Ruim 1 op de 5 werknemers voelt zich gevangen in gouden kooi
Meer dan 1 op 5 werknemers voelt zich opgesloten in een gouden kooi. Ze willen wel van job veranderen, maar durven geen ontslag nemen...
Vroeger betekende een carrièreswitch vaak een sprong in het onbekende. Vandaag is het een strategische zet. Technologieën veranderen, sectoren verschuiven en werkgevers zoeken steeds vaker talent van binnenuit. Reskilling biedt je de kans om intern van job te switchen. Jobat bracht een aantal werkgevers rond de tafel om hun visie hierover te delen tijdens een Xperience Lab, een interactieve netwerkbijeenkomst voor partners van Go for happy Magazine.
Zit je carrière op een plateau? Wat nu?
FOD Financiën heeft een uitgebreid en flexibel opleidingsaanbod voor medewerkers. Louisa Decadt (FOD Financiën): “Het opleidingsaanbod binnen onze interne academie is zeer uitgebreid en sluit aan bij de brede waaier aan functies binnen onze organisatie. Als medewerker kun je, naast de verplichte opleidingen, zelf kiezen welke interne opleidingen je wilt volgen. Wil je daarnaast een relevante externe opleiding volgen die aansluit bij je functie? Dan kun je dit bespreken met je leidinggevende.”
De toekomst behoort toe aan wie flexibel is en wil bijleren. Denk aan IT-professionals die zich specialiseren in cybersecurity, marketeers die zich verdiepen in data-analyse of bouwvakkers die nieuwe technieken onder de knie krijgen om duurzamer te bouwen. De bedrijven die hun mensen ondersteunen in deze transitie, plukken daar de vruchten van.
Bij BNP Paribas Fortis denken ze daar hetzelfde over. Ellen Michiels (BNP Paribas Fortis): “Onze bank kiest bewust voor een politiek van interne mobiliteit. We organiseren bijvoorbeeld interne jobbeurzen en hebben career counselors die instaan voor individuele HR-gesprekken met de medewerkers.”
Elisa Kuperblum (BNP Paribas Fortis) voegt toe: “Het gaat om open gesprekken met medewerkers waarin de counselor meedenkt over bijvoorbeeld interne jobmogelijkheden. Maar interne mobiliteit komt ook aan bod tijdens feedbackmomenten tussen medewerkers en hun leidinggevende. Er heerst sowieso een open cultuur rond interne mobiliteit.”
Ellen Michiels (BNP Paribas Fortis): “Sterker nog, we promoten groei en interne mobiliteit omdat we het verrijkend vinden. Een team dat bestaat uit mensen met verschillende achtergronden is vaak een sterk en divers team. Ons uitgebreid opleidingsplatform is trouwens voor alle medewerkers beschikbaar.”
Ook bij 24+ is groeien echt een speerpunt. Teutë Kllokoqi, corporate trainer bij 24+: “We zetten volop in op interne doorgroeimogelijkheden, zowel horizontaal als verticaal. Voor alle medewerkers is er een open opleidingsaanbod. De groeitrajecten vinden plaats tijdens de werkuren, dus we kijken zeker ook naar motivatie. Op die manier evolueren medewerkers vaak naar een nieuwe functie. En als er geen nieuwe functie beschikbaar is, krijgen ze sowieso een stage aangeboden. Niet iedereen die in een groeitraject stapt, komt uiteindelijk in een nieuwe functie terecht. Sommigen merken gaandeweg dat de functie die ze voor ogen hebben, toch niet bij hen past.”
Reskilling betekent dus zeker niet altijd dat je een nieuwe werkgever moet zoeken. Steeds meer bedrijven investeren in interne mobiliteit, waardoor medewerkers kunnen doorgroeien of van rol veranderen zonder van werkomgeving te wisselen. Bedrijven beseffen steeds vaker dat interne mobiliteit een win-winsituatie is. Werknemers behouden hun opgebouwde ervaring en kennis van de bedrijfscultuur, terwijl ze nieuwe rollen kunnen opnemen.
Anderzijds blijven veel medewerkers graag in hun comfortzone zitten. Al mogen ze zich volgens Louisa Decadt (FOD Financiën) niet opgesloten voelen: “Bij FOD Financiën zorgen we ervoor dat medewerkers voortdurend uitgedaagd worden en in de juiste functie terechtkomen. Er is een breed aanbod aan opleidingen en de mogelijkheid om intern van functie te veranderen, zowel horizontaal via interne mobiliteit als verticaal via een bevorderingstraject. Het initiatief om hiervan gebruik te maken, ligt in de eerste plaats bij de medewerker zelf.”
Ook Thomas Genie, die als business analist aan de slag is bij FOD Financiën, ervaart de doorgedreven opleidingsmogelijkheden bij zijn werkgever als positief: “Het is logisch dat een nieuwe manier van werken of een nieuwe job ook een passende opleiding vereist, zodat iedereen up-to-date blijft in zijn job.”
Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test!
Bij 24+ denken ze er ook zo over. Teutë Kllokoqi (24+): “We leven in een wereld die voortdurend verandert. Daarom zetten we in op verschillende initiatieven rond reskilling. Medewerkers kunnen bijvoorbeeld een ‘snuffelstage’ volgen om te proeven van een andere functie. We hebben ook speciale trajecten voor teammanagers die willen groeien in de functie. Voorts zijn trajecten op maat bij ons ook mogelijk.”
Tiziana Reunis (communicatieverantwoordelijke bij 24+) voegt eraan toe: “We willen het liefst openstaande functies intern invullen. Ook schoolverlaters krijgen hier heel wat mogelijkheden en groeiopportuniteiten.”
Voor Ellen Michiels (BNP Paribas Fortis) ligt het initiatief rond reskilling in de eerste plaats bij de medewerker: “De medewerker zit in de driver’s seat als het om carrièregroei gaat. We bouwen bewust momenten in om mee te denken over het carrièrepad van medewerkers en hebben sowieso een aanbod verplichte opleidingen. We zetten daarnaast hard in op leiderschapsprofielen met specifieke opleidingen rond leiderschap. Ook de manager heeft een belangrijke rol in het stimuleren van zijn medewerkers. Daarom hebben onze managers ook een doelstelling om de loopbaan en de skills te bespreken met zijn medewerkers”, stelt ze. “Onze medewerkers zijn soms verbaasd als ze merken dat ze op die manier bij één werkgever een heel diverse carrière kunnen uitbouwen.”
Wachten op je volgende carrièrestap of zelf actie nemen: wat doe je best?
Een succesvolle loopbaan betekent niet dat je je hele carrière lang dezelfde job uitoefent, maar dat je durft mee te evolueren met de wereld rondom je. Reskilling biedt je de kans om niet alleen bij te blijven, maar ook om je carrière actief vorm te geven en nieuwe opportuniteiten te ontdekken.
FOD Financiën, 24+ en BNP Paribas Fortis zetten hier volop op in, maar uiteindelijk ligt de sleutel tot groei in jouw handen. Wie zich openstelt voor verandering, nieuwe vaardigheden aanleert en bereid is om uit zijn comfortzone te stappen, blijft niet alleen relevant, maar vindt ook opnieuw energie en uitdaging in zijn job.
Lees ook: Deze 5 vaardigheden kunnen je meer loon opleveren
Meer dan een op de vijf werknemers (21,1%) voelt zich opgesloten in een gouden kooi. Ze willen wel van job veranderen, maar durven geen ontslag te nemen omdat ze de voordelen en zekerheden niet willen verliezen. Dat blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Tempo-Team in samenwerking met professor Anja Van den Broeck, arbeidsmotivatie-expert aan de KU Leuven. Interne mobiliteit – van job veranderen bij de eigen werkgever – kan helpen om de gouden kooi open te breken.
CHECK: Ruim 1 op de 5 werknemers voelt zich gevangen in gouden kooi1 april 2025
Meer dan 1 op 5 werknemers voelt zich opgesloten in een gouden kooi. Ze willen wel van job veranderen, maar durven geen ontslag nemen...
Frederik Gulinck, VDAB arbeidsbemiddelaar, dook op in het programma Blind Gesprongen. Op basis van zijn ervaring weet hij wat mensen van job doet veranderen.
Veel bedrijven zetten stevig in op verandering. Maar niet iedereen staat te springen voor een nieuwe tool of een andere manier van werken dan ze gewoon zijn...
Een leven lang met volle goesting en overtuiging voor dezelfde werkgever werken: het is niet iedereen gegeven...
Ben je de 40 gepasseerd en merk je dat je uitgekeken raakt op je job? Dan is het hoog tijd voor een nieuwe job, misschien wel in een nieuwe sector...
Hoera, je hebt een jobaanbod op zak! Maar voordat je ‘ja’ zegt en je handtekening plaatst, heb je alsnog enkele belangrijke vragen te stellen.
Werknemers die een carrièreswitch wagen, doen dat in de meeste gevallen bewust en met één welbepaalde reden…
De term jobhoppen - vaak switchen van job - heeft een negatieve bijklank. “Maar voor jonge starters wegen de nadelen ervan niet op tegen de voordelen.”
Is dit het nu? Heeft het leven niet meer te bieden dan deze saaie job? Wie zichzelf deze vragen vaak stelt, heeft misschien last van een midcarrièrecrisis.