‘Jongeren willen flexibele verloning’

‘Steeds meer werknemers willen zelf kiezen uit de benefits die een bedrijf aanbiedt’, Brigitte Oversteyns, SD Worx
Extralegale voordelen kunnen het verschil maken als je voor een job kiest. Daarom heb je maar best een goede kijk op wat de markt te bieden heeft.
‘Steeds meer werknemers willen zelf kiezen uit de benefits die een bedrijf aanbiedt’, Brigitte Oversteyns, SD Worx

Wat je krijgt om te gaan werken, beperkt zich al lang niet meer tot je loon. De meeste werkgevers bieden ook een aantal extralegale voordelen of benefits. Hoe die benefits geapprecieerd worden, is volgens Brigitte Oversteyns, senior consultant reward bij SD Worx, heel persoonsgebonden. ‘Meer en meer werknemers tonen interesse om zelf keuzes te maken in de benefits die een bedrijf aanbiedt. Jongeren zijn daarin een belangrijke deelgroep.’

Maaltijdcheques

‘Maaltijdcheques zijn een vorm van cash’, aldus Oversteyns. ‘Je kunt ermee kopen wat je wilt. Dit extralegaal voordeel wordt enorm geapprecieerd en niet alleen door jongeren.’

Als werknemer ontvang je één maaltijdcheque per gepresteerde dag. Het bedrag van de cheque verschilt van bedrijf tot bedrijf. Deze cheques kunnen enkel worden gebruikt in horecazaken of in winkels om voedingswaren te kopen. De werkgever mag maximaal 5,91 euro per cheque betalen, de werknemer moet minstens 1,09 euro bijleggen.

Hospitalisatieverzekering

‘Een hospitalisatieverzekering is een belangrijke benefit voor de vier generaties medewerkers die vandaag in onze bedrijven werken’, weet Oversteyns. ‘Vooral als de werkgever aanbiedt om partner en kinderen ook aan te sluiten, is het een interessant voordeel.’ 54 procent van de werknemers die ondervraagd zijn in de Jobat Salary Survey (recent salarisonderzoek van Jobat, red.) hebben een hospitalisatieverzekering via het werk. Als je van werk verandert, mag je tegenwoordig je hospitalisatieverzekering meenemen, op voorwaarde dat je al twee jaar aangesloten was. Ook echtgeno(o)t(e) en kinderen blijven dan verzekerd. Ofwel betaalt je nieuwe werkgever de premie voort, ofwel betaal je zelf de premie.

Groepsverzekering

‘Een groepsverzekering wordt vandaag bijna standaard aangeboden. Maar jongeren zijn er veel minder mee bezig, want hun pensioen ligt nog veraf’, legt Oversteyns uit. ‘Ik vermoed niet dat dit hun eerste voorkeur zou zijn, mochten zij hun voordelenportefeuille zelf samenstellen.’

Met een groepsverzekering bouw je geleidelijk aan een kapitaal op dat je bij je pensioen krijgt uitgekeerd. Als werknemer betaal je geen belastingen op de groepsverzekering. Wanneer je op het einde van de rit het gespaarde bedrag plus interesten uitgekeerd krijgt, betaal je wel een eenmalige roerende voorheffing van 16 tot 17 procent.

Als je van werkgever verandert, kan je het gespaarde bedrag laten staan en opnemen wanneer je op pensioen gaat. Je kan het geld ook overdragen naar de groepsverzekering bij je nieuwe werkgever of je kan zelf verder sparen bij de huidige verzekeraar of bij een instelling van je keuze.

Mobiliteitsvoordelen

‘Jongeren zijn heel erg geïnteresseerd in mobiliteitsvoordelen’, vertelt Oversteyns. ‘Zeker de bedrijfswagen met tankkaart wordt als een heel mooie benefit ervaren. In België hebben werkgevers dit voordeel structureel opgenomen in hun loonpakketten. Maar het bedrijfswagenverhaal wordt hoe langer hoe meer in de complexe mobiliteitscontext geplaatst. Vooral jongeren willen een eigen keuze maken en hebben behoefte aan een mobiliteitsbudget. Zo kunnen ze kiezen tussen een grotere bedrijfwagen of een kleinere bedrijfswagen gecombineerd met een abonnement van het openbaar vervoer.

De fiscus beschouwt een bedrijfswagen als een belastbaar voordeel. Die belasting wordt berekend volgens een formule die rekening houdt met het aantal privékilometers die je aflegt. Tot de privékilometers behoren de woonwerkverplaatsingen. Ook met de CO2-uitstoot wordt sinds kort rekening gehouden.

E-voordelen

‘Welke jongere is niet geïnteresseerd in een smartphone, internetverbinding, laptop of iPad?’, vraagt Oversteyns. ‘Als ze zelf kunnen kiezen tussen een laptop of smartphone die ze zelf bekostigen of een van het werk, is de keuze snel gemaakt.’ Uit de Jobat Salary Survey blijkt dat 32 procent van de werknemers een gsm met abonnement krijgt en dat vooral consultants, managers en IT-medewerkers een laptop ter beschikking krijgen van hun werkgever. ‘De vraag naar iPads zit ook in stijgende lijn’, weet Oversteyns. ‘Wij ontvangen steeds meer vragen van werkgevers.’

Werkgevers kunnen aan hun werknemers een internetabonnement aanbieden of een deel van de kosten van het abonnement op zich nemen. Dit extralegaal voordeel wordt gesmaakt door de werknemer omdat hij er ook buiten de werkuren van kan genieten.

(kg) 

26 oktober 2011
Anderen bekeken ook