Ontslag nemen of blijven? Zo maak je de juiste keuze
Je bent niet meer gelukkig in je huidige job en denkt eraan om andere oorden op te zoeken. Maar zou je dat wel doen?
Iedereen heeft ooit in z’n leven al van die momentjes gehad waarop men gewoon wíst wat er stond te gebeuren. Dat je je hand er zelfs voor in het vuur zou steken en je achteraf gelijk kreeg. Dat noemen we het buikgevoel. Maar in een wereld waar ratio belangrijker is dan ooit en emoties synoniem staan voor zwakte, is er voor dat buikgevoel zelden plaats.
Toch kan je intuïtie op beslissende momenten voor de grote redding zorgen. Dat weten topmanagers als geen ander. Uit onderzoek blijkt dat de meerderheid van de leiders hun ‘zesde zintuig’ gebruiken om crisissen het hoofd te bieden. Vertrouwen op het buikgevoel is dus niet alleen voor zweverige types die geloven in het lot.
Doe de test: Hoe emotioneel intelligent ben jij?
De intuïtie valt zelfs neurologisch te verklaren. Het woord is afkomstig uit het Latijn en betekent letterlijk ‘innerlijk weten’: kennis die we hebben zonder er bewust over na te denken.
Het menselijk brein is een meester in patronen herkennen en opslaan. Werkelijk alles uit je leven, zelfs de dingen die je niet bewust hebt meegemaakt, liggen vast in je hersenen. Uit die immense verzameling ontstaat je intuïtie. Stel dat iemand een uitspraak doet of je in een netelige situatie belandt, dan zoekt je brein meteen naar eerder opgeslagen gevoelens en ervaringen.
Hoewel intuïtie perfect neurologisch verklaarbaar is, denken we nog vaak dat het gaat om een irrationele, emotionele reactie. Daarom spreekt bestsellerauteur Malcolm Gladwell in zijn boek ‘Blink: The Power of Thinking without Thinking’ liever over het ‘onbewuste denken’: denken dat volkomen rationeel is, maar sneller gaat en wat mysterieuzer werkt.
Extra: 12 denkfouten die rationele beslissingen verhinderen
Nog niet helemaal overtuigd? Uit neurobiologisch onderzoek blijkt dat een complexe communicatie tussen het darmstelsel en het limbische (oer)brein essentieel is voor de besluitvorming. Simpeler gezegd: je darmen kunnen terugkoppelen wat je gevoel over iets is. Vandaar dus de term ‘buikgevoel’, of het Engelse ‘gut feeling’.
Je intuïtie kan je dus helpen om met anderen om te gaan, gevaar beter in te schatten, oplossingen te bedenken, complexe situaties te overzien, je creativiteit verder te ontwikkelen en beslissingen te nemen. Zo leerden Amerikaanse mariniers om beter gebruik te maken van hun intuïtie, om in het heetst van de strijd onmiddellijk actie te kunnen ondernemen.
Lees ook... Niet vergeten bij sollicitaties: je buikgevoel
Maar het is niet omdat je intuïtie een krachtig gereedschap kán zijn, dat je de logica volledig overboord moet gooien. Wie succesvol wil zijn, kiest niet tussen het hoofd en het hart, tussen lopen op één been of kijken met maar één oog. Ze putten uit alles wat ze hebben: intuïtie én ratio.
(dt/em) - Bron: Intermediair
17 februari 2021Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Je bent niet meer gelukkig in je huidige job en denkt eraan om andere oorden op te zoeken. Maar zou je dat wel doen?
Op een constructieve manier omgaan met emoties is niet iedereen gegeven. In de ruimere maatschappelijke context vallen twee extreme benaderingswijzen op.
Aanvaardde je ooit al eens een jobvoorstel terwijl je daar eigenlijk een slecht gevoel bij had? Meestal blijkt dat buikgevoel juist te zijn.
Om een professionele beslissing te nemen, volg je niet alleen je intuïtie maar ook je verstand. Toch moeten we er niet van uitgaan dat ons verstand perfect is…
Pogingen om knopen door te hakken resulteren meestal in nieuwe discussies. Maar in feite hoeft een vergadering helemaal niet chaotisch te zijn.
Binnen 20 seconden bepaal je helemaal zelf of iemand te vertrouwen is, of juist niet. Maar je buikgevoel kan je af en toe ook eens in de steek laten …
Maar liefst 15 tot 20% van de mensen is HSP, een Hoog Sensitief Persoon. En wat blijkt? HSP’ers lopen meer risico op een burn-out. Hoe dat komt?
Voor Vincent Ons aan de slag ging bij UZ Leuven als head of security, werkte hij bij grote bedrijven. Waarom maakte hij de overstap naar een zorginstelling?
Bij technische jobs is alles met elektromechanica een hardnekkig knelpunt. Al verschilt het aantal vacatures in dat jobdomein van functie tot functie.