Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 938

Volgende
Volgend artikel:

Eindeloze mogelijkheden bij PepsiCo

Jobcrafting: hoe van je job een leukere job maken?

Ben je uitgekeken op je job, maar is het niet het moment om van werk te veranderen? Dan is jobcrafting misschien het antwoord!
#

Haal je geen voldoening (meer) uit je werk, dan is het soms aangewezen de stap te nemen en van werk te veranderen, ook al heb je misschien nog geen nieuwe job in het vooruitzicht. Maar soms kan dat absoluut niet. Je hebt bijvoorbeeld geen financiële reserve, je hebt nog van alles te leren in je job of er zijn een aantal andere zaken in je leven die je eerst op een rijtje wil hebben. Schiet er dan niets over dan op je tanden te bijten op het werk en op dezelfde manier door te gaan? Of bestaat er een manier om je werkleven te verbeteren zonder van job te veranderen?

Al gehoord van jobcrafting?

Jobcrafting (‘baanboetseren’) is een techniek waarbij je je jobinhoud mentaal en fysiek herdefinieert. Je neemt nieuwe taken aan en gooit andere overboord zodat de jobinhoud meer in lijn is met jouw waarden, sterkten en interesses. Zo identificeer je je meer met je werk en krijgt je werk meer betekenis.

De term is ontstaan naar aanleiding van onderzoek van Amy Wrzesniewski en haar collega’s van Yale en is enthousiast onthaald door bedrijven als Google.

En het goede nieuws: iedereen kan het!

Jobcrafting op 3 niveaus

  • Task crafting
    Task crafting is het bijsturen van de activiteiten in je job. Heb je bijvoorbeeld veel ervaring in je job en deel je graag kennis, dan zou je het rondleiden en inwerken van nieuwe medewerkers op jou kunnen nemen. Een bedrijfsadvocaat zou dan weer zijn job kunnen verschuiven van reactief naar proactief werken. Door het productteam te ontmoeten bij het beginstadium van de productontwikkeling, om zo van bij de start samen op een gepaste manier op wettelijke uitdagingen in te spelen in plaats van achteraf reactief te moeten reageren op problemen.
  • Relational crafting
    Relational crafting is het verbeteren van je interacties met anderen (collega’s, leveranciers, klanten, …). Zo slaan sommige ziekenhuis schoonmakers een praatje met patiënten die weinig bezoek ontvangen en nemen anderen dan weer het initiatief om de kunstwerken in de kamers regelmatig te wisselen zodat patiënten een ander uitzicht kunnen genieten. Dit zijn slimme manieren om een betekenisvolle taak toe te voegen aan een routinetaak.
  • Cognitive crafting
    Cognitive crafting gaat om het herbekijken hoe je je taken en werkrelaties ziet en welke betekenis je eraan geeft. Zo zien sommige ziekenhuis schoonmakers hun job niet puur als schoonmaken, maar ook deels als mensen gezond houden of maken, omdat ze mee zorgen voor propere, steriele plaatsen. En de meeste kappers zien hun job veel ruimer dan het louter zorgen voor een mooie haarsnit. Ze willen ook luisteren naar de verhalen van hun klanten en hen vol empathie raad geven.

Voordelen voor jou

Via het proactieve jobcrafting verrijk je je werk en dien je je doelen. Zo kan je de aansluiting werk-persoon en werk-privé passender te maken, meer plezier krijgen in je werk en je welzijn verbeteren.

Voordelen voor je werkgever

Onderzoek toont aan dat jobcrafting - binnen het kader van het beleid en de planning van de organisatie - kan leiden tot meer tevredenheid en betrokkenheid bij het werk, meer creativiteit, hogere motivatie en meer effectiviteit.

Zo pak je het aan

In het werkboek ‘The Job Crafting™ Exercise’ leer je je job te zien als een flexibele set bouwstenen eerder dan een vaste lijst van taken. Hierdoor krijg je zicht op creatieve manieren om je job te herdefiniëren.

Je start met een schets van de huidige situatie waarbij je je job indeelt in blokken van taken en je deze vervolgens groepeert volgens hoeveel tijd en energie je eraan besteedt.

Dan ontwerp je een schets van een meer ideale maar nog steeds realistische versie van je job. Dit is de visie waar je naartoe wil werken. Om deze op te stellen, herneem je je set takenblokken van de huidige situatie en stem je die beter af op je waarden, sterkten en passies.

Dit eenvoudig proces kan erg verhelderend zijn voor werknemers. En het is eenvoudiger en goedkoper dan het zoeken naar een nieuwe jobopportuniteit!

Kleine aanpassingen maken een groot verschil

Het is natuurlijk niet realistisch om te denken dat je alles kan veranderen. Maar onderzoek toont aan dat zelfs een paar kleine aanpassingen een groot verschil kunnen maken.

(mr) 

31 maart 2016
Anderen bekeken ook