6 tips voor de beste workation
Even nood aan verandering van omgeving? Steeds meer mensen vertrekken op workation om werken met vakantie te combineren. Wij delen alvast zes tips om dit zo efficiënt mogelijk aan te pakken!
Bij een workation telewerk je voor een bepaalde tijd vanuit een buitenlandse locatie. Je vertrekt in principe op een soort vakantie, maar je hebt geen verlof. Je werkuren tellen door en je doet gewoon je werk zoals altijd, maar vanop afstand.
Wat is het voordeel? Als je om vijf uur ’s middags klaar bent, klap je simpelweg de laptop dicht en trek je de zonnige stad in voor een gezonde dosis lokale cultuur, een hapje en een drankje. Of neem je een verfrissende duik in het zwembad.
Uit onderzoek van SD Worx onder 18.000 Europese werknemers – waaronder 1000 Belgen – blijkt dat de gemiddelde Belgische werknemer al één dag per week van thuis uit werkt. Er is dus potentieel om dat uit te breiden naar meer telewerk en zelfs telewerk buiten de landsgrenzen. Ongeveer een kwart van de Belgen – voornamelijk mensen onder de 40 – zou dat wel willen.
Lees ook: 10 geschikte bestemmingen voor jouw workation
Of het daadwerkelijk kan, hangt af van de statuten van de organisatie waar je voor werkt. In Kroatië, Polen, Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Roemenië geeft 18 tot 25% van de ondervraagden aan dat dit bij hun organisatie al mogelijk is. Elke organisatie heeft de mogelijkheid om workations toe te staan, zolang het bestuur dat wil. Maar de precieze regeling moet wel in het bedrijfsbeleid worden opgenomen.
Wil je eens vanuit een andere locatie binnen België werken? Geef het aan bij je werkgever, zodat de arbeidsongevallenverzekering in orde is. Binnen de EU blijft je Belgische verzekering ook van toepassing. Maar ga je daarbuiten werken, dan veranderen de zaken. Je werkgever verdiept zich best in de werkvergunningen en verzekeringen van dat land.
Extra: Hoe strikt zijn de regels rond telewerk?
Workations zijn een volgende stap voor werkgevers om te laten zien dat ze flexibel zijn. In de huidige war for talent is een workation immers een interessant voordeel, zeker als jonge mensen zich hierdoor aangetrokken voelen. Als het je lukt om op workation te gaan, kun je de volgende voordelen verwachten:
Verandering van spijs doet eten. Doordat je in een andere omgeving bent, krijg je een mentale boost. Je hebt meer zin in de dag, voelt je geïnspireerd, en het warme weer brengt je in een positieve stemming. Het resultaat? Creatieve oplossingen en zinvolle projecten.
Door al die hernieuwde energie start je sowieso al beter aan je werkdag. Maar je werkt ook harder aan je projecten, omdat je zo veel mogelijk wilt genieten van je afterwork-activiteiten. Avonduren draaien, dat zit er niet in – je begint liever om 7 uur zodat je om 15 uur kunt uitklokken!
Ontdek: 7 voordelen aan vroeg beginnen werken
Als je in het buitenland werkt, is de kans groot dat je werk al voor je uitgestippeld is. Heb je je lijstje afgewerkt? Dan kun je stoppen. Tenzij je meetings hebt vastgelegd, is er geen reden waarom je niet ’s ochtends vroeg of desnoods ’s nachts al kunt beginnen met werken. Eventuele tijdsverschillen maken het ook makkelijker om op je eigen tempo te werken.
Reist je partner of gezin met je mee? Ook de manier waarop je tijd maakt voor hen is tijdens een workation extra duidelijk: nu even hard werken, daarna ben ik er helemaal voor jullie. Er is geen wasmachine om leeg te halen, geen vloer te boenen, en als je ’s avonds op restaurant gaat, is er ook geen afwas. Dat brengt rust.
En, ben je al geïnspireerd?
CHECK: 6 tips voor de beste workation
(ZINNIG) - Bron: SD Worx / Hernshead
21 augustus 2024Even nood aan verandering van omgeving? Steeds meer mensen vertrekken op workation om werken met vakantie te combineren. Wij delen alvast zes tips om dit zo efficiënt mogelijk aan te pakken!
Ga je op vakantie in het buitenland en neem je ineens je laptop mee om vanuit je vakantiehuisje wat te telewerken? Hier moet je op letten!
Thuiswerken doe je in principe van thuis uit… maar wat als jij je meer thuis voelt op een zomerse vakantiebestemming? Mag je zomaar kiezen waar je telewerkt?
Waarom zou je als telewerker of digital nomad geen zonnige werkvakantie boeken in het buitenland? Dit zijn de 10 beste landen voor telewerkers.
Amsterdam en New York zijn de populairste steden voor zakenreizigers.
Welke steden vragen voor expats het meeste van de portemonnee en welke het minst? Mercer stelde ook dit jaar een Cost of Living City Ranking op.
Even op een terras in de zuiderse zon dat rapport afwerken en je collega’s mailen? Wat komt er allemaal bij kijken als je digitale nomade wil zijn?
Lissabon en Bali zijn de beste bestemmingen voor werken op afstand, blijkt uit onderzoek van internationaal HR-platform Skuad.
Op mijn afdeling is overwerken ingeburgerd. Wat winnen mijn collega's erbij om zo lang mogelijk op kantoor te blijven?