'Technostress' geen probleem voor jongeren
We zijn tegenwoordig allemaal constant bereikbaar of online, zowel privé als voor onze job. Dat brengt de nodige stress met zich mee, behalve voor jongeren.
“Eigenlijk bestaan er drie soorten analisten in ons vak: technische, functionele en business analisten. Ik behoor tot de laatste ‘soort’”, steekt Annelies Schupp van wal. “Dat betekent dat ik de problemen waar onze klanten mee worstelen analyseer. In welke context spelen die zich af? Wie zegt wat waarover? Wat zijn de verzuchtingen van de medewerkers?”
Al die vragen leiden tot de vraag welk IT-systeem een bedrijf nodig heeft om beter te functioneren. “Dan moeten er keuzes gemaakt worden: koopt het bedrijf een systeem aan of bouwen we er zelf een? Dat is in een notendop wat ik doe”, aldus Annelies Schupp.
Ook al werkt ze bij een IT-bedrijf, dit is geen zuivere IT-job. Van opleiding is Annelies handelsingenieur, met een specialisatie in beleidsinformatica. “Ik heb een jaartje leren programmeren, maar in deze functie – hoe graag ik het ook zou willen – zal ik dat nooit moeten doen. Het volstaat dat ik begrijp waar onze technische mensen over spreken en actief kan meedenken in hun taal.”
Voor Annelies is dit haar tweede jaar als business analist. Tijdens haar eerste jaar als consultant werkte ze in parallel met een collega. “Als starter kom je nooit alleen op een project terecht. Je werkt altijd samen met een meer ervaren collega. Het doel is natuurlijk wel om zelfstandig aan de slag te kunnen. Momenteel werk ik alleen op een project, maar er is wel altijd iemand bij wie ik terechtkan met vragen.”
Voor de klant waar Annelies nu aan de slag is, werkt ze aan een nieuw systeem om abonnementen en klanten te beheren. “Het vorige systeem was verouderd en moeilijk te onderhouden. We hebben onlangs samen besloten een nieuw pakket aan te kopen. Nu bereiden we de implementatie daarvan voor. Wat willen we dat dat systeem doet? Welke processen zijn belangrijk? Wie werkt er zoal mee? Welke verbeteringen zijn nog mogelijk? Dat zijn vragen die de revue passeren.”
Een precieze termijn plakken op zo’n project is niet makkelijk, zegt Annelies Schupp. “Het project waar ik nu aan werk is internationaal. De implementatie van de software vindt plaats in verschillende landen tegelijk. Dat maakt dat dit project vier tot vijf jaar in beslag zal nemen.” Maar een project kan ook één jaar duren, of enkele weken. Alles hangt af van de complexiteit. “Als business analist hoef je ook niet altijd het hele traject te doorlopen. Soms ben je er enkel voor de analyse en laat je het daarna aan anderen over. Soms werk je aan meerdere projecten tegelijk”, vertelt Annelies Schupp. “Al is dat laatste niet altijd even makkelijk. Elke klant heeft zijn bijzonderheden waar je je in moet verdiepen. Werk je aan verschillende projecten tegelijk, dan kan dat verwarrend zijn.”
(wv)
13 juni 2013We zijn tegenwoordig allemaal constant bereikbaar of online, zowel privé als voor onze job. Dat brengt de nodige stress met zich mee, behalve voor jongeren.
Bijna 90% van de Britse werknemers vindt dat hun management onvoldoende training en begeleiding geeft om de eigen functie optimaal te kunnen uitoefenen.
We vroegen Jean-Pierre Delacre (27) uit Etterbeek hoeveel hij verdient …
Ingenieurs en technici zijn gegeerd goed op de arbeidsmarkt, maar sommige niches doen het nog beter dan andere. Dit zijn de technologiejobs van de toekomst!
Welke taken heeft een financieel analist? Jobat geeft je het algemene profiel. Bekijk hier ook alle actuele vacatures voor financieel analisten.
Na een jaar hard werken mag er eens geklonken worden met je collega's tijdens het eindejaarsfeestje op het werk! Maar mag je alcohol drinken tijdens zo’n event?
Het veelvuldig kussen van collega’s lijkt toch wat in de verdrukking te geraken. Maar hoe duurzaam is het vuistje?
Er zijn technische jobs die minder in de kijker lopen, maar toch heuse knelpunten zijn! Zoals deze zes...
Volgens onderzoek voelt 89% van de werknemers zich soms gestresseerd op de werkvloer. De redenen kunnen divers zijn, al wordt één factor wel verrassend vaak aangehaald…