Waarom werknemers in een landschapsbureau vaker ziek zijn
Bureau-eilanden in een open werkplek. Gezellig, hip en goed voor de creativiteit, maar minder goed voor de gezondheid?
Om het ziekteverzuim op de werkvloer tijdens de coronacrisis in kaart te brengen, onderzocht en analyseerde de Employment Tracker van SD Worx de huidige loongegevens van 70.000 werkgevers en bijna 1 miljoen Belgische werknemers (waarvan 1/3de arbeiders en 2/3de bedienden) in de privésector. Deze gegevens vergeleken ze vervolgens met die van vóór corona.
Lees ook: Ken jij deze 4 soorten ziekteverzuim?
Uit de resultaten bleek een opvallende tendens op te merken:
Het kortdurend ziekteverzuim (= minder dan 1 maand) ligt in september 2021 met 3,65% het hoogst bij jongere werknemers (= jonger dan 25 jaar). Dit percentage ligt een kwart hoger dan voor het begin van de coronacrisis in 2019.
Ter vergelijking: werknemers tussen 50 en 55 jaar melden zich ook vaker ziek, al ligt het percentage wat lager. Zestigplussers zijn dan weer de rots in de branding: zij melden zich tijdens de coronacrisis net minder vaak kortstondig ziek, al geldt het omgekeerde voor afwezigheden van meer dan 1 maand.
CHECK: Meer dan 1 op 5 zieke werknemers zegt toch te kunnen werken
De stijging van het aantal jonge werknemers dat zich kortstondig ziek meldt, komt vooral op rekening van arbeiders met een zware, fysieke job.
“Bij arbeiders zien we die negatieve evolutie bij alle leeftijden, maar vooral bij werknemers tot 25 en 30 jaar. In deze jongere leeftijdsgroep zitten er ook jongeren die niet verder studeren en in fysiek zware jobs of jobs met onregelmatige uren aan de slag gaan. Vooral bij arbeiders doet er zich een serieuze stijging voor deze maand: van 2,94% naar 4,18%”, aldus Kim Van Houtven, senior consultant van SD Worx.
“De afwezigheden door ziekte in deze fysiek zware beroepen (4,18%) zijn bijna dubbel zo hoog in vergelijking met de bedienden (2,26%), maar in de leeftijdscategorie -25 jaar is de stijging telkens meest uitgesproken. De sectoren met de hoogste cijfers zijn bijvoorbeeld de grondafhandeling luchthavens, de betonindustrie en bruggen en wegenaanleg, de poets- of dienstenchequebedrijven, transportsector en productie van etenswaren. Ook de opvoedings- en huisvestingsdiensten die in een 24/24, 7 op 7 ploegensysteem werken.“
Bedienden melden zich overigens - net als arbeiders - eveneens vaker ziek dan voor corona, al is de stijging minder sterk. Vanaf de leeftijd van 35 jaar is er bij hen dan weer beduidend minder kortstondig ziekteverzuim.
Extra: Fietsende werknemers zijn minder vaak ziek
(fd)
12 november 2021Bureau-eilanden in een open werkplek. Gezellig, hip en goed voor de creativiteit, maar minder goed voor de gezondheid?
Fietsen zorgt niet alleen voor een gezonde geest in een gezond lichaam, het zorgt ook voor een tevreden baas!
Ben je tijdens de coronacrisis ook enthousiast begonnen op je nieuwe job maar kijk je een jaar later al gretig uit naar een nieuw professionele uitdaging? Je bent niet alleen…
Slechts 29,8% van de Belgische werknemers geven aan genoeg te bewegen. Mannen (33%) doen het iets beter dan vrouwen (25,5%).
Belgische werknemers hebben vooral lichamelijke klachten. Meer dan de helft van de werkgerelateerde klachten blijkt te wijten aan lichamelijke issues.
Migraine blijkt een taboe op de werkvloer, vooral bij de werkgever. Al maken enkele aandachtspunten een wereld van verschil.
Het aantal langdurig zieken in ons land blijft stijgen en flirt met de grens van 3% van alle presteerbare uren. En hoe langer afwezig, hoe minder kans om opnieuw aan het werk te gaan.
Ziekteverzuim stijgt al jaren in ons land, al gooit corona nu één en ander door elkaar. Maar er bestaan diverse vormen om wegens ziekte afwezig te zijn.
’s Middags doorwerken en dan vroeger naar huis gaan omdat je geen middagpauze hebt genomen. Te mooi om waar te zijn of mag dat?