AZ Klina vervangt 365 bedden door ‘de Rolls-Royce van het ziekenhuisbed’
Een goede werkplek heeft een goede ergonomie. Het Antwerpse AZ Klina vernieuwde om die reden vorig jaar haar ‘beddenhuis’ voor meer dan één miljoen euro.
In de zorg is lange tijd te horen geweest dat de sector met een imagoprobleem kampt. Onder andere als gevolg van de gevraagde flexibiliteit zou de sector niet de aantrekkelijkste werkgever zijn. De werkzekerheid die de zorg biedt, heeft daar de voorbije jaren al flink verandering in gebracht. Steeds meer mensen studeren voor, of heroriënteren zich naar, een zorgberoep.
Of het een met het ander te maken heeft, is niet duidelijk. Vast staat wel dat jongeren nu over het algemeen een positief beeld van de zorgsector hebben. Dat blijkt uit een enquête die Radio 2 en Zorgnet Vlaanderen lieten uitvoeren naar aanleiding van Dag van de Zorg - een opendeurdag in meer dan 180 zorgvoorzieningen - die op zondag 17 maart 2013 plaatsvindt.
Eén op de drie respondenten vindt een job in de zorgsector aantrekkelijk. Twee derde van wie een zorgberoep uitoefent in de zorgsector doet dat omdat ze graag zorgen voor mensen. Het tweede antwoord ‘omdat ik zeker werk heb’ (24%) werd vooral door mannen aangestipt.
Over het algemeen is de tevredenheid groot. Negen op de tien bevraagde zorgmedewerkers zeggen nog steeds tevreden te zijn over hun keuzen voor een zorgberoep of -studie. Als grote troeven van het zorgberoep worden ‘menselijk contact’ en ‘voldoening’ aangehaald.
Ook over de verleende zorg zijn de respondenten best tevreden. Van alle ondervraagden die de voorbije twee jaar een woonzorgcentrum bezocht hebben, hebben drie op de vier daar een goede tot heel goede indruk van.
Opvallend is dat bijna één op de twee (48 %) jongeren tussen 15 en 25 zijn hulpbehoevende ouders in huis zou nemen. Vrouwen blijken daar over het algemeen sneller toe bereid dan mannen. Mannen zullen sneller iemand betalen om voor hun ouders te zorgen (33% tegenover 22% van de vrouwen).
Maar: hoe ouder de ondervraagden, hoe minder ze geneigd zijn om hun hulpbehoevende ouders thuis op te nemen. Hetzelfde geldt voor hoger opgeleiden 40 procent van de respondenten met een universitair diploma betaalt liever anderen om voor hun ouders te zorgen. Bij de lager opgeleiden en niet-universitairen is dit 30 procent. Ongeveer één op de vijf van de bevraagde 15 tot 25-jarigen denkt regelmatig aan wie later voor zijn hulpbehoevende ouders zal zorgen. Daar staat tegenover dat drie kwart van hen wel verwacht dat hun ouders voor hun kleinkinderen zullen zorgen.
(wv)
De enquête is uitgevoerd door studiebureau Bing research in opdracht van Radio 2 en Zorgnet Vlaanderen. 715 respondenten tussen 15 en 45 jaar hebben eind januari 2013 deze online bevraging ingevuld.
15 maart 2013Een goede werkplek heeft een goede ergonomie. Het Antwerpse AZ Klina vernieuwde om die reden vorig jaar haar ‘beddenhuis’ voor meer dan één miljoen euro.
We vroegen aan psychiatrisch verpleegkundige Rembert Maes (28) uit Leuven hoeveel hij maandelijks verdient ...
Woonzorgcentra kampen met een perceptieprobleem. Jonge zorgverleners vinden ze niet de meest aantrekkelijkste werkgevers. Onterecht, zo blijkt ...
Door de toenemende vergrijzing is de vraag naar aangepaste zorgen gestegen. Dat zorgt voor zware uitdagingen in het aanwervingsbeleid van de zorgsector.
Wanneer alle teamleden aan hetzelfde zeel trekken, kan er heel wat bereikt worden. Toch bestaat er op het werk vaak interne concurrentie. Goed of niet?
Solliciteren = stress. Je wil dé perfecte sollicitatiebrief schrijven en alles wat jij belangrijk vindt vertellen. Hoe lang is de ideale sollicitatiebrief?
Het is een Belgische primeur: de opleiding tot pretparkmedewerker...
VDAB staat bekend als de motor die de arbeidsmarkt in Vlaanderen mee doet draaien. Maximaal inzetten op de competenties en talenten van mensen en hen kansen geven: die twee elementen vormen daarbij de rode draad.
Het West-Vlaamse Indufarm zet landbouwbedrijven op weg richting die toekomst, met onder meer begeleiding voor een betere gezondheid van de dieren en met tal van slimme, innovatieve oplossingen.