Betaald vrijwilligerswerk: “Een win-win voor iedereen”
Protime geeft elke werknemer jaarlijks 1 dag om vrijwilligerswerk te doen, en ook Telenet moedigt haar personeel aan om zich in te zetten voor een goed doel.
Kippen, ezels, paarden, eenden, konijnen, schapen, geiten, een koe en een hond. We vinden echt tientallen dieren terug bij boerderij Kodiel, een naam die verwijst naar het mennen van paarden. “Van een fjordenpaard van 450 kilogram tot een parkiet die op je vinger komt zitten. Er is hier voor elk wat wils”, vertelt projectverantwoordelijke Maureen Jordens tijdens ons interview via Teams. Alleen de hond op de achtergrond is wat in de war als hij op het computerscherm plots een vreemd gezicht ziet verschijnen.
Kodiel begon twintig jaar geleden als een project voor thuislozen. “Een doelgroep die toen nergens aansluiting vond”, stelt Jordens. Maar sinds enkele jaren kunnen ook deelnemers uit een psychiatrisch daghospitaal en -centrum er terecht. In totaal is de boerderij vier dagen per week open, verdeeld per doelgroep.
In de voormiddag staat telkens dierenverzorging op het programma, de namiddag hangt af van de doelgroep. Bezig zijn met dieren geeft kwetsbare mensen de mogelijkheid om ook eens te zorgen, in plaats van telkens vragende partij te zijn.
“Contact met dieren is voor velen onder hen makkelijker dan met mensen. De communicatie is ook duidelijker. Een ezel die zijn oren platlegt, is boos. Net als een kat die krabt”, klinkt het. “Dieren veroordelen niet. Of je als mens aanklopt bij het OCMW of toevallig veel geld hebt, dat maakt hen allemaal niks uit.”
Mensen zijn verschillend, maar dieren ook. “Wij selecteren ze daar op. Zo hebben wij hier op de boerderij vier ezels met stuk voor stuk een verschillend karakter. Je beleving als mens is dan totaal anders. Wij spelen daarop in.”
Extra: Thuiswerk zorgt voor boom in huisdieren
De organisatie doet een beroep op een tiental vrijwilligers. Samen met hen wil Kodiel mensen zin geven om dingen te doen en vaak ook terug een doel geven om ’s morgens op te staan. “In 2019 kregen wij 120 verschillende deelnemers over de vloer. Sommigen zowat wekelijks, anderen sporadisch. Thuislozen moeten hun bezoek in principe niet aankondigen, al zorgde corona ervoor dat we het bezoek meer moesten inplannen in kleinere groepen. In elk geval blijft het laagdrempelige voor ons heel belangrijk, zeker in de toekomst.”
Dat mensen terug aanpikken in de arbeidsmarkt, is niet het hoofddoel van Kodiel. “Al is dat al gebeurd. Deelnemers vinden hier vooral structuur en goesting. Ze ontdekken wat hen ligt en wat hun sterktes zijn.”
Sommigen vloeien door naar een opleiding voor een bepaalde job. En ook voor de vrijwilligers liggen er kansen. “Ook voor hen kan Kodiel een springplank zijn naar vorming of de arbeidsmarkt.”
Betaald vrijwilligerswerk: ”Een win-win voor iedereen”
Kodiel is een vzw die het al jaren zonder subsidies moet stellen. Ze moet het hebben van giften, samenwerkingsverbanden en acties als ‘De Warmste Week’. In functie daarvan is de Jobat-eindejaarsactie, waar 150 Jobat-klanten hun steentje aan bijdroegen, erg welkom. De enkele duizenden euro’s die de actie in het laatje bracht, gaan integraal naar de dieren op de boerderij.
“Dierenvoeding, dierenarts en hoefsmid”, somt Jordens op als belangrijke kostenposten. De tientallen sympathieke viervoeters op de boerderij kunnen er maar wel bij varen. En de deelnemers dus ook.
Lees ook: 7 beroepen voor dierenliefhebbers
(William Visterin)
20 januari 2022Protime geeft elke werknemer jaarlijks 1 dag om vrijwilligerswerk te doen, en ook Telenet moedigt haar personeel aan om zich in te zetten voor een goed doel.
Door de lockdowns en het bijhorende thuiswerk krijgen huisdieren meer aandacht.
A.S.Adventure lanceerde in september het duurzaamheidskenmerk ‘With love for Our Planet’. Sustainability coördinator Claudia Verswyver legt uit...
Elke stap maakt een verschil. De wereld (een beetje) beter maken, kun je even goed doen met je bedrijf of je collega’s.
In de politiezone Brugge kunnen ook dieren op bescherming rekenen. Sinds oktober is daar immers de dierenpolitie actief.
Bedrijven zetten steeds meer in op groene kantoren en een kleinere ecologische voetafdruk. Dit kantoor in Japan gaat daar nog een stapje verder in.
Ben je dol op dieren? Weet dan dat er de laatste tijd heel wat nieuwe beroepen ontstaan zijn waarin je je dierenliefde kan botvieren. Ziehier enkele voorbeelden die je kunnen inspireren … of toch op z’n minst aan het lachen brengen.
Bij Mars Belgium, met hoofdzetel in Zaventem, zijn de honden van werknemers al meer dan 15 jaar welkom.
Vrijwilligers in de zorg zijn er ook voor psychisch kwetsbare mensen. Maar wat moet je ervoor kunnen en hoe groot is het engagement?