Jürgen Mettepenningen: "Er gaat nog steeds veel goeds uit van de kerk"
'Ik ben ook geschokt maar weiger de kerk te reduceren tot al dat slechte. Ik weet dat er ook veel goeds uitgaat van de kerk' (Jürgen Mettepenningen, theoloog)
"We hebben een annus horribilis achter de rug. Het is een jaar geweest waarin de ene schok de andere volgde: Vangheluwe in april, 475 dossiers bij de Commissie Adriaenssens tussen april en juni, Operatie Kelk in juni, het rapport van Peter Adriaenssens in september, en ga zo maar door." Aan het woord: theoloog Jürgen Mettepenningen, voormalig woordvoerder van aartsbisschop Léonard.
'Ik ben ook geschokt maar weiger de kerk te reduceren tot al dat slechte. Ik weet dat er ook veel goeds uitgaat van de kerk' (Jürgen Mettepenningen, theoloog)
"We kregen de donkere en verborgen kant van de afgelopen decennia voorgeschoteld, en dat kwam hard aan. Zo hard dat vele mensen de kerk de rug toekeerden. Ik respecteer hun visie want ik ben ook geschokt door alles wat zich aan seksueel misbruik heeft afgespeeld in achterkamers. Langs de andere kant weiger ik de kerk te reduceren tot al dat slechte nieuws. Als kerkhistoricus weet ik immers dat er van de kerk ook veel goeds is uitgegaan en nog steeds uitgaat."
Knagend geweten
"De voornaamste les die ik uit mijn turbulente hoofdstuk met aartsbisschop Léonard heb getrokken, is dat ik altijd en overal mezelf moet blijven. Naast de moeilijkheden die onze professionele samenwerking met zich meebrachten, was immers mijn geweten gaan knagen. Dat is lastig want als woordvoerder zou je de nodige afstand moeten kunnen nemen. Of ik ooit nog iemands woordvoerder zou willen worden? Ja, maar dat is nu niet aan de orde, aangezien ik een uitdagende job heb op de studiedienst van CD&V en ook nog verbonden ben aan de K.U.Leuven."
"Ik hou van doceren. Momenteel geef ik het vak ‘ontwikkeling van een christelijke identiteit’. Heel boeiend, want de studenten voelen zich aan de theologische faculteit weliswaar christen, maar toch is het niet eenvoudig om de eigenheid ervan te omschrijven en te duiden. Het thema, de vragen van de studenten en mijn stijl creëren een cocktail die maakt dat we tijdens de colleges samen ernstig nadenken. Als studenten naar mijn mening polsen, repliceer ik met de vraag wat ze er zelf van vinden. Zo wordt het uitgangspunt van de ander duidelijk en wordt het makkelijker om daarop in te spelen vanuit je eigen perspectief."
Naastenliefde
"Ik voel me eerder gids dan docent. Ik wil die jongeren iets meegeven. Namelijk dat ze steeds het onderscheid moeten kunnen maken tussen wat belangrijk is en wat bijkomstig. En dat ze, wat ze later ook meemaken, zich dienen op te trekken aan wat belangrijk is."
"Zeker in crisistijden is het zaak om terug te keren naar je eigen essentie. Dat is zo in het bedrijfsleven, in de politiek en in ieder menselijk leven, denk ik. Wat de kerk betreft, ligt die essentie niet in een programmaverklaring, maar is die gestoeld op de figuur van Jezus Christus. Christenen zijn per definitie mensen die Christus navolgen. Al heeft het geloof een heel persoonlijk karakter, voor iedere christen gelden kerntaken als de liturgie en de naastenliefde. Die kerntaken, dat is de essentie van de kerk."
(pvd) - Het nieuwe boek van Jürgen Mettepenningen, 'Welke Kerk? Vandaag & Morgen', is net uit bij het Davidsfonds.
18 april 2011