Ken jij deze 4 soorten ziekteverzuim?
Ziekteverzuim stijgt al jaren in ons land, al gooit corona nu één en ander door elkaar. Maar er bestaan diverse vormen om wegens ziekte afwezig te zijn.
Als basisprincipe neemt men aan dat een arbeidsovereenkomst slechts door één wettelijke oorzaak kan geschorst worden. Het is daarbij de eerste schorsingsgrond die bepalend is.
Lees ook: Alles wat jij moet weten over jouw vakantiedagen
Als je ziek wordt vóór het begin van je vakantie, dan wordt de uitvoering van je arbeidsovereenkomst geschorst door ziekte. Die kan niet ook nog eens geschorst worden door vakantie, zelfs niet indien je verlof al lang op voorhand gepland is. Daarom verlies je de geplande vakantiedagen niet, je mag ze later opnemen.
Tijdens de periode van ziekte ontvang je het normale gewaarborgde loon. Let wel: het recht op een gewaarborgd loon geldt niet als het om een collectieve vakantie voor arbeiders gaat!
Werknemer is ziek en op vakantie: wat dan?
Word je echter ziek tijdens je vakantie, dan is de initiële oorzaak van de schorsing van je arbeidsovereenkomst gelegen in de vakantie. Je verliest dan spijtig genoeg wel de geplande vakantiedagen, ook al heb je er geen genot van. Je zal voor deze vakantiedagen het gewone vakantiegeld ontvangen.
Indien je na afloop van je vakantie nog steeds ziek bent, ontvang je het saldo van het gewaarborgd loon. Indien je bijvoorbeeld als bediende van 2 tot 13 maart vakantie neemt, maar ziek wordt op 10 maart, zal je op maandag 16 maart wanneer je het werk normaal gezien had moeten hervatten nog recht hebben op 24 dagen gewaarborgd loon (30 dagen – 6 dagen).
Extra: Bereken je vakantiegeld
Door een gelijkstelling van de Belgische regelgeving met het Europese recht kan je binnenkort niet-opgenomen vakantiedagen wegens ziekte wél later opnemen. Je vakantie wordt dan onderbroken en de ziektedagen tijdens je verlof kun je dus nog op een ander tijdstip recupereren.
Voor deze ziektedagen zul je - in tegenstelling tot wat nu van toepassing is - in principe wél een gewaarborgd loon krijgen. Als alles volgens plan verloopt, treedt deze nieuwe regelgeving in werking op 1 januari 2023.
Ziek tijdens je vakantie? Dan verlies je geen vakantiedagen meer
(sd/lm) - Met dank aan advocaat Stijn Demeestere
5 april 2022Ziekteverzuim stijgt al jaren in ons land, al gooit corona nu één en ander door elkaar. Maar er bestaan diverse vormen om wegens ziekte afwezig te zijn.
Het aantal vakantiedagen wil wel eens verschillen naargelang je statuut of de sector waarin je werkt. Waar zijn ze gul en waar eerder zuinig met vakantiedagen?
Alle relevante informatie rond en over vakantie, vakantiegeld, niet-opgenomen vakantiedagen enzovoort handig voor jou opgelijst!
Ziek en toch kunnen én willen werken? Voor meer dan een vijfde van de zieke werknemers is dat het geval. Toch zijn er enkele struikelblokken...
Wat als je op het einde van het jaar niet alle vakantiedagen hebt opgenomen? Kun je die zomaar overdragen naar volgend jaar of zijn er nog andere opties?
Ziektekiemen nemen geen vakantie … maar wat als je ziek bent en alsnog op vakantie wil gaan? Wat zijn je rechten en plichten?
Je bent ziek. Dan wil je liefst niet teveel poespas. Daarom al jouw rechten en plichten overzichtelijk verzameld, in concrete vragen mét antwoord.
Soms kun je door bepaalde omstandigheden niet op je werk zijn. Maar wanneer ben je gewettigd afwezig? En wat zijn de gevolgen als je onwettig afwezig bent?
Je kan verlofdagen afstaan aan een collega. Meer zelfs: bij sommige organisaties gebeurt dit volop. Bij de Gezinsbond bijvoorbeeld.