiswerk niets dan voordelen biedt!
Aandacht voor de wettelijke aspecten van telewerk is er al. “Maar wie thuiswerk structureel invoert, moet ook aan het welzijn van medewerkers denken.”
Appreciatie voor je leidinggevenden is een bepalende factor voor je welbevinden op het werk. Heb je respect voor je baas, dan ga je zeker voor die extra mile!
Hoe regel je als manager de afspraken rond thuiswerk in je team? We staken ons licht op bij Jeroen De Ruysscher van waterzuiveraar Aquafin.
Goed nieuws: het betaald vaccinatieverlof is voor heel wat werknemers een feit. Wat zijn de voorwaarden en hoe vraag je het aan?
Door de Covid-19 maatregelen moeten we afstand houden, ook van onze collega's. Maar hoe bewaak je dan de collegialiteit?
Thuiswerken was de afgelopen weken voor velen verplichte kost als gevolg van de coronamaatregelen. Helaas blijkt het toch niet iedereen gegeven.
De grote meerderheid van de werkzoekenden kan te maken krijgen met vooroordelen vanuit de werkgever. En die gaan alle kanten uit.