Chemie investeert elk jaar meer in onderzoek en ontwikkeling
Een omzet van 43 miljard euro en 1,62 miljard uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling. De Vlaamse chemiesector noteerde in 2012 enkele sprekende cijfers.
Styrolution is een nieuwe naam in de Antwerpse haven, en toch heeft het bedrijf al jaren ervaring op de teller. De producent van styreenkunststoffen (een soort plastic, red.) ontstond uit de chemiegiganten BASF en Ineos en bevindt zich in Antwerpen nog steeds op de site van BASF.
Sinds 1 oktober 2011 vaart Styrolution zijn eigen koers, met succes. 2012 en 2013 waren recordjaren voor de wereldleider in de productie en verkoop van styreenkunststoffen. In Antwerpen werken er 330 mensen voor Styrolution, wereldwijd 3.400, verspreid over 17 productievestigingen.
‘Sommigen kiezen voor de chemie. De anderen worden Styrolution’, klinkt het wervend op de bedrijfswebsite. “Dat we een nieuwe speler zijn, laat zich voelen op de werkvloer. Er is een nieuwe dynamiek aanwezig”, zegt Niels Piette van HR. “Wat me vooral opvalt, is de goede sfeer op de vloer. We zijn niet erg hiërarchisch van structuur. In vergelijking met andere, grote bedrijven uit de sector, hebben wij als kleinere speler een veel vlakkere organisatie.”
Ook in rekrutering probeert Styrolution net iets anders te zijn dan de anderen. “We pakken het persoonlijk aan en bekijken vooral het individu achter het cv”, legt Niels Piette uit. “Het is niet omdat er op je cv één iets ontbreekt, dat je hier geen kans maakt. We steken echt veel tijd in interviews om te ontdekken wie we echt voor ons hebben.”
Het bedrijf geeft voornamelijk werk aan technisch geschoolde profielen zoals procesoperatoren, mechanici en ingenieurs. “Procesoperatoren werven we zeer regelmatig aan. Om die instroom te laten vlotten, werken we intensief met schoolstages”, zegt Niels Piette.
Net als veel andere bedrijven in de chemiesector besteedt ook Styrolution veel aandacht aan de opleiding van het personeel. “In onze installaties volgt elke werknemer een opleidingstraject ‘on the job’. We nemen ook initiatieven voor wie wil werken in de chemie, maar nog niet veel werkervaring heeft of niet de juiste basisopleiding volgde. Een sollicitant die over de juiste drive beschikt om procesoperator te worden, maar niet over de nodige kennis beschikt, oriënteren we naar de juiste opleidingen. Hun stage kunnen ze dan eventueel bij ons doen”, aldus Niels Piette.
Moeilijker is het om ervaren profielen, zoals ingenieurs, te vinden in de Antwerpse chemiesector. “Dat is echt heel moeilijk. We gebruiken daarvoor verschillende kanalen, zoals het netwerk van onze werknemers. Dat we nieuw zijn en werken aan onze identiteit trekt een bepaald soort mensen aan”, zegt Niels Piette. “Het zijn vaak ondernemende types die liever hier mee aan de kar komen trekken dan te kiezen voor de zekerheid van een groot bedrijf.”
(wv)
25 maart 2014Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Een omzet van 43 miljard euro en 1,62 miljard uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling. De Vlaamse chemiesector noteerde in 2012 enkele sprekende cijfers.
De tewerkstelling in de chemische sector in ons land is al decennia stabiel. “We staan sterk, maar we moeten waken over onze competitiviteit.”
Op donderdag 6 juni 2024 kan je op de jobbeurs van Jobat in MeetDistrict terecht voor tientallen werkgevers, goed voor tal van openstaande jobs.
Het blijken relatief vaak vrouwen te zijn die bijvoorbeeld het bedrijfsfeest organiseren of nieuwe medewerkers inwerken.
Om een miljardair tegen het lijf te lopen, hoef je niet de Atlantische Oceaan over te steken. Dit zijn volgens de meest recente cijfers de 8 rijkste Europeanen.
De elektrotechnische sector kampt al jaren met een tekort aan werknemers. Bovendien zal de vraag naar elektrotechnici de komende jaren alleen maar stijgen...
Werknemer, medewerker… heel wat mensen gaan ervan uit dat beide termen exact hetzelfde betekenen. Toch is dat niet zo, want er is wel degelijk een verschil.
Duurzaamheid op het gebied van corporate wellbeing gaat verder dan alleen het aanbieden van wellbeingprogramma's en fitnessruimtes op de werkvloer...