Het loon van een ingenieur: 2.100 euro netto
We vroegen Tolga Büyük (28) uit Heusden-Zolder hoeveel hij verdient …
Onze arbeidsmarkt kampt met een groot tekort aan ingenieurs. Bedrijven voeren onderling vaak een harde strijd om de grootste talenten. Het bedrijf dat best weet wat een ingenieur verwacht van zijn werkgever, heeft het voordeel.
Om inzicht te krijgen in de drijfveren van zowel pas afgestudeerde als ervaren ingenieurs bevroeg onderzoeksbureau Profacts op vraag van communicatiebureau Universal Communication 878 burgerlijk ingenieurs, industrieel ingenieurs en professionele bachelors. De online enquête vond plaats in augustus en september 2012. De resultaten staan te lezen in de Talent Motivation Study.
Alvast geen verrassingen wat het gemiddelde profiel van de respondenten betreft: voornamelijk mannelijk (82%) en actief in de IT-, elektronica of telecomsector. Een derde van de bevraagde ingenieurs werd het voorbij halfjaar werd gecontacteerd door een selectiebureau of een headhunter. Er woedt dus wel degelijk een war for talent onder deze profielen. De meeste van de gecontacteerde ingenieurs staan overigens vrij open voor dergelijke contacten. 80 procent ervaart een telefoontje van een headhunter als positief.
Hun keuze voor een werkgever laten ingenieurs afhangen van voornamelijk drie factoren, zo blijkt uit het onderzoek: de sector waarin het bedrijf actief is, de financiële gezondheid van de potentiële werkgever en de integriteit van de organisatie.
Belangrijk aan de eigen job vinden ze in de eerste plaats het loon. Daarna volgen de jobinhoud, de werksfeer en de balans werk-privé. Ook jobzekerheid speelt mee volgens de bevraagde bevraagde ingenieurs.
Ongeveer een derde is momenteel actief op zoek naar een job. Zowat twee derde zegt ‘open te staan voor opportuniteiten’. Slechts een kleine minderheid (5%) geeft aan totaal geen interesse te hebben in een nieuwe baan.
Ingenieurs die een andere job willen, zoeken die vooral in IT, elektronica en telecom. Consultancy komt op de tweede plaats. Deze sectoren oefenen een grote aantrekkingskracht uit op alle ingenieurs, maar vooral op pas afgestudeerde professionele bachelors. Voor 43 procent van hen is dit de eerste keuze.
Als redenen om aan de slag te gaan in IT, elektronica of telecom geven de bevraagde ingenieurs onder andere de afwisseling in de job, de evoluties in de sector en het groeipotentieel van hun loopbaan.
De bekendste merken onder ingenieurs in deze bedrijfstak zijn Belgacom, Mobistar, Telenet Siemens, HP en IBM. De respondenten noemen deze namen spontaan. Opvallend is dat een merk als Alcatel-Lucent Bell spontaan erg gekend is door burgerlijk ingenieurs, maar bij industrieel ingenieurs en zeker bij professionele bachelors bijna volledig uit beeld verdwijnt.
Consultancy is populair omwille van het loon, het zelfstandig kunnen werken en de variatie aan opdrachten. Al zijn ingenieurs ook beducht voor de lange uren, de stress die met de job gepaard gaat en het verwachte gebrek aan praktijkwerk bij dit soort werkgevers.
Minst aantrekkelijk om voor te werken vinden ingenieurs de overheid, de landbouw en de voedingsindustrie. Deze sectoren krijgen het grootste aantal negatieve stemmen, maar hebben wel nog altijd meer positieve stemmen dan distributie, transport en logistiek. Deze sectoren worden hoofdzakelijk negatief bekeken.
De overheid schiet volgens ingenieurs vooral tekort op het vlak van loon, prestatiegericht denken en dynamiek. Al zijn er ook ingenieurs die zich aangesproken voelen door de maatschappelijke relevantie van werken bij de overheid, de werkzekerheid en de betere balans werk-privé.
(wv) - Deze studie bevat ook een luik over het mediagebruik van solliciterende ingenieurs en over hun engagement. Meer info of interesse in de volledige studie? Mail naar mick.daman@uc.be
3 mei 2013We vroegen Tolga Büyük (28) uit Heusden-Zolder hoeveel hij verdient …
Ingenieurs en technici zijn gegeerd goed op de arbeidsmarkt, maar sommige niches doen het nog beter dan andere. Dit zijn de technologiejobs van de toekomst!
Belgische studenten verwachten een hoger jaarloon dan de gemiddelde Europese student, maar ze willen daar ook minder uren voor kloppen.
Zijn de vette jaren voor technisch hooggeschoolden voorbij? De schaarste op de arbeidsmarkt heeft zich de afgelopen jaren voor gespecialiseerde ingenieurs vaak in torenhoge lonen vertaald. Nu de crisis aanbreekt, is het weinig waarschijnlijk dat ze zich met deze verdiensten nog concurrentieel op de markt kunnen begeven.
"Bij Randstad Group mag je jezelf zijn", getuigen collega's Charlotte, Roukia, Abdullah en Joyce, die elk een verschillende functie hebben.
De werketiquette is een breed begrip. En in elk bedrijf anders! Al zijn er wel enkele elementen die vaak terugkeren. Volg jij de werketiquette strikt op?
De Nationale Bank van België (NBB) bewijst dat werken bij een centrale bank en toezichthouder dynamisch en uitdagend is, en tegelijk veel mogelijkheden biedt. Het vernieuwde competentiewoordenboek van de NBB zorgt ervoor dat medewerkers de handvatten krijgen die ze nodig hebben om hun loopbaan gericht te oriënteren en hun volle potentieel te benutten.
De fiets rukt op in het loonpakket van veel medewerkers. En dan zijn er ook nog fietsvergoedingen. Die zijn intussen zelfs verplicht.
Extralegale vakantiedagen kan je vaak overdragen naar een volgend jaar. Voor wettelijke dagen is de regeling versoepeld en kan het sinds 2024 dikwijls ook.