Starters missen kansen door slecht cv
Pas afgestudeerden laten zoveel steken vallen in hun cv dat het hun kans op een job verkleint. Wij geven mee waar het soms fout loopt.
"Overal ter wereld ziet het profiel van de ideale starter er ongeveer hetzelfde uit", vertelt Laurent Du Pasquier van Emerging, het Franse consultancybureau dat de opdracht gaf tot een wereldwijd onderzoek naar de gewenste eigenschappen van pas afgestudeerde werkzoekenden. "Het enige land dat systematisch afwijkt van de rest, is Japan. Volgens onze Japanse contacten is dat verschil te verklaren door de diepe crisis waar Japan momenteel mee worstelt."
In zowat alle landen is de meest uitgesproken vaststelling dat studenten die al tijdens hun opleiding van het professionele leven proeven, daar later de vruchten van plukken. De 2.500 bevraagde hr-managers zijn vooral geïnteresseerd in starters die al wat professionele ervaring hebben opgebouwd. Meer dan twee derde van de rekruteerders besteedt daar bijzondere aandacht aan. Daarmee is de professionele voorgeschiedenis van een sollicitant belangrijker dan de specialisatie van zijn diploma (van belang voor iets meer dan de helft van de hr-managers) of de universiteit of hogeschool die de sollicitant bezocht (vermeld door een derde van de hr-managers).
Wie tijdens zijn studie de pannen van het dak studeerde om de hoogste cijfers binnen te halen, lijkt er aan te zijn voor de moeite. Weinig werkgevers houden bij het rekruteren rekening met de behaalde graden of cijfers. Wereldwijd bekijkt een vijfde van de hr-managers de puntenlijst van kandidaten. In België is dat slechts 6 procent. Enkel in Frankrijk, Rusland, Brazilië en Turkije wordt er nóg minder op de cijfers gelet. In Groot-Brittannië en Duitsland behoren ze dan weer tot dé belangrijkste criteria. Meer dan de helft van de hr-managers zegt er rekening mee te houden.
Waar je in België wel mee scoort - toch meer dan in de meeste andere landen - is met extracurriculaire activiteiten. Van de Belgische hr-managers beweert een derde oog te hebben voor hobby’s of eventuele ervaring in studentenverenigingen. Ter vergelijking: in Duitsland is nog geen 8 procent daarin geïnteresseerd.
Du Pasquier is duidelijk: "Je kan concluderen dat studenten hun energie beter in stages en werk steken. Dat mag ook vrijwilligerswerk zijn voor een NGO. Het belangrijkste is dat ze zich bij hun keuze laten leiden door wat ze willen doen na hun studie, zodat ze al enige professionele ervaring kunnen opdoen binnen het juiste domein."
Bijna overal ter wereld hechten rekruteerders meer belang aan de persoonlijkheid van een kandidaat dan aan zijn kennis of vaardigheden. Een pas afgestudeerde jongere die het wil maken in het bedrijfsleven moet in de eerste plaats een goede teamspeler zijn (65%), over uitstekende communicatieve vaardigheden beschikken (51%) en zich flexibel opstellen (45%).
"De toenemende aandacht voor ‘soft skills’ is een echte trend", weet Du Pasquier. "In de Verenigde Staten beginnen universiteiten dat ook echt te integreren in hun opleidingen. Studenten leren er hoe ze moeten omgaan met hun baas of met ondergeschikten."
Werkgevers zijn redelijk tevreden over de starters die ze over de vloer krijgen. Toch hebben pas afgestudeerde sollicitanten meestal nog heel wat schaafwerk voor de boeg. De grootste handicap van jonge starters is hun gebrek aan ervaring en knowhow. Voor een kwart van de hr-managers is dat een probleem. Wie pas van de schoolbanken komt, heeft volgens hen ook vaak moeite met het in de praktijk brengen van zijn theoretische kennis.
Ook voor verbetering vatbaar: de sociale vaardigheden van jonge sollicitanten. Hr-managers storen zich in het bijzonder aan het gebrek aan etiquette, respect en bescheidenheid. Ook hun communicatievaardigheden en de manier waarop ze met kritiek omgaan, kunnen beter. Toch zijn er ook positieve geluiden te horen. Starters scoren goed op het vlak van flexibiliteit, realiteitszin en gezond verstand.
Over het onderzoek: ‘Campus 360: The Ideal Graduate’
Het Duitse studiebureau Trendence – gespecialiseerd in employer branding, personnel marketing en rekrutering – ging in opdracht van het Franse Emerging op zoek naar het profiel van de ideale starter. Bijna 2.500 hr-managers uit twintig verschillende landen namen deel aan de online enquête. Enkel bedrijven die veel starters rekruteren werden bij het onderzoek betrokken.
(mo)
3 december 2010Pas afgestudeerden laten zoveel steken vallen in hun cv dat het hun kans op een job verkleint. Wij geven mee waar het soms fout loopt.
Bedrijven staan niet altijd te springen om iemand met weinig of geen ervaring aan te nemen. Gelukkig bestaan er fiscale en sociale stimuli die werkgevers kunnen overtuigen toch voor jou te kiezen.
Wanneer kan je een beroep doen op de arbeidsongevallenverzekering en welke situaties vallen er niet onder? We lijsten enkele belangrijke weetjes op!
Wat zijn de formaliteiten van het Vlaams opleidingsverlof?
In tegenstelling tot wat veel mensen misschien nog denken, is de federale overheidsdienst een heel moderne en vooruitstrevende werkgever...
Een veeleisende baas, geen parkeerplaats, … Je kent ze wel: die klotedagen waarop niets lukt. Met de 10 tips van Jobat wordt het alsnog een topdag!
Wist je dat je via de radio een job kunt vinden? Of nieuwe werknemers bereikt voor je bedrijf?
Het gemiddeld maandelijkse brutoloon in België bedraagt 4.243 euro. Dat blijkt uit het Salariskompas van Jobat. Maar wat bepaalt allemaal jouw loon?
Ouders met kinderen ten laste moeten minder belastingen betalen. Als de kinderen een studentenjob doen en te veel verdienen, zijn ze niet meer ten laste.