“Het staat buiten kijf dat de milieucoördinator een grotere rol speelt in de vele transities die onze samenleving moet doormaken”, zegt prof. dr. Bernard Vanheusden van de UHasselt. “We worden meer en meer geconfronteerd met grote milieu-uitdagingen, zoals de klimaatverandering, circulaire economie, luchtverontreiniging, hernieuwbare energie, enzovoort. Er zijn echte professionals nodig om deze thema’s deskundig aan te pakken.”
Het beroep van milieucoördinator is tevens noodzakelijk om bedrijven bij te staan in hun omgang met het milieu. “Ondernemingen en andere organisaties moeten op vlak van duurzaamheid grote veranderingen ondergaan”, aldus nog professor Vanheusden. “Niet alleen zijn er wettelijke verplichtingen waar ze aan moeten voldoen, ze worden tevens door consumenten verplicht om voor meer duurzame oplossingen te kiezen. Een professionele omkadering van de milieuproblematiek is nodig als onze bedrijven niet op snelheid willen gepakt worden.”
Een bijkomende reden om de rol van een milieucoördinator te versterken, is het gebrek aan belang dat de overheid aan dit thema hecht. “Daarvoor moeten we maar kijken naar de vele spraakmakende rechtszaken over de klimaatzaak, waarin de overheid is veroordeeld”, stelt Bernard Vanheusden. “Samengevat kunnen we stellen dat de milieucoördinator een heel belangrijke brugfunctie heeft te vervullen tussen de theoretische milieudoelstellingen en de concretisering in de praktijk.”
Gezien de toenemende nood aan deze expertise, neemt de UHasselt een voortrekkersrol op in de opleiding van de nieuwe beroepsgroep. Met veel succes wordt als één van de enige in het land, een voltijdse dagopleiding tot milieucoördinator georganiseerd. Eén van de alumni is Kristien Gevers, die het beroep vandaag uitvoert voor de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM). Zij ervaart dagelijks dat haar rol een directe impact op de werkvloer genereert.
“Vooral als je ook de collega’s kan betrekken om meer zorg te dragen voor het milieu”, zegt ze. “Naast allerlei procedures die kunnen toegepast worden, maakt het engagement van iedere medewerker een aanzienlijk verschil, bijvoorbeeld om de CO2-uitstoot terug te dringen. Die betrokkenheid wordt trouwens steeds vaker opgenomen in de criteria om certificaten te behalen, zoals de EMAS- of ISO-normering”, besluit de milieucoördinator.
(kme)
7 november 2018Papierloos werken, klinkt goed. Maar hoe begin je eraan? Lees hier de 5 basisregels ...
We vroegen aan Greet uit Mortsel hoeveel zij verdient.
Milieubewust ondernemen hoeft geen verlieslatende activiteit te zijn. Out of Use bewijst dit en helpt anderen hetzelfde te bereiken.
Trafuco is een grote speler in België op vlak van transport en een 100% Belgisch bedrijf. De transportspecialist stelt vandaag 340 werknemers te werk.
Een job waarin mens en milieu vooropstaan? Die vind je bij milieubedrijf Ivago.
Welke skills heb je nodig als project manager engineering? Welk loon kun je in deze rol verwachten? Welke opportuniteiten zijn er?
Door de krapte op de arbeidsmarkt zou je kunnen denken dat werkzoekenden tegenwoordig kieskeuriger en veeleisender zijn bij het kiezen van een job. Klopt dat?
Joke werkt bij Familiehulp dienstencheques: “Hier beteken je écht iets in het leven van anderen.”
Tijdens het rondetafelgesprek ‘Werken in de zorg’ van Jobat deelden Armonea, CM, FOD Justitie, FPC Antwerpen en FPC Gent hun ervaring uit rond diversiteit in de zorgsector.