Arbeider/bediende: wat zijn de grote verschillen?
Ben jij ook benieuwd wat het verschil is tussen een arbeider en een bediende? Kom het hier te weten.
Volgens de wetgeving mag een arbeidsovereenkomst in principe mondeling afgesloten worden. Hierbij gelden een aantal voorwaarden die vervuld moeten worden en die de mondelinge overeenkomst rechtsgeldig maken.
Toch zijn er heel wat uitzonderingen waarbij een arbeidsovereenkomst wél schriftelijk - op papier of digitaal - moet afgesloten worden.
Zit je op vraag van je werkgever langer dan een maand in het buitenland voor je werk? Dan moet je voor het vertrek over een schriftelijk document beschikken met de nodige relevante informatie.
Misschien nog niet zo’n slecht idee om je arbeidsovereenkomst toch schriftelijk af te sluiten. Een woord mag dan wel een woord zijn, bij onenigheid tussen beide partijen is je woord weinig waard en is het in de meeste gevallen… woord tegen woord.
Belangrijk! Hier moet je op letten voor je je handtekening zet onder een arbeidsovereenkomst
(fp)
28 juli 2021Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Ben jij ook benieuwd wat het verschil is tussen een arbeider en een bediende? Kom het hier te weten.
Hoewel de wetgever geen exacte definitie geeft van zo’n test of proef, voorziet de rechtspraak toch een aantal rechtsgeldige spelregels.
Kan een werkgever eenzijdig wijziging doorvoeren aan de arbeidsvoorwaarden van de werknemer? Françoise Leus, Legal advisor bij Partena, gaf ons hierop antwoord.
Wat is de normale arbeidsduur? En op hoeveel rustpauzes heb je recht tijdens je werkdag? We lichten het graag even toe.
Voor je je handtekening zet moet je goed op de hoogte zijn van wat er allemaal in deze overeenkomst staat...
Arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden durven nogal vaak eens wijzigen. Wanneer mag of moet daarvoor de arbeidsovereenkomst worden aangepast ?
De arbeidsduur mag volgens de arbeidswet niet meer dan 38u per week en 8u per dag bedragen. Hoe het exact in elkaar zit lees je hier.
De tijd dat enkel horecazaken zich konden beroepen op flexijobs, is voorbij.
Tijdens het rondetafelgesprek ‘Werken in de zorg’ van Jobat deden Armonea, CM, FOD Justitie, FPC Antwerpen en FPC Gent hun verhaal.