Jongeren hebben positief beeld van zorgsector
Een op de drie jongeren tussen de 15 en 25 jaar vindt een zorgberoep aantrekkelijk. Dat blijkt uit een enquête naar aanleiding van de Dag van de Zorg. Is het imago van de zorgsector aan het bijdraaien?
Wagner is van mening dat het huidige onderwijs kinderen niet 'universiteitsklaar' moet maken, maar wel 'innovatieklaar', zodat ze later een bepaalde waarde kunnen toevoegen aan de job die ze uitvoeren.
Aan The New York Times verklaart Wagner wat hij hier precies mee bedoelt: "Omdat kennis overal beschikbaar is via het internet doet wat je weet er vandaag minder toe. Belangrijker is wat je precies kan doen met wat je weet. De capaciteit om te innoveren – het vermogen om problemen creatief op te lossen of nieuwe mogelijkheden te bedenken – en vaardigheden zoals kritisch denken, communicatie en samenwerking zijn veel belangrijker dan academische kennis."
Vroeger was het voldoende om een job te vinden, aldus Wagner. Vandaag zullen jongeren een job moeten 'uitvinden'. Gezien het tempo van huidige veranderingen zullen jongeren veel vaker dan hun ouders destijds hun job moeten heruitvinden en heruitdenken, willen ze er beter in worden. Wat is vandaag dan belangrijk voor een jongere?
"Elke jongere zal natuurlijk nog steeds basiskennis nodig hebben", stelt Wagner. "Maar vaardigheden en motivatie zullen nog belangrijker worden. Vooral motivatie is cruciaal. Jonge mensen die intrinsiek gemotiveerd zijn – nieuwsgierig, volhardend en bereid om risico's te nemen – zullen voortdurend nieuwe kennis en vaardigheden leren. Zij zijn in staat om nieuwe mogelijkheden te vinden of eigen opportuniteiten te creëren , een aanleg die steeds belangrijker zal worden wanneer vele traditionele carrières verdwijnen."
Volgens Wagner is vooral Finland op dit vlak goed bezig. "Het is het enige land waar studenten het middelbaar verlaten en 'innovatieklaar' zijn. Ze leren meer over concepten en creativiteit in plaats van enkel over feiten. Bovendien kunnen ze meer keuzes maken en genieten ze van een kortere schooldag, weinig huiswerk en bijna geen testen."
(nm) – Bron: Nytimes.com & Express.be
23 april 2013Een op de drie jongeren tussen de 15 en 25 jaar vindt een zorgberoep aantrekkelijk. Dat blijkt uit een enquête naar aanleiding van de Dag van de Zorg. Is het imago van de zorgsector aan het bijdraaien?
Uit een Britse studie blijkt dat wiskundige vaardigheden een positieve invloed hebben op het inkomen. Wie al op jonge leeftijd goed kan rekenen ...
Uit recent onderzoek blijkt dat adolescenten en jongvolwassenen die gelukkig opgroeien later meer geld verdienen dan hun minder tevreden leeftijdsgenoten.
Jürgen Thumann, voorzitter van BusinessEurope, meent dat de Europese opleidingen jongeren niet voldoende voorbereiden op de noden van de arbeidsmarkt.
De Nijmeegse onderzoekers Maarten Wolbers en Marloes De Lange (Radboud Universiteit) buigen zich over de problematiek van de jeugdwerkloosheid in Europa.
Jonge werknemers hebben meer kans om ziek te worden en ongevallen te krijgen dan oudere werknemers. Ook de kans op een burn-out ligt opvallend hoger.
Volgens Tom Agan, medeoprichter van het innovatie- en adviesbureau Rivia, is het niet verstandig om oudere werknemers de deur te wijzen ...
Werkinlevingsprojecten moeten jongeren zonder diploma opnieuw voeling laten krijgen met de arbeidsmarkt. Elk project is maatwerk ...
In de land- en tuinbouwsector zijn allerhande profielen actief. Dankzij het Jobat Salariskompas weten we hoeveel zij verdienen…