Werken zonder contract: kan dat zomaar?
Geen vastgelegde verplichtingen over werktijd, salaris en aanwezigheid. Bedrijven willen zo inspelen op de nieuwe generatie werknemers. Mag dat in België?
Als je op zaterdag werkt, dient die dag niet noodzakelijk gecompenseerd te worden. Alles hangt ervan af of je daardoor je normale wekelijkse arbeidsduur hebt overschreden en dus overuren hebt gepresteerd of niet.
Een voorbeeld: werknemer A werkt normaal van maandag tot vrijdag (5 dagen per week) à rato van 7,6 uur per dag. Zijn werkgever vraagt hem op zaterdag te komen werken wegens ‘een buitengewone vermeerdering van het werk’. Werknemer A presteert daardoor 7,6 overuren. Die worden gecompenseerd en gerecupereerd. De werknemer heeft recht op een toeslag van 50 procent bovenop zijn normale loon en op een volledige vergoedde inhaalrustdag.
De recuperatie dient in principe plaats te vinden binnen de dertien weken en gebeurt in onderling akkoord tussen werkgever en werknemer rekening houdend met de goede organisatie van de onderneming. Voor bepaalde overuren (o.a. buitengewone vermeerdering van het werk met een beperking tot maximum 130 uur) bestaat de mogelijkheid om de overuren uit te betalen aan 150 procent en dit volgens de keuze van de werknemer.
Als je werkgever vraagt om volgende week in plaats van maandag tot vrijdag van dinsdag tot zaterdag te komen werken à rato van 7,6 uur per dag, hetzij 38 uur per week, presteer je geen overuren. Die zaterdag dient dan ook niet gecompenseerd te worden.
   6 augustus 2019Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Geen vastgelegde verplichtingen over werktijd, salaris en aanwezigheid. Bedrijven willen zo inspelen op de nieuwe generatie werknemers. Mag dat in België?
Stel: je geeft je ontslag, maar je hebt nog 10 dagen recup of inhaalrust staan. Komen die bovenop je opzegtermijn, of kan je die daarvan aftrekken?
Deeltijds werken maakt opmars. Alsmaar meer werknemers beslissen ervoor hun fulltime job in te ruilen voor een parttime job. Wat zijn de gevolgen?
Als je jonger bent dan 18 jaar, mag je in principe geen overuren maken. Je mag alleen overuren maken als er een duidelijke reden is, bijvoorbeeld een plotse of onverwachte toename van de hoeveelheid werk.
Heb je een zwaar weekend achter de rug? Sliep je vannacht niet zoals zou moeten? Dan zit je ongetwijfeld te knikkebollen voor je computer.
Bijna 1 op de 2 Vlamingen maakt minstens wekelijks overuren en voor 10% zijn ze dagelijkse kost. Hoe zien de huidige regels rond overwerk er precies uit?
De arbeidsduur mag volgens de arbeidswet niet meer dan 38u per week en 8u per dag bedragen. Hoe het exact in elkaar zit lees je hier.
"Als bediende klop ik elk week een tiental overuren. Moet mijn werkgever die vergoeden?" Advocaat Stijn Demeestere geeft antwoord...
Nooit eerder waren er zo weinig schoolverlaters op zoek naar werk. Na een jaar is slechts 5,5% van hen nog werkzoekend, het laagste percentage ooit.