Hoe lang is de opzegtermijn als ik ontslagen word?
Als je ontslagen wordt, moet je werkgever je een opzeggingstermijn laten presteren. Dat is de periode dat je nog doorwerkt, nadat je je ontslag hebt gekregen.
Het stelsel van tijdelijke werkloosheid voor arbeiders is je wellicht bekend. Bij onvoldoende werk kan de werkgever de uitvoering van de arbeidsovereenkomst van zijn arbeiders volledig of gedeeltelijk schorsen. Voor deze schorsingsdagen ontvangen de arbeiders een werkloosheidsuitkering en (meestal) een aanvullende vergoeding van hun werkgever.
Voor bedienden bestond dit systeem niet, maar met de nieuwe crisiswet komt daar nu verandering in. De bediende zal net als de arbeider een werkloosheidsuitkering ontvangen die naargelang de gezinsituatie 70 of 75 procent van het geplafonneerde loon (2.206,46 euro voor 2009) bedraagt. Tevens zal hij eenzelfde supplement als arbeiders van zijn werkgever ontvangen.
Toch is de draagwijdte van de bedienderegeling beperkter. Vooreerst kan deze maatregel slechts worden toegepast tot 31 december 2009, verlengbaar tot 30 juni 2010. Daarna zou deze maatregel verdwijnen.
Bovendien kunnen alleen ondernemingen in moeilijkheden beroep doen op deze crisismaatregel. Het gaat om ondernemingen die geconfronteerd worden met een omzetdaling of een economische werkloosheid, telkens van minimaal 20 procent. Tenslotte, moet een cao worden gesloten op het niveau van de sector. Bij gebrek aan een sector-cao moet ofwel een cao op het niveau van de onderneming ofwel een goedgekeurd ondernemingsplan bestaan. Deze documenten hebben een wettelijk voorgeschreven inhoud. Belangrijk is dat zij bindende kracht hebben ten aanzien van de werknemers; de schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst kan aan jou worden opgelegd.
(Met dank aan Stijn Demeestere, advocaat bij Lydian).  
12 augustus 2019Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Als je ontslagen wordt, moet je werkgever je een opzeggingstermijn laten presteren. Dat is de periode dat je nog doorwerkt, nadat je je ontslag hebt gekregen.
Tijdkrediet in de ruime zin is het recht om je arbeidsprestaties volledig te schorsen of te verminderen met de helft of een vijfde. Om het recht op tijdskrediet te waarborgen, bestaat er een ontslagbescherming.
Als je werkgever je wilt ontslaan kan hij je dat niet gewoon mondeling meedelen of via een per post verstuurde brief.
Niet iedereen vindt even gemakkelijk de weg naar een geschikte job. Aan de andere kant staan werkgevers meer dan ooit voor een groeiend probleem: hoe vinden ze personeel te midden van een krappe arbeidsmarkt? Meer focus op inclusie en diversiteit zou wel eens (een deel van) het antwoord kunnen zijn.
Bijna één op de zes bedienden die al bij verschillende werkgevers aan de slag waren, keerden ooit terug naar een vorige werkgever...
Dankzij Cederic en zijn team hebben Gentenaren en bezoekers het nooit te warm of te koud in de 110 themagebouwen van de stad. “De blik achter de schermen, de sfeer en de goede werk-privébalans maken dit een heel toffe job.”
Op de werkvloer zijn diversiteit en inclusie belangrijke thema’s. Maar hoe zie jij dat zelf?
Na je bevalling wil je tijd doorbrengen met je baby. Daarvoor dient het moederschapsverlof.
Uit onderzoek blijkt dat veel personeelsleden in openbare diensten vaak met geweld in contact komen tijdens hun diensturen. We zetten de cijfers op een rijtje.