Starters
Vorige

1 van 206

Volgende
Volgend artikel:

Hoe Finn en Tijs een vliegende start maken bij Fluvius

Jonge ingenieurs stellen loon en bedrijfscultuur voorop

880x459_jonge-ingenieur-loon
Welke elementen spelen mee in de zoektocht naar de eerste job bij startende ingenieurs? Ingenieursvereniging ie-net stelde zopas zijn onderzoek bij 800 recent afgestudeerde ingenieurs voor, zowel industrieel-, bio- als burgerlijke ingenieurs. Wij onthouden deze zaken.

1. Zoektocht start in maart

De helft van de ingenieurs (51%) vat reeds in maart van hun afstudeerjaar de zoektocht naar een eerste job aan. De meesten doen dat overigens nog voor ze hun diploma in handen hebben: van de afstuderende ingenieurs is 71% in juni al op zoek naar een job. Jobbeurzen zijn voor twee derde van hen het kanaal om een job te zoeken. Ook sociale netwerksites, bedrijfssites en jobsites als Jobat en Références zijn hierbij van tel.

Nancy Vercammen van ie-net raadt starters alvast aan om tijdig naar werk te beginnen zoeken. “Niet omdat je als jonge ingenieur geen job vindt, maar om andere redenen”, stelt ze. “Sollicitatieprocedures duren langer dan je denkt. En je moet als starter ook leren solliciteren. Bovendien verplichten sollicitaties je om na te denken over wat je echt wil.”

CHECK: Wat bepaalt de keuze voor een werkgever?

2. Bedrijfscultuur en loon bovenaan

Bedrijfscultuur (39,6%), loon (39,6%), goede werkomstandigheden (34,7%) en opleidingsmogelijkheden (30,9%). Die elementen zijn voor jonge ingenieurs cruciaal bij de keuze van hun (eerste) werkgever. Opvallend is dat loon komt opzetten en samen met bedrijfscultuur bovenaan prijkt. Bij het onderzoek van vorig jaar stond loon pas op de vierde plek.

Bij de vraag wat startende ingenieurs motiveert om zich in te zetten voor hun werkgever vinden ze vooral ‘erkenning en waardering voor mijn werk’ belangrijk. Eveneens opmerkelijk: bij bijna een kwart van de jonge ingenieurs hebben ouders invloed op hun keuze voor werkgever.

Lees ook: Bedrijfscultuur cruciaal voor ingenieur

3. Sector verschilt per type ingenieur

De sectoren waarin ingenieurs terechtkomen, kunnen flink verschillen naargelang hun opleiding. Industriële ingenieurs zitten in verhouding eerder in de elektronica & technologische industrie (16%), in chemie en farma (14,5%) en in de bouw (12,2%).

Burgerlijke ingenieurs komen voor de eerste werkervaring(en) dan weer eerder terecht in energie & water (19,3%) en in bouw en elektronica & technologische industrie (allebei 13,6%). Bij bio-ingenieurs is het anders. Die vind je vooral in voeding (22,2%), in milieu (19,4%) en in chemie en farma (13,9%).

Ingenieurs lijken bovendien best trouw: drie kwart geeft aan om zijn of haar carrière verder uit te bouwen bij hun huidige werkgever.

Wil jij ook aan de slag als ingenieur? Bekijk het huidige vacatureaanbod op Jobat.be!

4. Burgie verdient meest

Industrieel ingenieurs verdienen 3.300 euro bruto per maand volgens de mediaan (3.250 bij het ie-net-onderzoek van vorig jaar). Bij bio-ingenieurs is dat maandelijks 3.280 euro (3.150 euro vorig jaar). Bij burgerlijke ingenieurs gaat het om 3.750 euro per maand (3.500 euro vorig jaar).

Een speciaal geval zijn de ingenieurs die doctoreren, wat in verhouding eerder burgerlijke en bio-ingenieurs doen. Zij verdienen volgens de mediaan 2.660 euro (2.500 vorig jaar), maar dat brutobedrag is meteen ook netto, benadrukken ze bij ie-net.

Bij de extralegale voordelen kunnen gemiddeld minstens vier op vijf ingenieurs rekenen op hospitalisatie- of ziekteverzekering, 13de maand (eindejaarspremie) en een laptop of pc. Overigens geeft een grote meerderheid van de ingenieurs (88%) aan dat hun startersloon beantwoordt aan hun loonverwachtingen. En eveneens 88% is tevreden over de eerste job.

Ontdek: Welke ingenieur verdient het meest?
Gelukkig met wat je verdient?

(William Visterin)

18 oktober 2024
Anderen bekeken ook