De arbeidsovereenkomst: hier moet je op letten voor je je handtekening zet
Voor je je handtekening zet moet je goed op de hoogte zijn van wat er allemaal in deze overeenkomst staat...
Je loon is een primaire arbeidsvoorwaarde. Een werkgever kan dus nooit eenzijdig je loon verlagen. Je loon naar beneden aanpassen kan wel wanneer je zelf je akkoord geeft. Of wanneer er een nieuw loonakkoord komt na afspraken met de vakbonden.
Dat komt al eens voor wanneer een bedrijf in slechte papieren zit en drastisch de kosten moet verlagen om zijn voortbestaan te garanderen. De (tijdelijke) loonvermindering gaat in dat geval pas in wanneer het nieuwe akkoord in de collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) is opgenomen.
Lees ook: Welke factoren bepalen je loon?
Kan je werkgever je plots heel andere taken geven? Bijvoorbeeld omdat een andere collega lange tijd buiten strijd is of ontslagen werd?
Dat hangt af van de omschrijving van je functie in je arbeidsovereenkomst. Is die eerder vaag of algemeen? Dan mag hij inderdaad andere taken opdragen. Op voorwaarde dat die in lijn liggen met je kwalificaties, bevoegdheden en verantwoordelijkheden. Hij mag je dus geen minderwaardig werk geven of degraderen.
De arbeidsovereenkomst: hier moet je op letten voor je je handtekening zet
Je werkplek hangt nauw samen met je functie. Ben je bediende en werk je al jaren in hetzelfde kantoor? Dan kan je baas niet van de ene op de andere dag beslissen om je 100 km verderop te stationeren. Toch niet zonder jouw voorafgaande toestemming.
Ben je bouwvakker? Dan is het wél logisch dat je soms verder van huis aan de slag moet. De ene werf is namelijk de andere niet. Betaalt je baas bijvoorbeeld je vervoersonkosten? En geniet je flexibele uren? Het zijn allemaal elementen die meetellen in de vraag of je baas jouw toestemming nodig heeft. Kortom: het totaalplaatje telt.
In sommige gevallen kan je baas je werktijden wel aanpassen. Op voorwaarde dat het kleine wijzigingen zijn. En hij of zij kan aantonen dat dit organisatorisch noodzakelijk is. Grote wijzigingen kunnen alleen nadat je jouw toestemming hebt gegeven.
Je baas kan je dus niet verplichten om nachtarbeid of weekendwerk te doen wanneer je volgens je contract een 9-to-5-job hebt. Hiervoor is een wederzijds akkoord nodig.
Extra: Hoeveel uren mag je werken?
Bij tijdelijke werkloosheid krijg je geen loon, maar een uitkering van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening of RVA. Tijdelijke werkloosheid mag in twee gevallen: bij overmacht of voor economische redenen. Bij overmacht moet er een plotselinge gebeurtenis plaatsvinden die de economische activiteit belemmert. Denk maar aan een brand of COVID-19.
Draait een bedrijf economisch op een laag pitje en is er minder werk door een tekort aan bestellingen, grondstoffen of andere factoren? Dan spreken we over tijdelijke werkloosheid om economische redenen.
Denk maar aan productiebedrijven die tijdelijk de productie stopzetten omdat de energiekosten te hoog zijn. Of autobedrijven die zonder chips vallen zodat ze hun modellen niet kunnen afwerken. Zij hebben vaak geen andere keus dan de productie stil te leggen en hun personeel tijdelijk naar huis te sturen.
CHECK: Tijdelijke werkloosheid, in vraag en antwoord
(sv/em) - Bron: HLN
9 november 2022Voor je je handtekening zet moet je goed op de hoogte zijn van wat er allemaal in deze overeenkomst staat...
Op een dag vind je de job van je leven… en dan ben je weg! Maar wat als het nieuwe loon lager ligt dan je huidige loon? Ben je dan nog altijd even enthousiast?
Flexibele werkregelingen winnen snel aan populariteit en bestaan in allerlei vormen. Ben jij voorstander van deze trend?
Het idee alleen al om op je baas af te stappen en opslag te vragen, doet bij velen de knieën knikken... Jobat stoomt je klaar voor dat ongemakkelijke gesprek!
Naast een correct loon kunnen secundaire arbeidsvoorwaarden je ook heel wat arbeidsvreugde opleveren. Kun je hierover onderhandelen en hoe pak je het aan?
België heeft op twee landen na de meest complexe salarisadministratie ter wereld. Alleen in Frankrijk en Italië is de loonberekening nog ingewikkelder.
Ben jij door de coronacrisis tijdelijk werkloos (geweest)? Dan kom je volgend jaar misschien voor een onaangename fiscale verrassing te staan...
Iedere werknemer heeft wel een beeld van wat zijn of haar droombaan inhoudt. Zou jij loon inleveren voor de ideale job?
Door de coronacrisis ontdekken heel wat werknemers de voordelen van flexibel werken. Maar wat zijn alle juridische mogelijkheden?