De spreker die tijdens het recente jobevent van Aquafin in Brugge op extra aandacht van de studenten kon rekenen, was Jef Vervliet. De reden is niet ver te zoeken: een jaar geleden was Jef zelf nog student. “Op school zie je de theorie, maar het is altijd interessant om te zien hoe het er in het werkveld aan toegaat.”
Als projectmanager bouwkundige assets staat Jef Vervliet mee in voor de renovatie van de dienstgebouwen van Aquafin. Hieronder vallen uiteenlopende zaken: betonrenovaties, renoveren van daken, riolering enzovoort.
Jef lichtte zijn job toe aan de studenten industriële wetenschappen bouwkunde. Eigenlijk de studenten met wie hij twee jaar geleden, bij wijze van spreken, zelf in de klas zat. “Met dat verschil dat er dit keer studenten van UGent op bezoek waren, terwijl ikzelf in Antwerpen studeerde”, vertelt hij. ”Ik heb hen verteld over het projectverloop en over de soorten projecten die ik zoal doe. Als student is het toch altijd interessant om dit te horen van een ingenieur die de job ook effectief doet.”
In totaal waren er in Brugge zeventig studenten, die verdeeld werden over drie groepen. Jef gaf drie keer een presentatie, samen met een collega, eveneens een jonge ingenieur. Daarnaast was er ook een rondleiding van het waterzuiveringsstation voorzien. “De studenten stelden aardig wat vragen over onze aanpak qua riolering”, merkt Jef op. “Op school kom je daar toch minder mee in contact.”
Heeft Jef geen heimwee naar zijn studententijd? “Niet echt, hoor. Ik vond het een leuke tijd, maar ik ben blij om nu in de praktijk te zitten”, vindt hij. En bij die praktijk horen dus ook de jobevents. “Voor volgende week hebben ze me gevraagd op een soort van fast dating met ingenieursstudenten aan de KU Leuven.”
Sollici-klanten, dat is de originele naam die Johan Thielemans, recruiter bij Aquafin, geeft aan de laatstejaarsstudenten die op bezoek komen. “Tot vijf jaar geleden konden wij nog via de klassieke weg aan rekrutering doen en bij wijze van spreken wachten tot de cv’s binnenrolden. Dat gaat vandaag niet meer”, stelt Thielemans vast.
Studenten, en zeker technici en ingenieurs, hebben vandaag erg veel mogelijkheden. “Dikwijls hebben zij in februari/maart al een contract op zak. Zelf rekruteren wij onder meer bouwkundige ingenieurs en bachelors bouwkunde. Maar bijvoorbeeld ook ingenieurs in (elektro)mechanica en bio-ingenieurs kunnen bij ons terecht.”
(wv)
“Een bedrijf is geen democratie”, zo hoor je weleens. Of ook: “Iemand moet de baas zijn.” Toch is inspraak wenselijk. Ann, Sandra en Boudewijn aan het woord!
We vroegen Tolga Büyük (28) uit Heusden-Zolder hoeveel hij verdient …
Bij Thomas More in Geel kunnen werkzoekenden vanaf midden september op intakegesprek voor de opleiding professionele bachelor bouw.
Productie of onderzoek. Dat zijn de werkdomeinen waar ingenieurs vaak mee geassocieerd worden. Al duiken ze overal op, zoals in een bank of een ziekenhuis.
Daar gaat de alarmbel! Het aantal ingenieurs dat afstudeert met specialisatie in de bouw, daalt dramatisch. Maar wat blijkt in Limburg?
Om de uitstoot van CO₂ zoveel mogelijk te beperken, moet iedereen zijn of haar steentje bijdragen. Zelfs de keuze van je job kan al impact hebben.
Een aanvullend pensioen kan een oplossing zijn om een hoger maandelijks bedrag te krijgen. Toch blijkt dat niet iedereen daar optimaal gebruik van maakt...
De werkende Belg gaat er qua loon en toegekende extralegale voordelen flink op vooruit. Een doorsnee Belg verdient 3.800 euro bruto per maand.
Een overvolle mailbox: het is een veelvoorkomend fenomeen op de werkvloer. Een situatie die stress oplevert en je uit je workflow haalt. Hoe raak je daar vanaf?