Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 281

Volgende
Volgend artikel:

Etiquette in het sollicitatiegesprek: 10 tips

Jobaanbod gekregen? 4 zaken om te checken alvorens je ‘ja’ zegt!

Als je een jobaanbod krijgt, ben jij dan diegene die zegt: ‘Waar moet ik tekenen’? Of ben je eerder wat voorzichtiger en neem je nog de tijd om een aantal dingen uit te zoeken?

De meeste mensen vinden een nieuwe job zoeken stressvol en willen dat deze periode zo snel mogelijk voorbij is. “Deze stress en mogelijke angsten kunnen er echter voor zorgen dat we belangrijke zaken over het hoofd zien en duidelijke signalen van onze ‘gut feeling’ verwaarlozen”, weet loopbaancoach Annelies Quaegebeur.

“Zo heb ik zelf ooit een arbeidscontract getekend waar ik me tijdens het proces al gepusht voelde om te tekenen. Toen ik getekend had, zijn op de allereerste werkdag al twee belangrijke afspraken gewoon met de voeten getreden. Niet echt wat je wilt meemaken… Toen wist ik al dat ik niet lang ging blijven en me zeer afzijdig zou houden. Spijtig, toch? Er zijn genoeg redenen om toch tegen je intuïtie in te gaan: je lening die moet afbetaald worden, je vervelen thuis, nieuwe mensen leren kennen, je kennis verbreden of verdiepen, … Maar als je lijf of intuïtie zegt ‘doe dit niet’, doe het dan ook niet (of weet dat het liedje mogelijks niet lang zal duren).”

‘Nee’ zeggen tegen eerste jobaanbod

Zou het niet geweldig zijn moest je niet zomaar om het even welke job hebben, maar eentje waar je je talenten mag inzetten in een omgeving die aanleunt bij wat jij belangrijk vindt én waar je dus met plezier gaat werken, vol energie. “De kans zit er dik in dat je dan ‘neen dank je’ zal moeten zeggen tegen een saai en middelmatig jobaanbod om uiteindelijk de juiste job te kunnen vinden. Het vraagt moed om een jobopportuniteit te weigeren. En toch, als je ooit in een verkeerde job hebt gezeten zal je weten waarom het belangrijk is om bepaalde standaards en basisprincipes te hanteren”, vertelt Annelies Quaegebeur.

“Een verkeerde job kan je gezondheid en gevoel van eigenwaarde aantasten. Hoofdpijn, slapeloze nachten, spierspanning, niet meer weten waar je goed in bent, ... Een verkeerde job kan ook je levensduur inkorten. Is het je waard om dat op het spel te zetten voor een loonbrief? Als je aanbiedingen krijgt (al is het voor iets dat je niet helemaal wilt) dan wil het zeggen dat er interesse is in jou en je profiel! Anderen zullen je dus ook wel willen aannemen.”

4 zaken om te checken alvorens je 'ja' zegt

1. Het personeels- of medewerkershandboek

In sommige bedrijven hebben ze een handboek voor de medewerkers en daar ligt voor een deel de ziel van de onderneming in verscholen. “Als je van HR (of iemand die je binnen dat bedrijf kent) dat handboek kan vastkrijgen én lezen ben je al een stapje verder. In dit handboek zal je veel duidelijk worden over de personaliteit van de organisatie. Sommige bedrijven zullen meer geïnteresseerd zijn in harde cijfers en resultaten, terwijl andere dan weer uitgaan van het feit dat het menselijk kapitaal ervoor zorgt dat de onderneming draait.”

“De organisaties die alles tot in detail willen weten en zelfs de resultaten van je middelbaar opvragen, hun organisatie draaiende houden op regels en procedures en je behandelen als een klein kind of crimineel is misschien niet de organisatie waar je wilt voor werken. Daar ga je dus binnen op eigen risico...”

2. De verwachtingen van je baas en zijn prioriteiten

“Ook al heb je superfijne gesprekken gehad met HR, zorg ervoor dat je ook een gesprek kan hebben met je toekomstige baas en kom te weten wat de verwachtingen zijn op vlak van samenwerking, resultaten, hoe dat resultaat behaald moet worden, work-life balans, hoeveel vrijheid of flexibiliteit je hebt, ...”

Neem geen job aan als je niet weet wat de korte en lange termijn prioriteiten zullen zijn. “Op die manier zal je, eens je mag starten, in je hoofd al een duidelijker actieplan hebben van wat er moet gebeuren en mogelijks heb je al een paar hoofdlijnen hiervoor op papier gezet.”

“Als je hier nog een stapje verder in wil gaan, kan je in grote lijnen je ideeën neerpennen in een 1, 2, 4, 6 maanden plan en dat afstemmen met je manager om zeker te zijn dat je het juist begrepen hebt. Heb je niet genoeg informatie om hieraan te beginnen? Dan kan je je toekomstige baas altijd extra vragen stellen … Zo toon je aan dat je er ook al echt in gedachten mee bezig bent.”

3. Ontmoet je collega’s

Als je in de running bent voor een job die je echt interesseert, is het aangewezen om op voorhand de teamleden te ontmoeten en voeling te krijgen met de energie die er in dat team heerst. Aarzel dus niet om te vragen om je toekomstige collega’s eens te ontmoeten voor je je uiteindelijke beslissing neemt. Dit is eigenlijk de normaalste zaak van de wereld. Een gezamenlijke koffiepauze is een ideale gelegenheid! Opletten dus met organisaties waar je het team of teamleden niet op voorhand mag ontmoeten.

4. Maak zakelijke afspraken

Zorg ervoor dat het aanbod dat ze je hebben gedaan voldoende (geschreven) details bevat over je loonpakket, met name over maaltijdcheques, netto-onkostenvergoedingen, PC, internet abonnement, GSM, verzekeringen, bonus, aantal vakantiedagen, jaarlijks toegelaten onbetaald verlof, … Het is je recht om te weten wat de voordelen zijn. Er achteraf achter komen dat je helemaal geen groepsverzekering krijgt is misschien geen ramp, maar dan gaat er al direct een deel van je nettoloon op naar een verzekering die je dan beter zelf regelt.”

Zorg er dus voor dat je op deze vragen kan antwoorden:

  • Wat is mijn startdatum?
  • Hoeveel werkuren moet ik minimaal werken per week? Hoe flexibel of glijdend zijn die werkuren? Is er home- of tele-working mogelijk?
  • Hoe ziet je loonpakket eruit? Voor welke delen van je loonpakket moet je zelf een bijdrage leveren en hoeveel is dat dan?
  • Wanneer wordt je loon betaald?
  • Wordt er van je verwacht werk mee naar huis te nemen en ’s avonds mails/telefoons op te volgen?
  • Hoe zien functionerings- of evaluatiegesprekken eruit? Wanneer vinden die plaats? Om de hoeveel tijd?
  • Wie is mijn baas juist? Welke eigenschappen kenmerken hem/haar het meest?
  • Hoeveel teamleden zijn er? Wie zijn ze? Wat is hun functie-inhoud?
  • Waar zit ons team en mijn positie in het organigram?
  • Wie zijn de belangrijkste interne en/of externe klanten en/of leveranciers?
  • Wat is de toegevoegde waarde van wat ik zal doen voor ons team en hoe draagt dat bij tot het succes van de organisatie?

“Het is gemakkelijker om een jobaanbod te aanvaarden dat niet bij je past dan ‘neen dank u’ te zeggen en verder te zoeken naar iets waar je helemaal blij van wordt. Je loopbaan en gezondheid zijn belangrijker dan één enkele job, niet?

Zorg er dus voor dat het jobaanbod bij je past voor je je erop toelegt en er helemaal voor gaat. Jij bepaalt dus welke jobinhoud en welk bedrijf/baas je verdient!”, aldus Annelies Quaegebeur.

Annelies Quaegebeur is oprichtster en bezielster van A-Lissome, een organisatie die gemotiveerde professionals begeleidt die op een of andere manier worstelen met hun (loop)baan. Heb jij ook loopbaan gerelateerde vragen? Meer informatie kan je vinden op de website en volgen kan via Facebook 

Wil je graag zelf aan de slag? Download dan hun gratis e-book ‘Geef Vleugels Aan Je (Loop)Baan - (Terug) Werken met Goesting en Energie’ (vol met handige oefeningen en inzichten) via deze link. 

(mr) 

3 september 2019
Anderen bekeken ook