Kan een arbeidscontract mondeling worden afgesloten?
Een woord is een woord… maar wat is jouw woord waard bij het mondeling afsluiten van een arbeidsovereenkomst? Is dit wel rechtsgeldig?
Elke werkgever moet een arbeidsreglement opstellen zodra hij een werknemer in dienst neemt. Deze verplichting geldt ongeacht of de werknemer door een arbeidsovereenkomst, een leerovereenkomst of een stageovereenkomst gebonden is, ongeacht of hij voltijds dan wel deeltijds tewerkgesteld is en ongeacht of hij al dan niet aan de sociale zekerheid voor loontrekkenden onderworpen is.
De bepalingen in het arbeidsreglement zijn zowel op de werkgever als de werknemer van toepassing en zijn dan ook van groot belang. Het arbeidsreglement is bijgevolg een soort bijbel van de onderneming waar iedereen zijn rechten en plichten in terugvindt.
De werkgever is verplicht om aan elke werknemer een kopie van het arbeidsreglement over te maken. Gebeurt dit niet, dan is de werknemer niet gebonden door de bepalingen van het arbeidsreglement, ook al ligt er een kopie van het betreffende reglement ter beschikking op de arbeidsplaats. Gezien het grote belang van deze formaliteit en om elk bewijsprobleem achteraf te vermijden, wordt aan de werkgever sterk aanbevolen de werknemer een ontvangstbewijs van het arbeidsreglement en van zijn wijzigingen te laten ondertekenen.
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Een woord is een woord… maar wat is jouw woord waard bij het mondeling afsluiten van een arbeidsovereenkomst? Is dit wel rechtsgeldig?
Je baas die in je professionele mailbox neust: mag dat zomaar? Het is een complex vraagstuk met een dubbele bodem...
Hoe zit dat ook alweer met die regels en afspraken van telewerk? Wij namen polshoogte bij een juridisch expert die je wegwijs maakt in wat mag, en wat niet.
’s Middags doorwerken en dan vroeger naar huis gaan omdat je geen middagpauze hebt genomen. Te mooi om waar te zijn of mag dat?
Het ziektebriefje van één dag is afgeschaft, maar niet altijd. Een woordje uitleg...
Is er een deadline om een definitieve vakantieplanning door te geven aan je baas of niet? Wat zijn de regels?
Arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden durven nogal vaak eens wijzigen. Wanneer mag of moet daarvoor de arbeidsovereenkomst worden aangepast ?
Werk is werk en privé is privé… of toch niet? In bepaalde gevallen kan je werkgever jou wel degelijk sanctioneren of zelfs ontslaan bij ongepast gedrag.
Goed nieuws: vanaf 2025 gelden nieuwe regels die positieve gevolgen kunnen hebben voor jouw vakantieplanning!