Thuiswerken
Vorige

1 van 283

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel euro bespaar je dankzij hybride werken?

Kan en mag jij thuiswerken?

Kan en mag jij thuiswerken
Minder woon-werkverkeer, een flexibelere tijdsplanning en meer ruimte voor huishoudelijke taken. Thuiswerken heeft zo z’n voordelen. Al is er vanzelfsprekend ook een keerzijde van de medaille. Zo mist bijna één op twee Belgen bijvoorbeeld het contact met collega’s tijdens thuiswerkdagen. 22% zou daardoor zelfs het gevoel van isolement ervaren.

Een zware pro-versus-contra-strijd, waar heel wat bedrijven mee in de knoop zitten. 35% van de werknemers geeft namelijk aan niet of onvoldoende op de hoogte te zijn van de geldende thuiswerkpolicy.

Work-from-home policy

Goede afspraken maken goede vrienden. Of in dit geval: goede collega’s. Duidelijke communicatie en een concrete work-from-home policy zijn in het post-COVID-tijdperk van essentieel belang. Toch beweert 21% van de werkende Belgen enkel informele afspraken over thuiswerk te hebben gemaakt met de werkgever.

35% zou zelfs helemaal geen weet hebben van een beleid. En da’s jammer, want een goede policy gaat doorgaans gepaard met bijkomende vergoedingen. Een tegemoetkoming voor de inrichting van je home office, bijvoorbeeld.

CHECK: Hoeveel bedraagt de vergoeding voor thuiswerk?

Een eigen plek onder de zon

54% van de bevraagden heeft alles in huis voor een thuiskantoor met de nodige faciliteiten. Van extra scherm tot ergonomische bureaustoel. Zo’n persoonlijk ingericht plekje is belangrijk, want op kantoor wordt dat steeds schaarser: clean desk policies verplichten werknemers om elke avond persoonlijke spullen op te ruimen, zodat de dag erna een collega daar kan plaatsnemen.

In sommige gevallen heeft het bedrijf zelfs een bureau-reservatiesysteem in het leven geroepen. Praktisch voor de werkgever – hij of zij heeft nu een overzicht van wie wanneer waar werkt – maar werknemers hebben daar niet noodzakelijk deugd van. Voor de cohesie van een team is het namelijk belangrijk om minstens één of twee dagen allemaal samen op kantoor te werken. Een moeilijke opgave, wanneer er meer werknemers dan bureaus zijn...

Hoe kom je tot rust na een dag thuiswerken? 5 tips

Fysieke ontmoetingen

Bureaus en open spaces sneuvelden, maar in de plaats werden heel wat focus rooms, pods of telefooncellen, samenwerkings- en vergaderruimtes in het leven geroepen. De vraag naar samenwerkingsmogelijkheden is dan ook veel groter geworden. 60% van de geënquêteerden beweert het nut van vergaderingen in te zien. Een fel contrast met juli 2022, toen 85% aangaf regelmatig onnodige vergaderingen te moeten volgen.

Tegenwoordig zou maar liefst 47% vaker naar kantoor willen komen als dat betekent dat ze daardoor meer interactie met collega’s hebben – ja, zelfs als dat in de vorm van een saaie vergadering is. Vooral vrouwen en jonge werknemers hebben behoefte aan fysieke ontmoetingen.

Naast de menselijke relaties is er ook een tweede reden waarom heel wat werknemers graag op kantoor vertoeven: 31% vindt het een rustigere werkplek dan thuis.

Ontdek: In welke sector kan je het meest thuiswerken?

Tweestrijd

29% van de ondervraagden vindt dat het delen van informatie tussen collega’s van thuis uit moeizamer verloopt en 20% linkt telewerk aan een verhoogde werkdruk. Maar het meest opvallende cijfer? 37% is van mening dat alleen en op afstand werken een negatieve impact kan hebben op persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Toch zijn er ook heel wat Belgen die net méér zouden willen thuiswerken. Vier op tien zou onmiddellijk tekenen voor een extra thuiswerkdag. Vooral Franstalige werknemers brengen graag tijd door in het comfort van een thuiskantoor: 43% ziet meer thuiswerk wel zitten. Dat is 7% meer dan bij de Nederlandstaligen.

Op het vlak van leeftijd zijn de 34- tot 55-jarigen de grootste vragende partij, bij de 55+’ers is thuiswerk dan weer het minst populair. Een moeilijke tweestrijd, dus. Maar als iedereen wat water bij de wijn – of de koffie – doet, is een duidelijk gefundeerde thuiswerkpolicy een godsgeschenk.

E-gids: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier

(ZINNIG) - Bronnen: Peoplesphere / Comet

18 oktober 2023
Anderen bekeken ook