Jobs om van te houden in een stad om van te houden
Leuven is een stad om van te houden, ook voor haar 1.300 medewerkers. Ontdek het verhaal van Marieke, Nathalie, Robbe, Pieter en Diederik
Het verlof zonder wedde is wettelijk niet geregeld. Dit betekent dat je als werknemer geen recht hebt op verlof zonder wedde en jouw werkgever een verzoek daartoe zonder meer kan afwijzen.
Wordt het verlof zonder wedde toegestaan, dan staat het je werkgever en jezelf vrij vast te leggen waarmee jullie zich akkoord verklaren. Het vastleggen van dergelijke schriftelijke afspraken is niet verplicht, maar wel aan te raden.
Niets belet je om tijdens deze periode een interimjob uit te oefenen. Een werknemer mag tegelijkertijd verbonden zijn met verschillende werkgevers. De enige verplichting die blijft bestaan, is dat je als werknemer geen ‘daden van oneerlijke concurrentie’ verricht, of daaraan je medewerking verleent.
Stel dat je als vertegenwoordiger werkt en tijdens je periode van verlof zonder wedde via een interimjob als vertegenwoordiger aan de slag gaat voor een werkgever van een concurrerend product en dezelfde klanten benadert, dan schiet je ernstig tekort in de loyauteit tegenover je eerste werkgever. Dit is oneerlijke concurrentie en daar kan een sanctie op volgen.
Goed om weten is dat tijdens je verlof zonder wedde je arbeidsovereenkomst gewoon blijft bestaan. Denk er ook aan dat je niet beschermd bent tegen ontslag, in tegenstelling tot werknemers die tijdskrediet of ouderschapsverlof opnemen.
Onbetaald verlof wordt ook niet gelijkgesteld met ‘effectieve arbeidsdagen’, wat dan weer een invloed heeft op je vakantierechten en op de berekening van je pensioen.
Vergeet ook zeker niet de duur van het verlof formeel vast te leggen met je werkgever, anders moet je achteraf een nieuw akkoord sluiten om het verlof stop te zetten.
Wie verlof zonder wedde neemt, doet er met andere woorden goed aan enkele schriftelijke afspraken te maken met zijn werkgever. Dit vermijdt veel discussie achteraf.
12 augustus 2019Leuven is een stad om van te houden, ook voor haar 1.300 medewerkers. Ontdek het verhaal van Marieke, Nathalie, Robbe, Pieter en Diederik
We zijn steeds op zoek manieren om onze productiviteit op te schalen. Multitasken is een populaire methode om dat te doen. Maar werkt het ook echt?
Ooit al van een burn-on gehoord? De kans is groot van niet, want deze aandoening blijft een onderbelicht probleem. Wat is het en wat kan je ertegen doen?
De tijd dat advocaten en politici strak in het pak naar kantoor gingen, lijkt verleden tijd. De pandemie heeft niet alleen onze kleerkast maar ook onze kijk op de dresscode gewijzigd.
Werkgevers zetten al langer sterk in op training on-the-job. Maar opleidingen worden in ijltempo meer digitaal en geautomatiseerd.
Niet enkel om na het afstuderen snel een job te vinden, maar ook voor het loon zelf maakt een (hoger) diploma een groot verschil...
Het binnenbrengen van positieve psychologie heeft een gunstige impact op de cultuur van een bedrijf. En deze 5 domeinen zijn daarbij cruciaal.
Er zijn opmerkelijke verschillen te noteren. Een werknemer in de best betalende sector verdient maandelijkse gemiddeld 5.247 euro bruto.
Provincie West-Vlaanderen formuleerde een duidelijke boodschap om haar medewerkers warm te maken voor loopbaan- én persoonlijke ontwikkeling, en zette enkele succesvolle initiatieven op poot.