Zijn jonge werknemers te assertief?
Zijn jonge werknemers te assertief? Jobat polste bij 1.500 starters wat ze nu echt vinden van hun job, hun collega’s, hun baas.
Niet zo vreemd, vindt Tom Palmaerts, trendwatcher bij Trendwolves. “Jongeren hebben geen boodschap meer aan opgelegde regels en stiptheid. In de opvoeding van kinderen speelt onderhandelen vandaag een belangrijke rol – zij beslissen mee wat kan en niet kan – en op school beschikken ze soms over meer kennis en vaardigheden dan de leraar. Tieners zetten de computer op voor hun docent of sluiten de beamer aan. Die jongeren groeien op met het idee dat zij dingen kunnen die volwassenen vaak niet kunnen.”
Dat zou voor een stuk verklaren waarom jongeren niet houden van puur hiërarchische structuren. “Ze willen inspraak en ze willen de lijnen mee uitzetten. Bovendien willen ze daar niet mee wachten tot ze vijftig zijn. Dat botst natuurlijk wel eens met bedrijven waar nog op een hiërarchische manier wordt gewerkt.”
Wat allemaal niet wil zeggen dat jonge werknemers geen respect meer hebben voor gezag. “Jongeren zijn op zoek naar een nieuwe vorm van autoriteit, naar mentoren en ervaringsdeskundigen. Je luistert niet naar iemand omdat hij de baas is, maar omdat hij effectief gezag heeft”, aldus Palmaerts.
Ook wat prestaties en resultaten betreft, scoren ouderen beduidend beter (42 procent van de werkgevers associeert dit met oudere werknemers, tegenover 8 procent met jongere), net als op het vlak van initiatief nemen (56 procent tegenover 16 procent). Inzet, omgang met collega’s en communicatie liggen eveneens in het kamp van de oudere werknemers, al is het verschil daar minder groot.
Enkel op het vlak van motivatie en assertiviteit scoren jongeren beter. Hoewel een sterke motivatie uiteraard op prijs gesteld zal worden door werkgevers, blijft het de vraag in hoeverre zij het assertieve gedrag van hun jongere werknemers kunnen appreciëren.
(mo) – Illustratie: (jvc)
6 augustus 2019Zijn jonge werknemers te assertief? Jobat polste bij 1.500 starters wat ze nu echt vinden van hun job, hun collega’s, hun baas.
Jobat ontdekte in zijn jongerenenquête dat jonge starters zichzelf opvallend goede puntengeven , en dat op de meest uiteenlopende domeinen.
Weten pas afgestudeerden wat hen te wachten staat? Jobat vroeg het hun en kwam tot volgend besluit...
Jobat polste bij 1.500 starters die het voorbije jaar hun eerste stappen op de werkvloer zetten wat ze nu echt vinden van hun job. Ontdek het hier...
De generatie die nu de werkvloer opstapt, koestert grote verwachtingen. Welke? Jobat zet ze allemaal op een rij...
Wanneer alle teamleden aan hetzelfde zeel trekken, kan er heel wat bereikt worden. Toch bestaat er op het werk vaak interne concurrentie. Goed of niet?
Videobellers vinden gesprekspartners met planten en boeken achter zich het betrouwbaarst.
Op latere leeftijd ontslagen worden, kan een grote impact hebben op je leven. Maar het hoeft niet per se een eindpunt te zijn in je leven...
Uit onderzoek blijkt dat kantoormedewerkers die in een hybride model werken aanzienlijk kunnen besparen. Tot duizenden euro’s!