Gevolg nieuwe regeling studentenarbeid op kinderbijslag
De nieuwe studentenregeling, waarbij studenten jaarlijks in totaal 50 dagen mogen werken, houdt een specifiek gevolg in voor het recht op kinderbijslag …
Ben je één van de ijverige jobstudenten die op een doordeweekse feestdag de handen uit de mouwen steekt, dan heb je recht op een dag inhaalrust ter compensatie. Heb je minder dan 4 uur gewerkt, dan heb je logischerwijze ook maar recht op een halve dag. De inhaalrust moet binnen 6 weken worden toegekend en mag niet samenvallen met een dag waarop normaal niet wordt gewerkt, bijvoorbeeld zondag of de bijkomende rustdag.
Bovendien, aangezien het een betaalde feestdag is, heb je recht op loon voor zowel de gepresteerde uren op de wettelijke feestdag als voor de (halve) dag inhaalrust. Toch zal je het recht op inhaalrust definitief verliezen als je die niet opneemt voor het einde van je contract of ten laatste vóór het verstrijken van de termijn van 6 weken. Je werkgever is dan immers niet verplicht jou nog een dag extra uit te betalen ter compensatie. Je hebt er dus alle belang bij dit zelf goed op te volgen.
Een jobstudent kan niet zomaar betaalde vakantie opnemen. In België bouw je immers enkel vakantierechten op indien je het jaar voordien onderworpen was aan sociale zekerheid. Jobstudenten zijn vrijgesteld van RSZ en hebben daarom geen recht op betaalde vakantie.
Studentenjob FAQ: Alles wat je moet weten!
Een jobstudent kan dan weer wel, net zoals andere werknemers, verantwoord afwezig zijn van het werk. Zo mag je in een wettelijk bepaald aantal gevallen met behoud van loon afwezig zijn, onder meer naar aanleiding van familiegebeurtenissen, zoals het overlijden van iemand in je naaste familie.
Bovendien mag je ook onbetaald verlof nemen om dwingende, onvoorzienbare redenen, bijvoorbeeld de opname in het ziekenhuis van een familielid, stormschade enzovoort. Het aantal verlofdagen is beperkt, maar je moet ze achteraf niet inhalen.
CHECK: Als jobstudent klein verlet nemen...
Met dank aan Stijn Demeestere, advocaat bij Lydian.
13 augustus 2020De nieuwe studentenregeling, waarbij studenten jaarlijks in totaal 50 dagen mogen werken, houdt een specifiek gevolg in voor het recht op kinderbijslag …
Als jobstudent werken... kan dat zomaar? Zijn er voorwaarden? En hoeveel word je betaald? Op al deze (en op nog veel meer) vragen, geven we een antwoord!
Je wil een centje bijverdienen terwijl je aan het studeren bent. Hoeveel mag je verdienen zonder dat je belastingen of sociale bijdragen moet betalen?
Hoe oud met je zijn om te werken als jobstudent? En hoeveel uren mag je dan werken?
Waarom zouden jongeren met een beperking niet kunnen of mogen werken? We ontkrachten de vooroordelen...
Op zoek naar een (extra) bijverdienste? Hoe kom jij het snelst aan een bijbaan? Wij zetten de tips met veel plezier voor je op een rij.
Hoe geraak je aan die goedbetaalde studentenjob?
Je bent jong, studeert en wilt wat bijverdienen. Maar wat als je ziek wordt tijdens je vakantiewerk? Heb je dan recht op gewaarborgd loon?
Als schoolverlater moet je je, tijdens je zoektocht naar een job, inschrijven als werkzoekende...