Wat trekt jonge medewerkers aan in hun job?
Jonge werkzoekenden verkiezen meer dan een aantrekkelijk salaris. Interessant werk én een goede work-life balans blijken talent aan te trekken ...
Uit een recente enquête van het VBO (Verbond van Belgische Ondernemingen) en AG blijkt dat werkzoekende jongeren en werkgevers door verschillende verwachtingen niet altijd op dezelfde golflengte zitten.
Zowel de jongeren als de werkgevers zijn voorstander van stages en werkplekleren: niet onlogisch want deze mogelijkheden zijn een win-winsituatie voor beide partijen. 76% van de jongeren gelooft dat je door on-the-job de nodige kennis en ervaring op te doen meer kans maakt op een goede job. 90% van de werkgevers voorziet ook stagemogelijkheden in hun bedrijf.
75% van de studerende en werkende jongeren geeft aan dat ze de nodige flexibiliteit verwachten van hun toekomstige werkgever. Ook de mogelijkheid tot telewerk speelt een belangrijke rol. Werkgevers matchen op dit vlak goed met de jongere want 89% biedt flexibele werkuren en telewerk aan.
Extra: De 8 grootste voordelen aan telewerken
Zowel jongeren (66%) als werkgevers (82%) vinden ondernemende vaardigheden zoals verantwoordelijkheid, durf, besluitvaardigheid en het nemen van initiatief belangrijk.
50% van de jongeren vindt zichzelf bij het betreden van de arbeidsmarkt goed voorbereid en geïnformeerd. 75% van de werkgevers daarentegen vindt dat pas afgestudeerden hiervoor onvoldoende voorbereid zijn en dat er bijgevolg nog werk aan de winkel is.
Maaltijdcheques, een bedrijfswagen en een hospitalisatieverzekering kunnen dan wel interessante extralegale voordelen zijn, toch is het voor heel wat jongeren niet het allerbelangrijkste. Zo schat slechts 46% van de jongeren een bedrijfswagen hoog in (in vergelijking met 61% van de werkgevers) en een smartphone van het bedrijf staat bij jongeren zelfs niet in de top 5 (bij werkgevers staat dit op nummer 2).
Een boeiende jobinhoud en een goed nettoloon daarentegen blijken populaire factoren te zijn die een jonge werknemer kan binden aan een werkgever of onderneming.
Ontdek: De stijgers en dalers bij extralegale voordelen
Hoewel 84% van de werkgevers zichzelf een goed rapport geeft op het vlak van duurzaamheid en aandacht voor het milieu, vindt 50% van de jongeren dat er nog meer actie ondernomen mag worden. Ook op het vlak van (gender)diversiteit kan het volgens de jongeren een pak beter: 70% is zelfs voorstander van genderquota.
Go for happy! Ga naar jobat.be en vind een job die écht bij je past
(fd)
17 november 2021Jonge werkzoekenden verkiezen meer dan een aantrekkelijk salaris. Interessant werk én een goede work-life balans blijken talent aan te trekken ...
Voor velen is hun loopbaan uitgestippeld, maar voor sommigen lijkt het een doolhof van keuzes. Voor Rias viel alles op zijn plaats bij de Vlaamse overheid.
Wat houdt een stagecontract precies in en welke informatie mag er niet in ontbreken? Een overzicht...
Hoeveel bedraagt de gemiddelde loonverwachting bij de start van de eerste job voor (advanced) masters? Een overzicht...
Heb je eindelijk dat felbegeerde diploma in handen? Proficiat! Maar je maakt best eerst werk van de administratieve rompslomp die op je ligt te wachten.
In deze rubriek laten we de jonge helden aan het woord met belevenissen uit hun eerste job. Deze keer staat het eerste loon centraal.
Brussel is the place to be voor je loopbaanstart. Want maak je het hier waar, dan vind je later overal je draai, aldus deze Brusselse werkgevers...
Covid-19 heeft niet alleen een grote impact op de vacaturemarkt, ook het ziekteverzuim op de werkvloer wordt beïnvloed door de pandemie ...
Jobinhoud en locatie zijn de belangrijkste criteria wanneer jongeren een job kiezen. Een bedrijfswagen hoeft blijkbaar niet echt.