Detailhandel maakt dankbaar gebruik van flexi-jobs
Geleid door het succes van het flexi-jobstatuut in de horeca is het systeem sinds 1 januari uitgebreid naar de detailhandel.
Het Learning for Life-programma ontstond in 2008 in Latijns-Amerika om overal ter wereld kwetsbare jongeren van 18 tot 30 jaar op te leiden en aan een baan te helpen. Dat doet het door tools, training en vaardigheden aan te reiken om een professionele carrière in de horeca, mixologie en klantenservice uit te bouwen. Intussen heeft Learning for Life wereldwijd al meer dan 123.000 jonge mensen opgeleid en werden ruim 90 programma’s in 40 landen georganiseerd.
In Europa werd het programma twee jaar geleden opgestart. Groot-Brittannië, Duitsland, Spanje, Portugal en Nederland gingen België al voor en sindsdien werkten al meer dan 1.000 jongeren de opleiding met succes af. Nu wordt Learning for Life dus ook in België geïntroduceerd. Diageo slaat daarvoor de handen in mekaar met Horeca Vorming Vlaanderen en VDAB.
“Waar kan je goede medewerkers vinden? In de horeca lijkt dat wel de vraag van 1 miljoen. Het toont aan dat we samen met onze partners de krachten moeten bundelen”, zegt Pieter Tratsaert, directeur van Horeca Vorming: “Als we de knelpuntvacatures in de horeca ingevuld willen krijgen, dan zijn dit soort alternatieve opleidingsvormen de sleutel tot succes. Jongeren die belangstelling hebben voor de sector moeten we de relevante vaardigheden bijbrengen door gerichte opleidingsprogramma's te organiseren. Doen we dat niet, dan dreigt er veel talent verloren te gaan of onopgemerkt te blijven.”
De focus van het programma, dat in totaal 260 uur omvat, ligt op productkennis en op het mixen van verschillende dranken. Verder komen er technieken aan bod om gasten te bedienen volgens de hoogste kwaliteitsnormen. Ook de communicatievaardigheden en de sollicitatietechnieken van de deelnemers worden aangescherpt. Natuurlijk is er ook een belangrijke praktische component voorzien. Vanaf de zesde week ruilen de deelnemers de leslokalen in voor praktijkervaring in een horecazaak waar ze een week stage lopen. De opleiding vindt plaats in Antwerpen, waar de cocktail-business al enkele jaren boomt.
Daarvoor wordt een warme oproep gedaan naar horecazaken in en rond Antwerpen. Want het opleidingsprogramma kan enkel slagen met de medewerking van lokale horecazaken. Zij kunnen de deelnemers onder hun vleugels nemen door hen praktijkervaring en een stage te bieden. Geïnteresseerde werkgevers kunnen contact opnemen met j.rutsaert@horeca.be.
Wie geïnteresseerd is in deze opleiding, moet zich zo snel mogelijk, en zeker voor 28 februari, kandidaat stellen bij de VDAB, nicole.verbaenen@vdab.be. Motivatie vormt het belangrijkste criterium. Eerdere ervaring in de horeca is geen vereiste.
(br)
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Geleid door het succes van het flexi-jobstatuut in de horeca is het systeem sinds 1 januari uitgebreid naar de detailhandel.
Bijklussen "in het zwart" behoort sinds de flexi-job tot het verleden. Wie kan het doen? Waar moet je rekening mee houden? En is bruto werkelijk netto?
Wij vroegen Arthur Smeets (48) uit Edegem hoeveel hij verdient …
De horecasector kan je met geen enkele andere sector vergelijken. De sector staat onder druk, al zijn er ook mogelijkheden en kansen.
We vroegen David Nijs (29), uitbater van drie horecazaken in Leuven, hoeveel hij bruto/netto per maand verdient ...
Na een lange carrière in een ziekenhuis volgde verpleegkundige Mich vier jaar geleden haar hart naar de thuisverpleging. Bij het Wit-Gele Kruis van Antwerpen vond Mich het gevarieerde takenpakket waarvan ze droomde en het heel fijne contact met de patiënten dat ze miste.
Cedric geniet ook na ruim twee decennia nog volop van zijn functie als teammanager in de logistieke site van Colruyt Group in Ollignies.
Het maandelijkse bedrag van je pensioen wordt bepaald door het loon dat je tijdens je loopbaan ontvangen hebt én het aantal jaren dat je gewerkt hebt.
An werkt voor de dienst Verbouwpremies bij Wonen in Vlaanderen