Wat als ik ziek word terwijl ik als jobstudent werk?
Je bent jong, studeert en wilt wat bijverdienen. Maar wat als je ziek wordt tijdens je vakantiewerk? Heb je dan recht op gewaarborgd loon?
In principe moet een arbeidsovereenkomst niet schriftelijk worden vastgesteld. Partijen kunnen louter op mondelinge basis een professionele samenwerking starten.
Specifiek ter bescherming van studenten (jongeren vanaf 15 jaar die niet aan de voltijdse leerplicht onderworpen zijn) wordt op dit principe een uitzondering voorzien. Een werkgever die op studenten beroep wil doen, moet voor iedere student afzonderlijk een schriftelijke overeenkomst opmaken en ondertekenen uiterlijk op het ogenblik van de indiensttreding.
De arbeidsovereenkomst: Hier moet je op letten voor je je handtekening zet
Er bestaat geen standaardcontract dat moet gebruikt worden voor alle studenten. Wel somt de wet een (lange) reeks van vermeldingen op die in de arbeidsovereenkomst moeten staan, zoals:
Indien de overeenkomst niet schriftelijk werd opgesteld of niet alle verplichte vermeldingen bevat, kan de student op elk ogenblik de overeenkomst beëindigen zonder een opzeggingstermijn te presteren of een opzeggingsvergoeding te betalen. De werkgever wordt op zijn beurt geacht gebonden te zijn door een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur en kan de overeenkomst slechts beëindigen met naleving van de gewone opzeggingstermijnen (28 dagen voor arbeiders en 3 maanden voor bedienden). Respecteert de werkgever geen opzeggingstermijn dan zal hij een opzeggingsvergoeding verschuldigd zijn.
Lees ook: Binnen welke termijn moet je opzeg uitbetaald worden?
Indien de overeenkomst regelmatig werd opgesteld, kunnen beide partijen met naleving van verkorte opzeggingstermijnen de samenwerking stopzetten. De werkgever moet een opzeggingstermijn van respectievelijk 3 of 7 dagen respecteren naargelang de overeenkomst voor maximaal of meer dan 1 maand werd gesloten.
De student moet een opzeggingstermijn van respectievelijk 1 of 3 dagen respecteren naargelang de overeenkomst voor maximaal of meer dan 1 maand werd gesloten.
Check: Het ene ontslag is het andere niet (e-gids)
(Met dank aan Stijn Demeestere, advocaat bij Laga).
20 juli 2020Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Je bent jong, studeert en wilt wat bijverdienen. Maar wat als je ziek wordt tijdens je vakantiewerk? Heb je dan recht op gewaarborgd loon?
Als jobstudent werken... kan dat zomaar? Zijn er voorwaarden? En hoeveel word je betaald? Op al deze (en op nog veel meer) vragen, geven we een antwoord!
11,62 euro bruto per uur is het gemiddelde loon in een studentenjob.
Je ziet een vacature die jou op het lijf geschreven is. Maar er is één probleem: je mist drie jaar ervaring. Hoe pak je dat best aan?
We loodsen je door de verschillende soorten ontslag...
Op zoek naar een (extra) bijverdienste? Hoe kom jij het snelst aan een bijbaan? Wij zetten de tips met veel plezier voor je op een rij.
Voor je je handtekening zet moet je goed op de hoogte zijn van wat er allemaal in deze overeenkomst staat...
Je wil een centje bijverdienen terwijl je aan het studeren bent. Hoeveel mag je verdienen zonder dat je belastingen of sociale bijdragen moet betalen?
Ook op werkvlak zijn er heel wat handige apps waarmee je niet alleen tijd en werk bespaart maar die jouw carrière zelfs kunnen boosten. Een overzicht!