Hoe kan een werkgever mij ontslaan?
Als je werkgever je wilt ontslaan kan hij je dat niet gewoon mondeling meedelen of via een per post verstuurde brief.
Het stelsel van tijdelijke werkloosheid voor arbeiders is je wellicht bekend. Bij onvoldoende werk kan de werkgever de uitvoering van de arbeidsovereenkomst van zijn arbeiders volledig of gedeeltelijk schorsen. Voor deze schorsingsdagen ontvangen de arbeiders een werkloosheidsuitkering en (meestal) een aanvullende vergoeding van hun werkgever.
Voor bedienden bestond dit systeem niet, maar met de nieuwe crisiswet komt daar nu verandering in. De bediende zal net als de arbeider een werkloosheidsuitkering ontvangen die naargelang de gezinsituatie 70 of 75 procent van het geplafonneerde loon (2.206,46 euro voor 2009) bedraagt. Tevens zal hij eenzelfde supplement als arbeiders van zijn werkgever ontvangen.
Toch is de draagwijdte van de bedienderegeling beperkter. Vooreerst kan deze maatregel slechts worden toegepast tot 31 december 2009, verlengbaar tot 30 juni 2010. Daarna zou deze maatregel verdwijnen.
Bovendien kunnen alleen ondernemingen in moeilijkheden beroep doen op deze crisismaatregel. Het gaat om ondernemingen die geconfronteerd worden met een omzetdaling of een economische werkloosheid, telkens van minimaal 20 procent. Tenslotte, moet een cao worden gesloten op het niveau van de sector. Bij gebrek aan een sector-cao moet ofwel een cao op het niveau van de onderneming ofwel een goedgekeurd ondernemingsplan bestaan. Deze documenten hebben een wettelijk voorgeschreven inhoud. Belangrijk is dat zij bindende kracht hebben ten aanzien van de werknemers; de schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst kan aan jou worden opgelegd.
(Met dank aan Stijn Demeestere, advocaat bij Lydian).  
12 augustus 2019Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Als je werkgever je wilt ontslaan kan hij je dat niet gewoon mondeling meedelen of via een per post verstuurde brief.
Als je ontslagen wordt, moet je werkgever je een opzeggingstermijn laten presteren. Dat is de periode dat je nog doorwerkt, nadat je je ontslag hebt gekregen.
Tijdkrediet in de ruime zin is het recht om je arbeidsprestaties volledig te schorsen of te verminderen met de helft of een vijfde. Om het recht op tijdskrediet te waarborgen, bestaat er een ontslagbescherming.
Complimentjes over het werk motiveren en zorgen ervoor dat we ons meer gewaardeerd voelen. Toch hoort een kwart van de werknemers ze nooit.
Iedereen heeft wel eens iets aan te merken op zijn of haar baas, maar sommigen hebben het écht niet getroffen. Hoe herken je eigenlijk een slechte baas?
Voor een radicale carrièreswitch hoef je niet altijd op zoek naar een andere werkgever. Drie Unilin-medewerkers vertellen...
Van magazijnier tot Assistant Store Manager bij Lidl: ontdek het groeipad van Florian
Een voordeel in natura kan een mooie aanvulling zijn naast je maandelijkse loon. Maar kun je hier effectief mee betaald worden? En hoe wordt het belast?
Goed nieuws voor de fietsers onder ons: sinds 1 mei 2023 heeft elke werknemer die naar het werk fietst recht op een belastingvrije fietsvergoeding!