Waarom vind ik moeilijk een job?
Vorige

1 van 206

Volgende
Volgend artikel:

Een gedetineerde als collega: het kan

Job van ober binnenkort overbodig?

Zijn obers binnenkort overbodig? Meer en meer restaurants opteren voor een handige tablet om de orders van hun klanten op te nemen. Het zou volgens experts de restaurantbeleving verbeteren.
#

Onder andere de Amerikaanse ketens Chili's Grill & Bar en Applebee's zijn voorstander van het nieuwe systeem. Chili's kocht reeds 45.000 tablets aan om zijn 800 filialen mee uit te rusten. Op deze tablets zouden klanten hun menu kunnen samenstellen, orders kunnen plaatsen en zelfs hun rekening betalen. De Ziosk-tablets, die speciaal voor zulke horecazaken werden ontwikkeld, kunnen zelfs voorzien worden van een printsysteem, zodat de klant netjes zijn betaalbewijs mee naar huis kan nemen. Verder zijn de tablets nog uitgerust met entertainmentfuncties. Zo kunnen klanten zich op social media inchecken, aan een loyaliteitsprogramma deelnemen om punten te verdienen, spelletjes spelen, hebben ze toegang tot videostreams en muziek, en nog veel meer.

Plaatsvervanger of assistent?

“De tablets nemen nagenoeg het hele proces voor hun rekening,” zegt Austen Mulinder, chief executive van tabletleverancier Ziosk. “Alleen voor het serveren van de maaltijden is nog een manuele tussenkomst noodzakelijk.”

Ook de Amerikaanse keten Applebee’s is fan. Zij vroegen reeds de installatie van honderdduizend tablets aan. Mike Archer, CEO van Applebee’s, vindt dat de meerwaarde in de verbeterde user experience zit. De klanttevredenheid neemt volgens hem gevoelig toe. Waarnemers vrezen echter dat het invoeren van te veel technische snufjes in de horecasector uiteindelijk het beroep van ober en dienster zal vervangen, of toch grotendeels overbodig maken.

Rajat Suri, chief executive van de gespecialiseerde tablet-producent E la Carte, ziet het zo’n vaart niet lopen. Hij benadrukt dat deze technologie vooral een hulpinstrument moet zijn voor de ober. “Ook de beste ober zal niet elk ogenblik naast de tafel van de gasten staan,” stipt Suri aan. “De tablet kan die leemtes helpen invullen.”

De obers van Chili’s lijken het inderdaad op die manier te ervaren. Vooral bij de betaling blijkt de tablet een handige assistent. Ze zeggen dat veel klanten het niet aangenaam vinden om hun kredietkaart aan een ober te geven bij het afrekenen. Het gebruik van een tablet, geeft de klant wat meer controle.

Investering

Over het kostenplaatje is weinig geweten, al zal het geen goedkope investering zijn. De restaurantuitbaters betalen een maandelijkse vergoeding aan Ziosk voor het gebruik van de apparatuur, maar zou hun return on investment meer dan waard zijn. Sam Colt, technologie-expert bij Business Insider, ziet de investering als een win-win, zelfs zonder het exacte prijskaartje te weten. Volgens hem zouden klanten na een goede restaurantbeleving immers meer geneigd zijn om ‘premium content’ aan te schaffen. Zo zouden ze sneller willen blijven voor een nagerecht of een extra drankje en zouden ze misschien zelfs bereid zijn om een cadeaubon aan te schaffen voor een volgend restaurantbezoek. Door al de extraatjes en personalisatie die de tablets bieden, zou hun beleving dan ook een mooie boost krijgen.

Of deze verandering enkel in grote ketens zal doorbreken is nog de vraag. Het zou kunnen dat het concept een ware technologische revolutie in de horecawereld ontketent. Of blijft het toch bij een Amerikaanse hype?

(sjv) – Bron: Express.be 

22 augustus 2014

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook